20 C
Athens
September 26, 2021
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στους παγκόσμιους ηγέτες για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έως το 2022

reuters:-Οι-ΗΠΑ-ασκούν-πιέσεις-στους-παγκόσμιους-ηγέτες-για-εμβολιασμό-του-70%-του-πληθυσμού-έως-το-2022

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στους παγκόσμιους ηγέτες να υιοθετήσουν φιλόδοξους, όπως τους χαρακτηρίζουν, στόχους για τον τερματισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, στους οποίους περιλαμβάνεται η διασφάλιση του εμβολιασμού του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά της COVID-19 ως το 2022, σύμφωνα με προσχέδιο αμερικανικού εγγράφου, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε χθες, Τρίτη, το Reuters.

Το τρισέλιδο έγγραφο απευθύνεται σε χώρες, διεθνείς οργανώσεις και φορείς του ιδιωτικού τομέα που προσκαλούνται σε μια εικονική σύνοδο κορυφής για την COVID-19, η οποία προγραμματίζεται από τις ΗΠΑ να διεξαχθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο έγγραφο αυτό ζητείται επίσης από τις χώρες με “σχετικές δυνατότητες” να δωρίσουν 1 δισεκατομμύριο επιπρόσθετες δόσεις εμβολίων και να επισπεύσουν την παράδοση 2 δισεκατομμυρίων δόσεων για τις οποίες έχουν ήδη δεσμευτεί.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ επιβεβαίωσε τον στόχο για τον εμβολιασμό ποσοστού 70%, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με την σύνοδο κορυφής ή το έγγραφο. Η αμερικανική εφημερίδα New York Times, η οποία είχε δημοσιεύσει πρώτη τους νέους στόχους, ανέφερε ότι προσκλήσεις για την σύνοδο κορυφής εστάλησαν στους παγκόσμιους ηγέτες την περασμένη εβδομάδα.

Στο αμερικανικό έγγραφο καλούνται οι πλουσιότερες χώρες να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια διατίθενται το 2021 και 7 δισεκατομμύρια το 2022 για να υπάρχει ετοιμότητα όσον αφορά τους εμβολιασμούς και για να καταπολεμηθεί η επιφυλακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό.

Μεταξύ των άλλων σημαντικών στόχων βρίσκεται η διασφάλιση του γεγονότος ότι τουλάχιστον 1 στους 1.000 ανθρώπους θα εξετάζεται εβδομαδιαίως πριν από το τέλος του 2021 και η ανάπτυξη ικανότητας ταχείας κινητοποίησης ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα έχουν πρόσβαση σε προσωπικό εξοπλισμό προστασίας, όπως είναι οι μάσκες, το 2021.

Στο κείμενο αυτό καλούνται επίσης οι πλουσιότερες χώρες να προσφέρουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχυθεί η παροχή σε μεγάλη ποσότητα υγρού οξυγόνου, να δωρίσουν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο συσκευασίες διαγνωστικών τεστ ως το 2022 για τις χώρες χαμηλού όπως και χαμηλότερου μέσου εισοδήματος και να δωρίσουν 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε θεραπευτικά φάρμακα για την COVID-19 κατά τη διάρκεια του 2022.

Επίσης καλείται ο ιδιωτικός τομέας να χρηματοδοτήσει μια παγκόσμια στρατηγική ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχυθεί η παροχή συστημάτων οξυγόνου ως το τέλος του ερχόμενου έτους και να καταστεί δυνατή η διάθεση συσκευασιών διαγνωστικών τεστ στις φτωχότερες χώρες έναντι όχι περισσότερων από 1 δολάριο η μία.

Τον περασμένο μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι διεθνείς οργανισμοί κάλεσαν τους παγκόσμιους ηγέτες να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς, προειδοποιώντας ότι λιγότερο από το 2% των ενηλίκων στις περισσότερες χώρες χαμηλού εισοδήματος έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, σε σύγκριση με σχεδόν το 50% στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Επίσης επισήμαναν ότι λιγότερο από το 10% των δόσεων για τις οποίες έχουν δεσμευτεί έχουν πράγματι αποσταλεί.

Ειδήσεις σήμεραΠοιοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου – Το σχέδιο της επιτροπήςiPhone 13: Ελκυστικό ναι, επαναστατικό όχιΗΠΑ-Κίνα: «Άκυρο» στον Μπάιντεν από τον Σι Τζινπίνγκ για δια ζώσης σύνοδο κορυφής – Διαψεύδει ο Αμερικανός πρόεδρος

Related posts

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν επιστρέφει στο Βέλγιο στις 27 Σεπτεμβρίου

times1

Γερμανία: Πού θα κριθούν οι εκλογές – Συνεχίζεται το «θρίλερ» λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

times1

Ισπανία: Πέντε χώρες ζητούν δίκαιη κατανομή των ευθυνών εντός της ΕΕ για τις μεταναστευτικές ροές

times1

Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Επίσημη επίσκεψη στη Νέα Υόρκη και συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

times1

Ιταλία: Επεισόδια σε διαδήλωση 1.500 αντιεμβολιαστών στο Μιλάνο – Το 77,4% έχει εμβολιαστεί πλήρως

times1

Γερμανικές εκλογές: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τη μετά Μέρκελ εποχή – Τι αφήνει πίσω της η Άνγκελα

times1