25.6 C
Athens
September 19, 2021
ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος ιστορικός μιλά για τους Έλληνες που «πετάχτηκαν» στη θάλασσα της Σμύρνης το 1922

Τούρκος-ιστορικός-μιλά-για-τους-Έλληνες-που-«πετάχτηκαν»-στη-θάλασσα-της-Σμύρνης-το-1922

Οι Τούρκοι γιόρτασαν τα 99 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και το «ρίξιμο» των Ελλήνων στη θάλασσα, αλλά ένας συμπατριώτης του ιστορικός, που ζει και εργάζεται μόνιμα στο εξωτερικό, τους θυμίσει την ιστορική πραγματικότητα που δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί παρά τις κραυγές και τους πανηγυρισμούς.

Ο λόγος για τον διδάκτορα Ιστορίας και Κοινωνιολογίας Άξελ Κόρλου, επίκουρο καθηγητή του κολεγίου Georgia Gwinnett της Ατλάντα των ΗΠΑ, γεννημένο στη Σμύρνη και με ρίζες από την Λεβαντίνη. Ο ίδιος με πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter εξηγεί ποιους Έλληνες πέταξαν το 1922 οι Τούρκοι του Μουσταφά Κεμάλ από τη Σμύρνη. «Ήταν άνθρωποι αυτής της γης, ήταν η Σμύρνη η ίδια» λέει για τους Έλληνες, Αρμένιους και Λεβαντίνους της πόλης που χάθηκαν στις φλόγες και στο αίμα. Παράλληλα επισημαίνει πως η μη παραδοχή των όσων συνέβησαν πριν από 99 χρόνια, θα οδηγήσει σε «περισσότερους θύτες και περισσότερα θύματα».

“Denize dökülenlerin,” öldürülenlerin, tecavüz edilenlerin, bütün malı mülkü yağmalananların bu toprağın insanları olduğunu, bizzat İzmirin kendisi olduğunu birtakım insanların kafasına yerleştirmek bir yüz yıl daha alacak. O zamana kadar bir gün 9 Eylül kutlayıp öbür gün

— Axel Çorlu (@AxelCorlu) September 9, 2021 Αναφέρει συγκεκριμένα ο Κόρλου: «Θα χρειαστούν άλλα εκατό χρόνια για να χωρέσει στα κεφάλια κάποιων πως εκείνοι που “πετάχτηκαν στη θάλασσα”, που σκοτώθηκαν, βιάστηκαν και πού όλη τους η περιουσία λεηλατήθηκε ήταν άνθρωποι αυτής της γης, ήταν η Σμύρνη η ίδια. Μέχρι τότε θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με το μοναδικό για την Τουρκία ψυχικό βάρος το οφειλόμενο σε όσους μπορούν από τη μια μεριά να εορτάζουν την 9η Σεπτεμβρίου και από την άλλη να μιλούν για “μωσαϊκό πολυπολιτισμικότητας”, να λένε “τι όμορφους Έλληνες, Αρμένιους, Λεβαντίνους γείτονες που είχαμε, τι όμορφη πόλη που ήταν η Izmır”. (Όχι κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιείται με “μόρφωση” και λοιπά, οι πλέον “μορφωμένοι” κάνουν το ίδιο με τον πλέον πομπώδη τρόπο). Ιστορία και κοινωνικό ασυνείδητο που δεν συμπεριλαμβάνουν τους θύτες και τα θύματα είναι βέβαιο ότι θα γεννήσουν περισσότερους θύτες και περισσότερα θύματα».

(Σημείωση : Πληροφορίες από ανάρτηση της κυρίας Δέσποινας Βιτούνη στην ομάδα «Απόγονοι Μικρασιατών» στο Facebook).

Άξελ Κόρλου Ειδήσεις σήμερα

Ελλάδα: Αναπτυξιακό άλμα με αύξηση του ΑΕΠ 8,2% για το 2021 προβλέπει η Moody’s Analytics

#MeΤoo στη Δικαιοσύνη: Γυναίκα δικαστής κατηγορεί εφέτη για βιασµό – Την κακοποίησε σε ξενοδοχείο των βορείων προαστίων

Η παρουσίαση του νέου iPhone από την Apple

Related posts

Πρόεδρος της Σερβίας: Περιφερειακή υπερδύναμη η Τουρκία, με ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή!

times1

AUKUS – Γάλλος ΥΠΕΞ: «Σοβαρή κρίση» στις σχέσεις με ΗΠΑ και Αυστραλία μετά την ακύρωση της παραγγελίας υποβρυχίων

times1

ΗΠΑ: Φρούριο το Καπιτώλιο – Περίπου 200 διαδηλωτές στη συγκέντρωση υπέρ των συλληφθέντων για τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου

times1

AUKUS – Η αντεπίθεση Μακρόν : Ζητάει ευρωστρατό και ανακοινώνει «σφήνα» με Ινδία

times1

Παναγία των Παρισίων: Ολοκληρώθηκαν τα έργα ασφαλείας και ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση

times1

Ρωσία: Σύμμαχοι του Ναβάλνι καταγγέλουν το Telegram για λογοκρισία στις ρωσικές εκλογές

times1