25.5 C
Athens
September 21, 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μελάς: Απλοποιούμε και επιταχύνουμε τις μεταβιβάσεις των ακινήτων

Μελάς:-Απλοποιούμε-και-επιταχύνουμε-τις-μεταβιβάσεις-των-ακινήτων

O Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μελάς, τοποθετήθηκε στην συνεδρίαση της Βουλής κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Ανέφερε πως η οργάνωση και η λειτουργία του Κτηματολογίου απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια το Ελληνικό Κράτος, σημειώνοντας πως η μη ολοκλήρωση του μέχρι σήμερα δυσκολεύει τις διαδικασίες μεταβίβασης των ακινήτων και δυσχεραίνει την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ενώ προκαλεί και αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της αγοράς των ακινήτων στη χώρα μας.

Στην συνέχεια της ομιλίας του, ο Γιάννης Μελάς, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου με τις οποίες επιταχύνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες του Κτηματολογίου.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη μείωση κατά 2 χρόνια για την πλήρη λειτουργία του Κτηματολογίου, στην αλλαγή της διαδικασίας για την έναρξη της λειτουργίας του, στην παράταση μέχρι τις 31/12/2022, για την διόρθωση ανακριβειών των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών καθώς και στην ρύθμιση για τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα.

Ο Γιάννης Μελάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί μια σημαντική τομή για τις μεταβιβάσεις και ιδιαίτερα για τις αγοραπωλησίες των ακινήτων, αφού ψηφιοποιεί, διευκολύνει, απλοποιεί και επιταχύνει σημαντικά όλα τα στάδια της διαδικασίας μεταβίβασης των ακινήτων.

Συνεχίζοντας, την παρέμβαση του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανε πως όλες αυτές οι ρυθμίσεις βελτιώνουν τη λειτουργία του Κτηματολογίου, διευκολύνουν τις συναλλαγές και αντιμετωπίζουν την γραφειοκρατία της αγοράς των ακινήτων, ενώ βοηθούν και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Στην συνέχεια επεσήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός του εθνικού κτηματολογίου, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, ο οποίος αν και άργησε υλοποιείται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σημείωσε τα βήματα που έχουν γίνει αυτά τα δύο χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφερόμενος στο gov.gr, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 με 501 υπηρεσίες και πλέον προσφέρει 1214 στους πολίτες.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, η ψηφιακή μετάβαση του Κράτους χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια και για αυτό θα διατεθεί το 23% των χρημάτων του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο έργο της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων προϋπολογισμού 242 εκ ευρώ, το οποίο είναι ένα από τα 12 πρώτα έργα του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης που ανακοινώθηκαν.

Ο Γιάννης Μελάς, τόνισε πως οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις έχουν κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, καθώς γίνεται πιο εύκολη η συναλλαγή του πολίτη με το Δημόσιο, αλλά και γιατί μειώνουν την γραφειοκρατία ώστε να διευκολύνονται οι επενδύσεις.

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε πως παρά τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία στόχος είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, σημειώνοντας ότι η χώρα μας προσελκύει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της ενέργειας.

Ειδήσεις σήμερα: Ολυμπιακοί Αγώνες, Κωπηλασία: Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Στέφανος Ντούσκος! – Δείτε βίντεο με την κούρσα

Υπόθεση Βαλυράκη: Ύποπτοι δύο ψαράδες για τον θάνατο του πρώην υπουργού

ΙΣΑ: Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ο Βόβολης των αντιεμβολιαστών

Related posts

Δένδιας για παρενόχληση πλοίου στην Κρήτη: Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής

times1

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης: Θα μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά, πιθανότατα, δεν θα δει τον Ερντογάν

times1

Εκρέμ Ιμάμογλου: Στην Αθήνα σήμερα το «αντίπαλο δέος» του Ερντογάν – Θα συναντηθεί με τον Μητσοτάκη

times1

Κούλογλου: Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ με την «ισοπαλία» που είδε στη ΔΕΘ – Αμφίβολο το μέλλον του ευρωβουλευτή στο κόμμα

times1

Η Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την έκθεση «Το σπίτι της Μνήμης» της Λήδας Κοντογιαννοπούλου

times1

Φίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να καταργήσει την αξιολόγηση εκπαιδευτικών

times1