29.5 C
Athens
June 20, 2021
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Υεμένη:-Άμεσο-τερματισμό-των-εχθροπραξιών,-ζητά-το-Συμβούλιο-Ασφαλείας-του-ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε χθες Τετάρτη, σε μια ανακοίνωση που εγκρίθηκε ομόφωνα, τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην Υεμένη, κυρίως στη Μάριμπ, όπου οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί πρόσφατα, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του οργανισμού στη χώρα Μάρτιν Γκρίφιθς.

Στη διάρκεια της μηνιαίας συνάντησης για την κατάσταση στην Υεμένη, της οποίας ακολούθησαν κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε ότι “μόνο μια βιώσιμη εκεχειρία και μια πολιτική συμφωνία μπορούν να τερματίσουν τη σύγκρουση και την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη”, όπως διευκρινίστηκε στην ανακοίνωση.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν εξάλλου τη στήριξή τους προς τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του αφού διορίστηκε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, και εξέφρασαν την ελπίδα “οι Χούθι να συναντηθούν μαζί του σύντομα”.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον είχε κατηγορήσει τους σιίτες αντάρτες της Υεμένης ότι έχασαν “μια μεγάλη ευκαιρία” για την επίτευξη ειρήνης στην Υεμένη, όταν αρνήθηκαν πρόσφατα να συναντήσουν τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, ο οποίος μετέφερε “μια δίκαιη συμφωνία”, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Γκρίφιθς κατήγγειλε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη είναι μακριά από την επίτευξη συμφωνίας, καθώς παρατηρείται επιδείνωση των συγκρούσεων στη Μάριμπ λόγω της επιχείρησης των Χούθι, όπως και “απουσία μιας πολιτικής διαδικασίας η οποία στερεί από τους Υεμενίτες την ελπίδα ότι επίκειται το τέλος των συγκρούσεων”.

“Φοβάμαι ότι η επιχείρηση εναντίον της Μάριμπ θα δώσει την εντύπωση (στους Χούθι) ότι ο πόλεμος ίσως μπορεί να κερδηθεί στρατιωτικά. Όμως η στρατιωτική κατάληψη δεν θα τερματίσει με αποφασιστικό τρόπο τον πόλεμο. Θα προκαλέσει νέους κύκλους βίας και συγκρούσεων”, τόνισε ο Γκρίφιθς.

“Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεργαστώ με τις πλευρές για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία η οποία θα τερματίσει τις μάχες, θα διευθετήσει τα κρίσιμα ανθρωπιστικά προβλήματα και θα επανεκκινήσει την πολιτική διαδικασία”, διαβεβαίωσε ο ίδιος.

“Ελπίζω ότι οι πλευρές θα επιδείξουν πολιτική βούληση να προχωρήσουν μπροστά (…) Θα τις καλέσω να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο για να χαράξουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί”, διευκρίνισε.

Στα πρόθυρα λιμού, η Υεμένη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου βρίσκεται σε πόλεμο από το 2014.

- -

Ειδήσεις σήμερα «Θωρακισμένο» έναντι του κορωνοϊού το 70% των 60άρηδων και άνω, μέχρι το τέλος ΜαϊουΤι ζητά από την Ευρώπη ο Χρήστος Σταϊκούρας – «Έκλεισε το μάτι» στην Αθήνα ο ESMΧωρίς προβλήματα η επιστροφή στα σχολεία: Με self test σήμερα για μάθημα

Related posts

Μπάκιγχαμ: Ο Κάρολος δεν θέλει πρίγκιπα τον εγγονό του Άρτσι – Δεν αναγνωρίζει τίτλο στον γιο του Χάρι και της Μέγκαν

times1

Βέλγιο: Βρέθηκε πτώμα σε δάσος – Πιστεύεται πως ανήκει σε ύποπτο για τρομοκρατία στρατιωτικό

times1

Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτα σε βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες

times1

Γαλλία: Περιφερειακές εκλογές με την ακροδεξιά σε πλεονεκτική θέση και την αποχή να αναμένεται σε επίπεδα ρεκόρ

times1

Ημέρα του πατέρα: Η Google τιμά τους μπαμπάδες – Πώς, πού και πότε καθιερώθηκε ο εορτασμός

times1

Βέλγιο: Πέντε νεκροί οικοδόμοι από την κατάρρευση υπό κατασκευή σχολείου στην Αμβέρσα

times1