29.5 C
Athens
June 20, 2021
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Προγραμματιζόμενη ύλη: Γρήγορη αλλαγή σχημάτων και χρωμάτων σε αντικείμενα

«Προγραμματιζόμενη-ύλη:-Γρήγορη-αλλαγή-σχημάτων-και-χρωμάτων-σε-αντικείμενα

Ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν έναν τρόπο για την ταχεία αλλαγή των εικόνων πάνω στις επιφάνειες αντικειμένων: Το σύστημα ονόματι ChromoUpdate, συνδυάζει έναν προτζέκτορα υπεριώδους φωτός με αντικείμενα καλυμμένα με μια νέα, ενεργοποιούμενη από φως μπογιά.

Το προβαλλόμενο φως μεταβάλλει τις ανακλαστικές ιδιότητες της μπογιάς, δημιουργώντας χρωματιστές νέες εικόνες μέσα σε μερικά λεπτά. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη προϊόντων, επιτρέποντας στους σχεδιαστές τους να εξετάζουν γρήγορα πρωτότυπα, χωρίς να «κολλάνει» σε διαδικασίες όπως το βάψιμο ή η εκτύπωση.

Το ChromoUpdate «εκμεταλλεύεται τους ταχείς κύκλους προγραμματισμού- πράγματα που δεν ήταν δυνατά πριν» λέει, όπως αναφέρει το MIT News, ο Μάικλ Γουέσελι, lead author της έρευνας και μεταδιδακτορικός στο Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory του ΜΙΤ.

Το σύστημα αυτό βασίζεται σε ένα προηγούμενο σύστημα προγραμματιζόμενης ύλης των ερευνητών, το αποκαλούμενο PhotoChromeleon. Η μέθοδος εκείνη ήταν «η πρώτη που έδειξε ότι μπορούμε να έχουμε υψηλής ανάλυσης, πολύχρωμες υφές που μπορούμε απλά να επαναπρογραμματίζουμε ξανά και ξανά», είπε ο Γουέσελι.

Ο χρήστης καλύπτει ένα αντικείμενο με ένα στρώμα της ειδικής μελάνης, που μπορεί να επαναπρογραμματιστεί χρησιμοποιώντας φως. Πρώτα η μελάνη φωτίζεται με φως από LED, προκαλώντας κορεσμό των μπογιών που περιέχονται στη μελάνη. Μετά οι μπογιές αυτές περνούν αποκορεσμό μέσω ενός προτζέκτορα ορατού φωτός, φέρνοντας κάθε πίξελ στο επιθυμητό φως και αφήνοντας πίσω την τελική εικόνα.

Το PhotoChromeleon ήταν πρωτοποριακό, μα ήταν αργό. Η διαδικασία επιταχύνθηκε μέσω βελτίωσης του κορεσμού μέσω υπεριωδών ακτινών. Αντί να χρησιμοποιείται LED, επελέγη υπεριώδης προτζέκτορας ο οποίος επιτρέπει πολύ καλύτερο έλεγχο στα επίπεδα κορεσμού. Πλέον είναι δυνατή η γρήγορη δημιουργία ασπρόμαυρων preview ενός σχεδίου ή ενός πλήρους χρωματισμού πρωτοτύπου μέσα σε λίγη ώρα. Επίσης, το ChromoUpdate μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ενημερώσεων σε πραγματικό χρόνο χωρίς οθόνες. «Ένα παράδειγμα είναι το κύπελλο του καφέ σας. Βάζετε τον καφέ σας στο σύστημα προτζέκτορά μας και το προγραμματίζετε να δείχνει το ημερήσιο πρόγραμμα. Και αυτό επικαιροποιείται απευθείας όταν μια νέα συνάντηση έρχεται για αυτή τη μέρα, ή σας δείχνει την πρόγνωση του καιρού».

Ο Γουέσελι ελπίζει πως θα μπορέσει να συνεχίσει να βελτιώνει την τεχνολογία, ενώ υπάρχουν ελπίδες και για χρήση της σε προγραμματιζόμενα υφάσματα, για «έξυπνα» ρούχα.

Related posts

Ιδού το ρομπότ πεζοπορίας του Άρη

times1

Θεσσαλονίκη: Rapid tests για τη διάγνωση ασθενειών αναπτύσσει η νανοτεχνολογία

times1

Τουρκία: Σχεδιάζει να στείλει ρόβερ στη Σελήνη και αστροναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

times1

O μεγαλύτερος διαστημικός θησαυρός ίσως είναι σκέτα… μπάζα

times1

Τουριστικά ταξίδια στο Διάστημα με τον θεό της θάλασσας

times1

Σταθμός πυρηνικής σύντηξης από εταιρεία που υποστηρίζει ο Τζεφ Μπέζος

times1

Leave a Comment