25.1 C
Athens
September 26, 2021
ΕΥΖΕΙΝ

Κορωνοϊός: Τι κίνδυνοι υπάρχουν όταν η δεύτερη δόση είναι από άλλο εμβόλιο

Κορωνοϊός:-Τι-κίνδυνοι-υπάρχουν-όταν-η-δεύτερη-δόση-είναι-από-άλλο-εμβόλιο

-

Δημοσιεύθηκαν τα προκαταρκτικά ευρήματα της πρώτης μελέτης για τις πιθανές παρενέργειες από την ανάμιξη των εμβολίων. Αφορά ανθρώπους που έκαναν πρώτα εμβόλιο AstraZeneca και ύστερα εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech, ή το αντίστροφο.

Η έλλειψη εμβολίων για την πανδημία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, έχει κάνει πολλούς ειδικούς να αναρωτιούνται αν και τι παρενέργειες θα μπορούσε να έχει η ανάμιξη των εμβολίων. Δηλαδή το να κάνει κάποιος την πρώτη δόση από ένα εμβόλιο και αργότερα την δεύτερη από ένα άλλο.

Τις πρώτες απαντήσεις επ’ αυτού δίνει μία νέα μελέτη, που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η μελέτη άρχισε τον Φεβρουάριο, σε 830 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών. Τα οριστικά ευρήματά της αναμένονται τον προσεχή Ιούνιο. Ωστόσο οι ερευνητές δημοσίευσαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες. Σχεδόν οι μισοί έκαναν τα κλασικά σχήματα εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Με άλλα λόγια, έλαβαν δύο δόσεις από τα εμβόλια είτε της AstraZeneca είτε της Pfizer/BioNTech.

Οι υπόλοιποι, έλαβαν έναν από δύο συνδυασμός εμβολίων. Ειδικότερα, σε κάποιους χορηγήθηκε πρώτα το εμβόλιο της AstraZeneca και τέσσερις εβδομάδες αργότερα ως δεύτερη δόση το εμβόλιο Pfizer/BioNTech. Σε άλλους, χορηγήθηκε πρώτα το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και ύστερα το AstraZeneca.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εξακριβώσουν εάν η ανάμιξη των εμβολίων είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε περίπτωση έλλειψης. Ήθελαν, όμως, να δουν επίσης αν παρέχει:

  • Πιο μακροχρόνια ανοσία ή/και
  • Καλύτερη προστασία έναντι των νέων μεταλλάξεων (παραλλαγών) που δημιουργεί ο νέος κορωνοϊός

Τα ευρήματα

Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως η ανάμιξη των εμβολίων προκαλεί περισσότερες ήπιες έως μετρίας εντάσεως παρενέργειες, απ’ ό,τι τα εμβόλια μεμονωμένα.

Στην πραγματικότητα, όταν οι εθελοντές είχαν κάνει οποιονδήποτε από τους συνδυασμούς των δύο εμβολίων ανάφεραν συχνότερα:

  • Πυρετό
  • Ρίγη
  • Πονοκεφάλους
  • Πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις
  • Κόπωση
  • Κακουχία

Στην περίπτωση του πυρετού, λ.χ., αυτός αναφέρθηκε από το περίπου 10% των εθελοντών που έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Σε όσους όμως έκαναν μία δόση AstraZeneca και μία δόση Pfizer, πυρετό παρουσίασε το 36% κατά μέσον όρο.

Ανάλογες διαφορές παρατηρήθηκαν και με τα άλλα προαναφερθέντα συμπτώματα. Έντονη κόπωση, π.χ., εκδήλωσε το 10% όσων έκαναν δύο διαφορετικά εμβόλια. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους έκαναν δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο ήταν μόλις 3%.

Δεν τίθεται θέμα ασφαλείας

«Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και όχι απαραιτήτως αναμενόμενο εύρημα», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής, Dr. Matthew Snape, καθηγητής Παιδιατρικής στην Οξφόρδη. «Το αν όμως σημαίνει καλύτερη ανοσολογική απάντηση ή όχι, είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε ακόμα. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε σχετικά δεδομένα στα χέρια μας σε λίγες εβδομάδες».

Όπως εξήγησε ο Dr. Snape, τα έως τώρα ευρήματα της μελέτης δεν δείχνουν να υπάρχει κάποιο θέμα ασφαλείας. Οι παρενέργειες στον συνδυασμένο εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, ήταν βραχύβιες. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποχώρησαν σε μερικά 24ωρα.

Ωστόσο, ο τριπλασιασμός των εμβολιασθέντων με πυρετό ή άλλες παρενέργειες, θα μπορούσε να δημιουργήσει παροδικό πρόβλημα στους χώρους εργασίας, πρόσθεσε.

. Κορωνοϊός: Τι κίνδυνοι υπάρχουν όταν η δεύτερη δόση είναι από άλλο εμβόλιο ..

Related posts

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ – Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Να κάνω το εμβόλιο της γρίπης εάν είναι να κάνω και 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό; Τι απαντά ειδικός

Κορονοϊός: Για ποιες ομάδες ασθενών συνιστά ο Π.Ο.Υ. την χρήση θεραπείας αντισωμάτων της Regeneron

times1

Ο ρόλος της νικοτίνης στο γιατί όσοι κόβουν το τσιγάρο κάνουν χειρότερη διατροφή

Szabi

Αιμορροφιλία: Ο πόνος δεν είναι ανίκητος εχθρός

times1

Κορωνοϊός: Έχετε COVID ή ίωση; Το σύμπτωμα που κάνει τη διαφορά

Leave a Comment