29.5 C
Athens
June 20, 2021
OIKONOMIA

Θεοχάρης στη DW: Με υπευθυνότητα το άνοιγμα του τουρισμού

Θεοχάρης-στη-dw:-Με-υπευθυνότητα-το-άνοιγμα-του-τουρισμού

Ενόψει της έναρξης της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επισκέφθηκε την Τρίτη και Τετάρτη, (05.05) το Βερολίνο. Η γερμανική τουριστική αγορά είναι από τις σημαντικότερες για την Ελλάδα. Γύρω στα 4 εκατ. Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα το 2019, δηλαδή την τελευταία σαιζόν υπό κανονικές συνθήκες, ενώ τα έσοδα ξεπέρασαν τα 3. δις ευρώ. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η τουριστική κίνηση το 2020 κινήθηκε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Και φέτος; Αν και οι εντυπώσεις που αποκόμισε από τα ταξίδια του τους τελευταίους μήνες σε πολλές χώρες είναι ενθαρρυντικές, «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης σε Έλληνες ανταποκριτές στη γερμανική πρωτεύουσα.

Παρά το ότι η φετινή τουριστική σαιζόν θα είναι καλύτερη από την περσινή, θα είναι «οικονομικά δύσκολη». Το στοίχημα φέτος είναι το brand της χώρας ως τουριστικός προορισμός. «Θέλουμε να αποδείξουμε», επεσήμανε ο Χ. Θεοχάρης, «ότι μέσα στην πανδημία, και κυρίως στο άνοιγμα του τουρισμού μέσα στην πανδημία, αντιμετωπίσαμε την κατάσταση με παραδειγματισμό, με υπευθυνότητα και δεν βάλαμε σε δεύτερη μοίρα την υγεία των Ελλήνων και των τουριστών, αλλά σε πρώτη.» Η στάση αυτή είναι μια υποθήκη για το μέλλον, σημείωσε.

Διστακτικά γερμανικά ανοίγματα

Όπως ακόμη τόνισε, από την πλευρά της η Ελλάδα έχει δημιουργήσει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για μια ασφαλή παραμονή των τουριστών στη χώρα. Τις σχετικές προσπάθειες χαιρέτησαν οι τουριστικοί παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε στο Βερολίνο (TUI, Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος DRV) και τις αναγνώρισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTCC) απονέμοντας την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα το βραβείο «Global Champion Award for COVID-19 Crisis Management». Ανεξάρτητα όμως από τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα για έναν ασφαλή τουρισμό, παντού στον κόσμο, και ως εκ τούτου και στη Γερμανία, οι πολίτες έχουν ενδοιασμούς να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (ινστιτούτο GfK) μόνο το 39% των Γερμανών σκοπεύει να ταξιδέψει φέτος, στην πλειοψηφία του σε τουριστικούς προορισμούς στο εσωτερικό. Το ποσοστό των Γερμανών που σκοπεύει να ταξιδέψει εντός της Ευρώπης ανέρχεται στο 18%. Υψηλά στις προτιμήσεις είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Αυστρία. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα προηγούνται τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

Ενδεχομένως αυτό το ποσοστό να αυξηθεί από το στιγμή που αρχίσει να χρησιμοποιείται το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όπως προέκυψε από τη συνομιλία που είχε ο κ. Θεοχάρης με τον υφυπουργό Οικονομίας και εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα Τουρισμού, Τόμας Μπαράις, το πιθανότερο είναι η Γερμανία να ξεκινήσει με το πιστοποιητικό στα μέσα Ιουνίου. Η Ελλάδα θα το εφαρμόσει από την 1η Ιουνίου. Ο Έλληνας υπουργός διαπίστωσε δυσφορία στους τουριστικούς παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε στο Βερολίνο για το τρόπο, με τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα του τουρισμού, θεωρώντας τους περιορισμούς που έχει επιβάλει υπερβολικούς. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά τους τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών στο εξωτερικό, συνεπώς και στην Ελλάδα.

- DW – Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Related posts

Στην κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων σχεδιάζει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο

times1

Σκυλακάκης: Η ανάπτυξη είναι ήδη εδώ – Ανεπίτρεπτη ζημιά τυχόν 4ο κύμα πανδημίας 

times1

DBRS: Στο 5% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021- 2022

times1

ΔΕΔΔΗΕ: Προκήρυξη 664 θέσεων εργασίας – Οι ειδικότητες, οι προθεσμίες για τις αιτήσεις

times1

Στην ψηφιακή μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο του Politico

times1

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 52% σημείωσε ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον Απρίλιο του 2021

times1

Leave a Comment