Ο ρόλος του εσωτερικού αέρα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγείατων εργαζομένων. Το θέμα της ποιότητας του αέρα, για την υγεία και τηνασφάλεια των εργαζομένων, τίθεται εκ νέου μετά το ξέσπασμα της Covid-19, ανοίγοντας τη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη και τα μέτραπροστασίας από τον ιό αλλά και τις καινοτομικές υπηρεσίες και ταπροϊόντα που παράγονται στη χώρα μας προκειμένου να υποστηριχτούν οιεργαζόμενοι και οι ασθενείς.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Υγιεινή χώρων εργασίας: ποιότηταεσωτερικού αέρα και COVID-19» που διοργάνωσαν το Ελληνικό ΙνστιτούτοΥγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας – ΕΛΙΝΥΑΕ και η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 500 ατόμων, στις 8Απριλίου, αναδείχθηκε η σημασία της ποιότητας του εσωτερικού αέρα στη δημόσια υγεία με ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό της διασποράςτου SARS-COV-2

Στα θέματα μικροκλίματος και θερμικού περιβάλλοντος στον εργασιακόχώρο, τους χημικούς και βιολογικούς παράγοντες στους χώρους εργασίαςκαι το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, την κατανόηση του τρόπουμετάδοσης του SARS-COV2 και την αντιμετώπισή του μέσα από τηνεπιστήμη μελέτης του αερολύματος αναφέρθηκαν ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημ. Υγείας, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, η Σοφία Σιδηροπούλου, η Δρ Σοφία Κωνσταντοπούλου, Μηχανικοί Περιβάλλοντος, στελέχη ου ΕΛΙΝΥΑΕ και η Δρ Ευαγγελία Διαπούλη, Ινστιτούτο Πυρηνικών & ΡαδιολογικώνΕπιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Ο Παναγιώτης Μπεχράκης, μίλησε για το ρόλο της αναπνοής στημεταδοτικότητα της Covid-19 στους χώρους εργασίας, επισημαίνοντας ότι ο ιός επέφερε αλλαγή στην αντίληψη σχετικά με την επικινδυνότηταστους χώρους εργασίας.

“Το νέφος των σταγονιδίων ευθύνεται για τη μεταδοτικότητα της ασθένειας και έχει γίνει αντικείμενο μεγάλης έρευνας” σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας τον αρνητικό ρόλο του κακού εξαερισμού στους κοινόχρηστους χώρους, ιδιαίτερα τους μικρούς.

¨Εάν, η μάσκα είχε εφαρμοστεί από όλους κατά την πρώτη φάση τουlockdown, σε κάθε κλειστό χώρο, σημείωσε, το δεύτερο κύμα θα είχεαποφευχθεί σε όλον τον δυτικό κόσμο. Η Σοφία Σιδηροπούλου, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την έκθεση τουεργαζόμενου σε ένα θερμικά επιβαρυμένο περιβάλλον, τόσο σε σωματικόόσο και ψυχικό επίπεδο, οδηγώντας και σε εργατικά ατυχήματα.

Ιδιαίτερη σημασία για την αποφυγή κινδύνων τέτοιου τύπου έχει η εκτίμηση του θερμικού περιβάλλοντος στους εργασιακούς χώρους με την εφαρμογήπροτύπων και την κατάρτιση σχεδίου θερμικής καταπόνησης.

Σήμερα, 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν λόγω της ρύπανσης τουαέρα των εσωτερικών χώρων, ενώ 49% των πόλεων δεν πληρούν τιςκατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα, όπως σημείωσε η Σοφία Κωνσταντοπούλου, μειώνει κατά 15% την αποδοτικότητα τωνεργαζομένων.

Η προσέγγισή της γίνεται μέσω της ανάλυσης του θερμικούπεριβάλλοντος και των χημικών εργασιακών παραγόντων. Παθητικό καιενεργητικό κάπνισμα λειτουργούν ιδιαίτερα επιβαρυντικά στασυμπτώματα του άρρωστου κτιρίου.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εξαερισμός και ο καθαρισμός του αέρα εσωτερικών χώρων, καθώς και η χρήση μάσκας προσώπου, καθαριστικών αέρα εσωτερικού χώρου καθώς και αποτελεσματικών συστημάτων εξαερισμού, σημείωσε η Δρ ΕυαγγελίαΔιαπούλη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης εκπρόσωποι επιχειρήσεων συζήτησαντο θέμα των τεχνολογικών εξελίξεων και προκλήσεων εν μέσω τηςπανδημίας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

• Γεράσιμος Γερολυμάτος, Γενικός Διευθυντής GIZELIS ROBOTICS

• Δρ Ιωάννης Αραμπατζής, Διευθύνων Σύμβουλος NANOPHOS

• Αριστοτέλης Νικολακόπουλος, R&D Director VITEX A.E.

• Δημήτρης Κοντοβράκης, Γενικός Διευθυντής ΒΙΟΚΟΝ ΙΑΤΡΙΚΑ &ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟhΟΝΤΑ ΕΠΕ

• Νίκος Βεργόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ελληνικoύ ΙνστιτούτουΑνάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ)

• Αλέξανδρος Φαρασλής, Υπεύθυνος παραγωγής τμήματος meltblown &Τεχνικός Ασφαλείας, LARISA FACE COVERΤη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Βέργαδος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ,Διευθυντής Τομέας ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης, ΣΕΒ.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων ήταν ότι η πανδημία αποτέλεσε επιταχυντή και συχνά καταλύτη στην ανάπτυξη καινοτομίας και τηδιαφοροποίηση σημαντικού αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες ανέπτυξαν νέα προϊόντα και υπηρεσίες προκειμένου να ανταποκριθούνστις νέες ανάγκες που διαμορφώθηκαν: ρομπότ και επαγγελματικές συσκευές απολύμανσης που παρέχουν σύνολο πιστοποιημένων υπηρεσιών,χρώματα βαφής με δυνατότητα ολιστικής φροντίδας και προστασίας, κεραμικά που προστατεύουν από ιούς, ανάπτυξη προϊόντων βασισμένων στην αντιμικροβιακή ικανότητα του χαλκού, μασκών προσώπου καιφίλτρων από αντιπροπυλένιο κ.ά.

Την ανάγκη πιστοποίησης όλων τωνπροϊόντων και υπηρεσιών που εντάσσονται στην αλυσίδα παραγωγής,τόνισαν πολλοί από τους συμμετέχοντες.Σήμερα, υπάρχει σημαντικός αριθμός προϊόντων και υλικών πουπαρέχονται για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο, παράλληλα με τηνανάπτυξη της τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως τονίστηκε, οφείλουμενα αλλάξουμε τη συμπεριφορά και τη στάση μας απέναντι σε θέματαυγείας και ασφάλειας, αξιοποιώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα περιοδικά HR Professional, Business Energyκαι Manufacturing, και τα online media businessenergy.com, Workforce,industry . gr , hypertension watch . com , ecozen . gr , ysterografonews . gr ,GlobalSustain . gr . Insider . gr .

Γράψτε το σχόλιό σας