20.3 C
Athens
May 8, 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Το 2021 έτος εφαρμογής του πλαισίου για την αναδοχή και την υιοθεσία

Χατζηδάκης:-Το-2021-έτος-εφαρμογής-του-πλαισίου-για-την-αναδοχή-και-την-υιοθεσία

«Το 2020 θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία σύμφωνο με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας, το οποίο φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα στην Ευρώπη και στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Φέτος, καλούμαστε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, γιατί ο νόμος είναι μέτρο του πολιτισμού και της ανθρωπιάς μας», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, χαιρετίζοντας τη σημερινή συνεδρίαση (τηλεδιάσκεψη) του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ).

Στη συνεδρίαση συμμετείχε η υφυπουργός, αρμόδια για τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και πρόεδρος του ΕΣΑΝΥ, Γιώργος Σταμάτης.

Ο κ.Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε ιδέες όλων των εμπλεκόμενων φορέων στα θέματα αναδοχής και υιοθεσίας.

«Θα προχωρήσουμε, αξιοποιώντας τις συμβουλές και τις προτάσεις του ΕΣΑΝΥ, με το οποίο έχουμε παραγωγική συνεργασία», συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η σημερινή συνεδρίαση είχε ως θέμα την εισήγηση της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα του Παιδιού κ. Θεώνης Κουφονικολάκου, για την εκπόνηση ενιαίου πρωτοκόλλου για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας αναδοχής και υιοθεσίας.

Τα μέλη του ΕΣΑΝΥ συμφώνησαν τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα εκπονήσει και θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε: «Μετά από δεκαετίες αναμονής, καταφέραμε μέσα σε έναν χρόνο να έχουμε ένα Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Υιοθεσιών και Αναδοχών, που εξασφαλίζει ταχύτητα και διαφάνεια. Χρειάστηκε οργάνωση, σχέδιο, σύμπραξη με δομές και φορείς, ατέλειωτες ώρες δουλειάς και συγκεκριμένα βήματα, για να ξεπεράσουμε εμπόδια, δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις πολλών ετών. Η πρωτοβουλία της Βοηθού Συνηγόρου για τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου πρωτοκόλλου για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας, έρχεται να συμπληρώσει όλα όσα έχουν γίνει έως τώρα, αλλά και όσα έχουν δρομολογηθεί για φέτος. Έναν χρόνο πριν στο Ζάππειο θέσαμε ως στόχο την εξασφάλιση της κατάλληλης οικογένειας για κάθε ένα από τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές παιδικής προστασίας της χώρας. Η επόμενη μέρα για την παιδική προστασία χαρακτηρίζεται από τη δραστική μείωση των παιδιών που φιλοξενούνται σε κλειστές δομές, δηλαδή στην αποϊδρυματοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των παιδιών».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταμάτης χαιρέτισε την παρουσία του υπουργού, «καθώς αυτή αποδεικνύει το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τα θέματα αναδοχών και υιοθεσίας και την ένταξη κάθε παιδιού σε μια οικογένεια».

Στη συνεδρίαση του ΕΣΑΝΥ συμμετείχαν, πέραν των κκ Χατζηδάκη, Μιχαηλίδου, Σταμάτη και Κουφονικολάκου, η γενική διευθύντρια Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθηνά Διακουμάκου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας Δήμητρα Νίκου, η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος Τριανταφυλλιά Αθανασίου, οι καθηγήτριες Αστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, κκ Δήμητρα Κλαμαρή-Παπαδοπούλου και Βιργινία Περάκη, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, ο κοινωνικός λειτουργός Ανδρέας Κασκανιώτης, η νομικός Θεοδώρα Παπαδημητρίου, ο ψυχίατρος Λεωνίδας Μαντωνάκης, η προϊσταμένη του Τμήματος Ασυνόδευτων Ανηλίκων Σταυρούλα Αρούκατου, ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠ) Περιφέρειας Αττικής Ιωάννης Λιβανός, η πρόεδρος του ΚΚΠ Κρήτης Μαρία Δαμανάκη, το στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών Ρεγγίνα Βασιλάτου και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ) Ιωάννης Μοσχολιός και η εκπρόσωπος της UNICEF Μαρία Μιχαηλίδου.

Ειδήσεις σήμερα

Με κωδικό «2»-«3» μετακινήσεις εντός του δήμου ή μέχρι 2 χιλιόμετρα Κικίλιας: Αναμένεται εισήγηση για το εμβόλιο της Astrazeneca και στους άνω των 65 ετών Δημήτρης Λιγνάδης: Αναβολή της κατ’ οίκον έρευνας ζητά ο Αλέξης Κούγιας 

Related posts

Παναγιωτόπουλος: Είμαστε σε ετοιμότητα για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

times1

Μητσοτάκης στην Κοινωνική Σύνοδο της ΕΕ: «Κρατήσαμε την ανεργία στα προ πανδημίας επίπεδα»

times1

Στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης: «Προωθούμε ευεργετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους»

times1

Υπουργείο Εργασίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί τη σοβαρότητα

times1

Ερντογάν: Μας προκαλεί λύπη που οι Αιγύπτιοι είναι με το ζόρι μαζί με τον ελληνικό λαό

times1

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πάρει πρωτοβουλίες για τις πατέντες των εμβολίων

times1