Αν δεν είχε γίνει ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστές πασχίζουν να μειώσουν τις μέσες εκπομπές CO2 του στόλου τους επενδύοντας στην τεχνολογία του εξηλεκτρισμού, το πρόστιμο που κατά πάσα πιθανότητα θα επιβληθεί στο Volkswagen Group επειδή υπερέβη ελάχιστα το ανώτατο όριο θα σου λύσει τις όποιες απορίες. Το Group λοιπόν, που περιλαμβάνει μάρκες όπως η Volkswagen, η Audi, η Skoda, η Seat, η Porsche κ.ά., μείωσε τις μέσες εκπομπές ρύπων των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην Ε.Ε. πέρυσι κατά περίπου 20%, στα 99.8 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Ακόμα κι αυτό όμως δεν ήταν αρκετό καθώς

Ο στόχος για το 2020 ήταν περί τα 0.5 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο χαμηλότερα και αυτό σημαίνει, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρίας, ότι θα ακολουθήσει πρόστιμο το ύψος του οποίου υπολογίζεται στα “χαμηλά τριψήφια νούμερα”. Με πιο απλά λόγια, το Group περιμένει να ξεπερνά, όχι κατά πολύ, τα 100 εκατομμύρια ευρώ και όλοι οι υπόλοιποι καταλαβαίνουμε γιατί οι κατασκευαστές λανσάρουν το ένα υβριδικό ή ηλεκτρικό μοντέλο μετά το άλλο ή ψάχνουν άλλους κατασκευαστές για να συμψηφίσουν τις εκπομπές ρύπων τους.

Να σημειώσουμε δε ότι τόσο η Volkswagen όσο και η Audi κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους για τις μέσες εκπομπές ρύπων του στόλου τους αλλά δεν διευκρινίζεται αν το ίδιο ισχύει για τις Porsche, Seat και Skoda. Και αναφέρουμε μόνο αυτές καθώς οι εκπομπές των Bentley και Lamborghini μετρούνται ανεξάρτητα και δεν περιλαμβάνονται στο συνολικό νούμερο των 99.8 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο. Όπως και να έχει, το Group αφήνει πίσω του το 2020 και κοιτά στο 2021 προβλέποντας ότι η αύξηση της παραγωγής των νέων, αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της (βλ. VW ID.4 και Skoda Enyaq) θα της επιτρέψει να πετύχει τον στόχο της ευκολότερα.