16.8 C
Athens
March 4, 2021
ΕΥΖΕΙΝ

Κορονοϊός: Αύξηση σε οργανικό ψυχοσύνδρομο και κώμα σε ασθενείς COVID-19 στις ΜΕΘ

Κορονοϊός:-Αύξηση-σε-οργανικό-ψυχοσύνδρομο-και-κώμα-σε-ασθενείς-covid-19-στις-ΜΕΘ

-covid-19-

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The Lancet Respiratory Medicine” (με συντελεστή απήχησης 25) η εργασία των Brenda T. Pun και συνεργατών, που αφορά σε μία πολυκεντρική, αναδρομική μελέτη κοόρτης, με σκοπό την περιγραφή της επίπτωσης του οργανικού ψυχοσυνδρόμου και του κώματος σε ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το άρθρο αυτό σχολιάζουν οι: Γεώργιος Τσιβγούλης, Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Βουμβουράκης, Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροανοσολογίας ΕΚΠΑ, ο Σωτήριος Γιαννόπουλος, Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροψυχολογίας ΕΚΠΑ και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, συγκεντρώθηκαν δεδομένα από 2088 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε συνολικά 69 ΜΕΘ από 14 χώρες στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

  • Οι ασθενείς είχαν διάμεση ηλικία τα 64 έτη και το 72% αυτών ήταν άνδρες.
  • Κατά την εισαγωγή τους στη ΜΕΘ, παρουσίαζαν διάμεσο σκορ πρόβλεψης ενδονοσοκομειακής θνητότητας (Simplified Acute Physiology Score – SAPS II) 40, που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό θανάτων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της τάξης του 24,7%.
  • Το 67% των ασθενών χρειάστηκε μηχανικό αερισμό. Το αντίστοιχο σκορ περιγραφής της διέγερσης και καταστολής (Richmond Agitation-Sedation Scale – RASS) είχε μέση τιμή -4 (ενώ οι επιθυμητές τιμές κατά το μηχανικό αερισμό αντιστοιχούν σε -2 έως 0).

Μεταξύ των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, το 55% των ασθενών παρουσίασαν ντελίριο με διάμεση διάρκεια 3 ημερών, ενώ το 82% ήταν σε κωματώδη κατάσταση διάμεσης διάρκειας 10 ημερών.

Έπειτα από πολυπαραγοντική στατιστική ανάλυση, προσαρμοσμένη σε διάφορους συγχυτικούς παράγοντες (δημογραφικά στοιχεία, κλινικά χαρακτηριστικά και φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας), φάνηκε ότι ο μηχανικός αερισμός, η χορήγηση βενζοδιαζεπινών, αντιψυχωσικών ή οπιοειδών, η ανάγκη για περιοριστικά μέτρα, η χορήγηση αγγειοσυσταλτικών, σχετίστηκαν ανεξάρτητα με αυξημένη πιθανότητα οργανικού ψυχοσυνδρόμου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Αντίθετα, η επίσκεψη συγγενών και μελών της οικογένειας είτε με φυσική παρουσία είτε σε εικονικό περιβάλλον συσχετίσθηκε με ελαττωμένη πιθανότητα εκδήλωσης οργανικού ψυχοσυνδρόμου.

Η ηλικία, το φύλο, η αρχική βαρύτητα, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλης, η ανάγκη για μηχανικό αερισμό και η χορήγηση αγγειοσυσταλτικών σχετίστηκαν επίσης με λιγότερες επιβίωσης και με λιγότερες ημέρες νοσηλείας χωρίς οργανικό ψυχοσύνδρομο και κώμα.

Συμπερασματικά, η επίπτωση του κώματος και του οργανικού ψυχοσυνδρόμου σε ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι υψηλός, ενώ δυνητικά τροποποιήσιμοι παράγοντες αποτελούν η χορήγηση βενζοδιαζεπινών και η διαπροσωπική επαφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τα 5 συμπτώματα που οι ασθενείς με μακρά COVID δεν μπορούν να ξεπεράσουν

Κορονοϊός: Γίνεται να έχεις COVID-19 χωρίς να κάνεις πυρετό;

Κορονοϊός: Αν έχετε αυτές τις παθήσεις, το εμβόλιο COVID-19 ίσως δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό

Κορονοϊός: Αν κάνετε αυτό στην μάσκα είστε πιο ασφαλείς λένε οι ειδικοί

Κορονοϊός: Πότε ο πονοκέφαλος είναι σύμπτωμα COVID-19

. Κορονοϊός: Αύξηση σε οργανικό ψυχοσύνδρομο και κώμα σε ασθενείς COVID-19 στις ΜΕΘ ..

Related posts

Κορονοϊός: Αυτό το σύμπτωμα που το μπερδεύουμε ως «αθώο» ίσως είναι το πιο πρώιμο σημάδι μόλυνσης

ΙΟΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ-COVID-19 -Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

times1

Κορωνοϊός: Να γιατί κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν αυτή την ομάδα αίματος

Szabi

Κορωνοϊός: Πόσο μειώνει το εμβόλιο τις διασωληνώσεις στην αληθινή ζωή. Τι συνέβη στο Ισραήλ

Κορονοϊός: Νέο σύμπτωμα στην μακρά COVID προκαλεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στους ασθενείς

times1

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για την καραντίνα σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο

Szabi

Leave a Comment