13.8 C
Athens
January 23, 2021
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Ξεκίνησε μέσω τηλεδιάσκεψης το «Φόρουμ Σένγκεν»

Κομισιόν:-Ξεκίνησε-μέσω-τηλεδιάσκεψης-το-«Φόρουμ-Σένγκεν»

Το πρώτο «Φόρουμ Σένγκεν» που διοργανώνεται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης αποτελεί μια ευκαιρία για την αξιολόγηση ενός από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών εντός του χώρου Σένγκεν βρίσκεται υπό απειλή, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και της πανδημίας της Covid-19.

Στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις αρχές του 2021 αλλά πραγματοποιείται νωρίτερα κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Νίκαια και τη Βιέννη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκεντρώσει τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί με μήνυμα της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν με την ευκαιρία της 35ης επετείου της υπογραφής της Συμφωνίας, ενώ ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, έκανε εισαγωγικές παρατηρήσεις, ακολουθούμενος από ομιλία της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Το Παρίσι, το οποίο εδώ και πολύ καιρό ζητεί μια ριζική «αναθεώρηση» της ζώνης Σένγκεν, προβάλει ένα επιπλέον επιχείρημα: Ο ισλαμιστής που σκότωσε τρία άτομα σε εκκλησία της Νίκαιας την 29η Οκτωβρίου, κατάφερε να εισέλθει παρανόμως σε ιταλικό έδαφος και από εκεί να ταξιδέψει στη Γαλλία χωρίς να τον ελέγξει κανείς.

Η ελεύθερη κυκλοφορία εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν θεωρείται, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ. Ωστόσο η παράνομη μετανάστευση, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτή στην Νίκαια και προσφάτως η πανδημία της Covid-19 έχουν δείξει ότι οι πλημμελείς έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα και η έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας των κρατών – μελών της ΕΕ, απειλούν με κατάρρευση έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της ΕΕ.

Το πλέον εμφανές σύμπτωμα της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η ζώνη Σένγκεν είναι το γεγονός ότι οκτώ κράτη, εκ των οποίων τα επτά είναι μέλη της ΕΕ, έχουν επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά τους, είτε λόγω της υγειονομικής κρίσης (Ουγγαρία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία), είτε για λόγους ασφαλείας (Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία).

Η πλήρης αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών (σ.σ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3,5 εκατ. Ευρωπαίοι διασχίζουν σε καθημερινή βάση τα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα) και ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Κομισιόν και των κρατών – μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας των κρατών – μελών και περαιτέρω ενίσχυση των ευρωπαϊκών οργάνων, όπως της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

Σε αυτό το πλαίσιο η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να τα κράτη – μέλη να συνεργάζονται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (S.I.S.) και στο Σύστημα Πληροφοριών της Europol (E.I.S). Παράλληλα το Συμβούλιο της ΕΕ εξετάζει νέες δυνατότητες για την Europol, όπως την ικανότητα επεξεργασίας περισσότερων δεδομένων, την απλοποιημένη συνεργασία με κράτη εκτός ΕΕ, τη χρήση νέων τεχνολογιών όπως της τεχνητής νοημοσύνης και την αγορά drones από την ευρωπαϊκή Airbus αλλά και ισραηλινές εταιρείες (Elbit Systems, I.A.I) που θα χρησιμοποιεί ο Frontex.

Εκτός από τις προτάσεις της Κομισιόν και του Συμβουλίου της ΕΕ, συγκεκριμένα κράτη – μέλη αποφασίζουν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και των τρομοκρατικών επιθέσεων. Η πρόσφατη ανακοίνωση της δημιουργίας μιας γαλλο-ιταλικής ταξιαρχίας υπό ενιαία εντολή, η οποία θα περιπολεί στα σύνορα των δύο χωρών, αποτελεί ένα πρωτοφανές βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ειδήσεις σήμερα:Πάτρα: Με κλειστές τις πόρτες της εκκλησίας η λειτουργία του Αγίου ΑνδρέαΡομέν Γκροζάν: Ο οδηγός που βγήκε ζωντανός από την πύρινη κόλασηΝιγηρία: Ώρες αγωνίας για τους ομήρους Έλληνες ναυτικούς – «Είμαστε στο έλεος του Θεού» λένε οι οικογένειες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο -–.gr

Related posts

Κορωνοϊός – Γαλλία: «Σιωπή όταν βρίσκεστε στο μετρό» συστήνουν οι ειδικοί στους πολίτες

times1

Εμβόλιο Sputnik V: Η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία παραγωγής με την Τουρκία

times1

Ταϊβάν: Κινεζικά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη μπήκαν στη ζώνη εναέριας αναγνώρισής της

times1

Ρωσία: Μαζικές συλλήψεις στις διαδηλώσεις για την απελευθέρωση του Ναβάλνι

times1

Πακιστάν: 18χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα από τρένο ενώ γυρνούσε βίντεο για το TikTok

times1

Ντόναλντ Τραμπ – «Κλείνει το μάτι» στα σενάρια για νέο κόμμα: «Κάτι θα κάνουμε, αλλά όχι ακόμα»

times1