13.9 C
Athens
December 4, 2020
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Η επείγουσα έκκληση Μέρκελ για συντονισμό των 27 και οι αποφάσεις για τα εμβόλια

Σύνοδος-Κορυφής:-Η-επείγουσα-έκκληση-Μέρκελ-για-συντονισμό-των-27-και-οι-αποφάσεις-για-τα-εμβόλια

Έκκληση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ώστε να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid – 19 απηύθυνε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των 27. Η καγκελάριος Μέρκελ, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κατανοήσουν ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ έπρεπε να είχαν δράσει νωρίτερα για να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα του ιού.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προσπαθούν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους για να αναχαιτίσουν την πανδημία, την ώρα που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια «πολύ ανησυχητική κατάσταση» και κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να αποφύγουμε τις συγκεντρώσεις με πολλά άτομα, τον συνωστισμό και τους χώρους με κακό εξαερισμό.

Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ξεπεράσουν πολλές διαφωνίες ώστε να καταφέρουν να αποφύγουν, αυτό που ανώτατη πηγή της ΕΕ, χαρακτηρίζει ως «συλλογική αποτυχία». «Ο κάθε ένας για τον εαυτό του, είναι μια εσφαλμένη προσέγγιση. Το δεύτερο κύμα μας υποχρεώνει να μην κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παρόλο που η πολιτική Υγείας δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης καθώς τα κράτη- μέλη της έχουν αποφασίσει να αποτελεί εθνική πολιτική, η ανικανότητα των 27 να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το δεύτερο – και ως φαίνεται χειρότερο κύμα της Covid-19- προκαλεί τρόμο για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη, την ώρα που ολοένα και περισσότερα κράτη – μέλη επιβάλουν τοπικούς ή ακόμα και εθνικούς περιορισμούς ώστε να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα της Covid-19.

Τι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι για την πανδημία

Επαρκή εμβόλια για όλα τα κράτη μέλη, σε αναλογία με τον πληθυσμό τους και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους για την αντιμετώπιση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης ήταν τα βασικά συμπεράσματα της άτυπης συνόδου κορυφής που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης εχθές, Πέμπτη. Στη συζήτηση των 27 προστέθηκαν και οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία, το δεύτερο κύμα της οποίας πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Γηραιά Ήπειρο, φέρνοντας ήδη lockdown σε ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής ήταν:

1) Η απόφαση για τη δημιουργία μίας φόρμας εντοπισμού επιβατών, που θα συνεισφέρει στην ασφάλεια των μετακινήσεων,

2) Η συνεργασία των κρατών-μελών, σε περίπτωση που ένα από αυτά υφίσταται πίεση σε επίπεδο συστήματος Υγείας και

3) Η διασφάλιση επαρκούς αριθμούς εμβολίων, σε αναλογία με τον πληθυσμό του κάθε κράτους-μέλους.

Σαρλ Μισέλ: Είμαστε ενωμένοι γιατί είμαστε στην ίδια βάρκα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν υπέρ της δίκαιης διανομής στις χώρες της ΕΕ του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μόλις είναι διαθέσιμο , ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Συμφωνήσαμε για να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά στις συμβάσεις που υπογράφονται από την Επιτροπή και εκείνων που ελπίζουμε ότι θα υπογραφούν τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ για τον κορωνοϊό. Ο κ. Μισέλ επισήμανε ότι «είμαστε ενωμένοι γιατί είμαστε στην ίδια βάρκα» ενώ προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται «συνοχή και αλληλεγγύη».

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφεραν ελληνικές πηγές, η συζήτηση εστιάστηκε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων. Αποφασίστηκε κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

Επιπλέον, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. Ολα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην Ευρώπη

Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε καθώς η η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό στην Ευρώπη, αναγκάζοντας χώρες όπως η Γερμανία και Γαλλία να προχωρήσουν ακόμη και σε lockdown προκειμένου να ανακόψουν την επέλαση της Covid-19. Την ίδια ώρα στην Ισπανία, οι περιφέρειες κλείνουν το έδαφός τους για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και έτσι να αποφύγουν μια νέα γενικευμένη καραντίνα όπως στη Γαλλία. Ωστόσο αυτό το τελευταίο χαρτί ίσως να αποδειχθεί ανεπαρκές.

Την Κυριακή, η αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε νέα κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, η οποία επέτρεψε την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα και επίσης εξουσιοδοτεί τις περιφερειακές αρχές, αρμόδιες σε θέματα υγείας, να αποκλείσουν το έδαφός τους. Η πλειοψηφία των 17 περιφερειών της χώρας –ανάμεσά τους η Ανδαλουσία, η Μαδρίτη και η Καταλονία– αποφάσισαν να καταφύγουν σε αυτόν τον μηχανισμό, απαγορεύοντας έτσι στα τρία τέταρτα των 47 εκατομμυρίων Ισπανών να φύγουν από την περιφέρειά τους, εκτός αν έχουν πολύ συγκεκριμένους λόγους όπως για παράδειγμα η επίσκεψη σε γιατρό και η μετάβαση στην εργασία.

Ο αποκλεισμός αυτός αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων δεν θα φανεί «πριν από επτά ή οκτώ ημέρες», προειδοποίησε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του ισπανικού Υπουργείου Υγείας, Φερνάντο Σιμόν, αποκαλώντας «κακά» τα στοιχεία της επιδημίας στην Ισπανία. Εχθες, αυτή η χώρα κατέγραψε περισσότερα από 23.500 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, ένα ρεκόρ από τότε που άρχισε το δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Tonight I am discussing the COVID-19 situation with EU leaders.

People are worried & tired, legitimately.

But we need patience, discipline and solidarity, to slow down the spread of this virus.

The EU is working hard on all aspects of the crisis. pic.twitter.com/FDemb29wHI

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 29, 2020

Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν την Τετάρτη τα 500.000 μέσα σε μία ημέρα, καθώς οι χώρες στο βόρειο ημισφαίριο ανακοίνωσαν αυξημένο αριθμό μολύνσεων. Τα κρούσματα της Covid-19 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25% μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων. Μόλις την περασμένη Παρασκευή είχαν καταγραφεί, για πρώτη φορά, πάνω από 400.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μία ημέρα.

Μέχρι σήμερα, από την αρχή της πανδημίας, έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό 44,7 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς 1,17 εκατομμύριο πέθαναν. Τα δύο τρίτα των κρουσμάτων (66%) και πάνω από τρεις στους τέσσερις θανάτους (76%) έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική.Στην Ευρώπη, τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες και την Τετάρτη ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 250.000 μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται στα 9,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι στους 261.000. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Γαλλία ανακοίνωσε εχθές 47.637 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού για τις τελευταίες 24 ώρες, σε σύγκριση με 36.437 την Τετάρτη, και το ρεκόρ των 52.010 την Κυριακή.

Ειδήσεις σήμεραΣχέδιο ενός μήνα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης – Τα μέτρα για τον κορωνοϊό που πρότειναν οι ειδικοίΟ Αρκάς απαντά στους συνωμοσιολόγους για τον κορωνοϊό – Δείτε το σκίτσο

Βαθαίνει το ρήγμα Τουρκίας-Ευρώπης μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο -–.gr

Related posts

Συναγερμός στο Ισράηλ: Επιχείρησε να κάψει την εκκλησία της Γεσθημανής

times1

Λαβρόφ: Ρωσία και Τουρκία δεν κάμπτονται ενώπιον κανενός

times1

Βρετανία: 50χρονος γυναικολόγος βιντεοσκοπούσε κρυφά βίντεο κατά τη διάρκεια του σεξ

times1

Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες στην Ευρώπη

times1

Ελβετία: Σκι τα Χριστούγεννα – Πιέσεις από Βερολίνο και Παρίσι

times1

Το Μπαχρέιν έγινε η δεύτερη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer

times1