15.6 C
Athens
October 29, 2020
ΚΟΣΜΟΣ

Εγκρίθηκε η δεξαμεθαζόνη για τη θεραπεία του κορωνοϊού

Εγκρίθηκε-η-δεξαμεθαζόνη-για-τη-θεραπεία-του-κορωνοϊού

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε τη δεξαμεθαζόνη στη θεραπεία της νόσου COVID-19. Η θεραπεία αφορά σε ασθενείς που είτε βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, είτε τους χορηγείται οξυγόνο.
Ειδικότερα, μετά από ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων από τη μελέτη RECOVERY για τη χορήγηση της δεξαμεθαζόνης (κορτικοστεροειδές) σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με λοίμωξη COVID-19 η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη χρήση (CHMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, «η δεξαμεθαζόνη μπορεί να θεωρείται θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που χρειάζονται οξυγονοθεραπεία (από παροχή οξυγόνου έως μηχανική υποστήριξη της αναπνοής)».
Βάσει της σύστασης της CHMP, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εγκρίνει τη χρήση της δεξαμεθαζόνης σε παιδιά και εφήβους (12 ετών και άνω και σωματικού βάρους τουλάχιστον 40 κιλά) που χρήζουν χορήγησης οξυγόνου λόγω λοίμωξης COVID-19.
Η δεξαμεθαζόνη μπορεί να ληφθεί από τους στόματος ή να χορηγηθεί ενδοφλέβια ή σε ενέσιμη μορφή. Σε όλες τις περιπτώσεις, η συνιστώμενη δόση για τους ενήλικες και τους εφήβους είναι 6 mg μια φορά την ημέρα για έως 10 ημέρες.
Τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία από τη μελέτη RECOVERY έχουν δείξει ότι στους ασθενείς υπό μηχανικό αερισμό το 29% όσων πήραν δεξαμεθαζόνη απεβίωσαν εντός 28 ημερών από την έναρξη της θεραπείας συγκριτικά με το 41% όσων έτυχαν της συνήθους υγειονομικής φροντίδας. Άρα η χορήγηση του κορτικοστεροειδούς συντελεί σε μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 35%.
Ενώ στους ασθενείς που χορηγήθηκε οξυγόνο χωρίς μηχανικό αερισμό, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν 23% με δεξαμεθαζόνη και 26% με τη συνήθη φροντίδα, σχετική μείωση περίπου 20%.
Δεν σημειώθηκε μείωση του κινδύνου θανάτου σε ασθενείς που δεν έλαβαν οξυγονοθεραπεία ή μηχανικό αερισμό.
Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίχθηκαν από πρόσθετα δημοσιευμένα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης μιας μετα-ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που εξέτασε δεδομένα από επτά κλινικές μελέτες που διερευνούσαν τη χρήση κορτικοστεροειδών για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19.
Η δεξαμεθαζόνη είναι ένα κορτικοστεροειδές που έχει εγκριθεί στην ΕΕ και από τις εθνικές αρχές φαρμάκων και είναι διαθέσιμο εδώ αρκετές δεκαετίες. Μπορεί να ληφθεί από το στόμα και σε ενέσιμη για τη θεραπεία μιας σειράς φλεγμονωδών καταστάσεων και για τη μείωση της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος στη θεραπεία αλλεργιών και αυτοάνοσων ασθενειών.
Χρησιμοποιείται επίσης με αντικαρκινικά φάρμακα για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου και για την πρόληψη του εμέτου.
Η δεξαμεθαζόνη θεωρήθηκε για πρώτη φορά ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο COVID-19 λόγω της ικανότητάς της να μειώνει τη φλεγμονή, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της νόσου σε ασθενείς που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο.Ειδήσεις σήμεραΚακοκαιρία Ιανός – Συναγερμός στη Φθιώτιδα για εγκλωβισμένους ανθρώπους σε σπίτια και αυτοκίνηταΚορωνοϊός: Αυστηρότερα μέτρα στην Αττική – Ανακοινώνονται το απόγευμαΟ Τραμπ κόβει το TikTok στις ΗΠΑΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο -–.gr

Related posts

ΗΠΑ: Ο τυφώνας Ζέτα… χτυπάει με ανέμους 200 χιλ/ώρα τις ακτές της Λουιζιάνας (βίντεο)

times1

ΗΠΑ: Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Φιλαδέλφεια μετά τα βίαια επεισόδια

times1

Τραγωδία στη Μάγχη: Μέλη ίδιας οικογένειας οι τέσσερις μετανάστες που πνίγηκαν σε ναυάγιο

times1

Η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις τον Γάλλο επιτετραμμένο για το σκίτσο στο Charlie Hebdo

times1

Μπάιντεν για την 28η Οκτωβρίου: Οι Έλληνες ενέπνευσαν τον ελεύθερο κόσμο

times1

Στη δίνη της πανδημίας η Ευρώπη: Τσουνάμι από lockdown και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα

times1