14.2 C
Athens
May 27, 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: FAZ και Reuters αναδεικνύουν την πρόταση της Ελλάδας στην ΕΕ για τα εμβόλια και τα τεστ

-faz-reuters-

Η Ελλάδα πρότεινε στα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν από κοινού τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για εμβόλια κατά του COVID-19 καθώς και τα υπό εξέλιξη τεστ ταχείας διάγνωσης, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι, εάν είναι αποτελεσματικά, θα διανεμηθούν γρήγορα σε όσους τα έχουν ανάγκη σε ολόκληρη την Ένωση.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εξεύρεση λύσης για την ταχεία διανομή εμβολίων, όταν είναι διαθέσιμα, είναι δύσκολη αλλά ταυτόχρονα και επείγουσα.
Τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά της λοίμωξης βρίσκονται υπό ανάπτυξη, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις, ανέφερε ο Μητσοτάκης στη FAZ.«Ιδανικά, μόλις αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά πρέπει να διανέμονται όσο το δυνατόν ταχύτερα και κατά το δυνατόν με λογικό κόστος», ανέφερε.
Η αγορά τέτοιων δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας θα δώσει στις παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες κίνητρα για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη και θα εξασφαλίσει ότι τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων θα δαπανηθούν με λογικό τρόπο.
Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε πρόσφατα από τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή πολιτικής υγείας στο London School of Economics, ο οποίος ανέλαβε χρέη αντιπροσώπου της Ελλάδας στις διεθνείς συνομιλίες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Το κόστος για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα μπορούσε να διανεμηθεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δήλωσε ο Μόσιαλος στο Reuters, προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελούσε μια εφάπαξ λύση που χρησιμοποιείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως μια πανδημία και ότι δεν θα επηρέαζε τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας ιατρικής τεχνολογίας.
Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τέτοιες δοκιμές και εμβόλια σε επίπεδο ΕΕ θα επέτρεπε την παραγωγή τους σε πολλές και διαφορετικές τοποθεσίες και θα επέτρεπε την ευρεία διανομή τους, δήλωσε ο Μόσιαλος.
Με περισσότερα από 130.000 κρούσματα COVID-19, η Ευρώπη έχει γίνει το επίκεντρο της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίσει σε χιλιάδες ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο, με την Ιταλία και την Ισπανία να έχουν πληγεί περισσότερο.Ειδήσεις σήμερα:Κορωνοϊός: Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κατερίνης – Δείτε βίντεοΙδιώτες γιατροί θα μπορούν να συνεργάζονται επ’ αμοιβή με δημόσια νοσοκομειαΑπαγόρευση κυκλοφορίας: Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποκαλύπτει το «μενού» των νέων μέτρων

Related posts

«Μένουμε όρθιοι ΙΙ»: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στο Ζάππειο

Simon Nox

Γιάννα Παπαδάκου: Προσπάθεια φίμωσης η κλήση μου στην Προανακριτική

Simon Nox

Κίνημα Αλλαγής: Η απόφαση του ΣτΕ για τα ακίνητα του Δημοσίου μας δικαιώνει

Simon Nox

Θεοδωρικάκος: «Θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τους επαγγελματίες στην εστίαση»

Simon Nox

Θετική η απόκριση των φορέων στο «ερανιστικό νομοσχέδιο» Βορίδη

Simon Nox

Γεραπετρίτης: Δεν θα είναι αναγκαίο νέο lockdown στο μέλλον

Simon Nox