14.8 C
Athens
June 2, 2020
OIKONOMIA

Βορίδης: Αρνάκι θα φάμε το Πάσχα – όχι ψαρόσουπα

-8211-

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Μέτρα στήριξης των παραγωγών-πωλητών των λαϊκών αγορών για τις ημέρες εφαρμογής της απαγόρευσης μετακίνησής τους – για λόγους αποφυγής διασποράς του κορωνοϊου – σε άλλη περιφέρεια από αυτή που παράγουν τα προϊόντα τους, προανήγγειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παραμονή στον τόπο δραστηριότητας μέχρι τη λήξη των μέτρων απαγόρευσης επιλύει σε πρώτη φάση το θέμα της εργασίας τους.

Δέσμευση για αποζημίωση των παραγωγών λαϊκών αγορών

«Θα υπάρξει σήμερα μία μερική αντιμετώπιση του ζητήματος. Θα ικανοποιήσει νομίζω σε μεγάλο βαθμό η ρύθμιση που θα φέρουμε, αλλά για τις μέρες από τις 22 Μαρτίου μέχρι σήμερα, θα πρέπει να υπάρξει κάποια στήριξή τους. Θα μελετήσω τις επιπτώσεις και θα δούμε τι θα γίνει για το συγκεκριμένο διάστημα», δεσμεύτηκε ο Μάκης Βορίδης.

«Αρνάκι θα φάμε το Πάσχα όχι ψαρόσουπα»

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την επάρκεια της αγοράς αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα, καθώς και για το επίπεδο της ζήτησης,  απορρίπτοντας ως «τρομοκρατία των αιγοπροβατο-τρόφων» και «παιχνίδι κερδοσκοπίας» τις φωνές όσων βιάζονται να προεξοφλήσουν κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης.  

Ο κ. Βορίδης μάλιστα σχολίασε δηκτικά τη συγκεκριμένη «φιλολογία» όπως της χαρακτήρισε. «Διερωτώμαι πράγματι. Δεν θα πάμε (σ.σ. στα χωριά). Στο σπίτι που θα μείνουμε το Πάσχα, ψαρόσουπα θα φάμε; Γιατί, εγώ λέω θα το τηρήσουμε το έθιμο. Και αρνάκι ή κατσικάκι θα φάμε. Τώρα αν θα είναι η ίδια ποσότητα ή κάτι λιγότερο ή περισσότερο θα το δούμε. Εγώ λέω να μην είμαστε βιαστικοί», σημείωσε, συνιστώντας ψυχραιμία και διαβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο και η κυβέρνηση παρακολουθούν στενά την αγορά και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα παρέμβουν.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο δεν προτίθεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές αμνοεριφίων και αυγών, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παρακίνησε τους πολίτες να γιορτάσουν – παρά τις ειδικές συνθήκες – το Πάσχα πατροπαράδοτα τηρώντας τα ελληνικά έθιμα και κατέληξε: «και βεβαίως έχοντας εξασφαλίσει ότι θα είναι διαθέσιμο για την τήρηση των εθίμων ελληνικά αμνοερίφια σε εξαιρετική ποιότητα και σε δίκαιη τιμή για όλους, θα πω εγώ, για κτηνοτρόφους, εμπόρους και καταναλωτές».

Φυλακή και πρόστιμα επί 10 για τις ελληνοποιήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ζήτημα ημερών αποτελεί πλέον η κατάθεση νομοσχεδίου για την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις ελληνοποιήσεις.

Σε αυτό όπως είπε θα προβλέπονται πλέον και ποινικές κυρώσεις και συγκεκριμένα φυλάκιση 3 έως 5 έτη, καθώς θα συνιστά βαρύ πλημμέλημα, ενώ τα πρόστιμα θα δεκαπλασιαστούν με το «ταβάνι» των 30.000 ευρώ σήμερα να διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ, το οποίο θα μπορεί να ανέλθει και στις 600.000 ευρώ για περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

- -

Related posts

Χατζηδάκης: Διαδικτυακή συζήτηση για τον East Med

times1

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το παρεμπόριο – Τι προβλέπει

times1

Σταϊκούρας για επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι αρχές Ιουλίου η πληρωμή του 1,4 δισ.

times1

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για τον συμψηφισμό του 25% ΦΠΑ Μαρτίου και Α΄ τριμήνου

times1

e-ΕΦΚΑ: Τετάρτη 3/6 θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια εισφορών Απριλίου με έκπτωση 25%

times1

Ποιο είναι το σχέδιο Μητσοτάκη για το πακέτο των 32 δισ. από την ΕΕ

times1

Leave a Comment