14.2 C
Athens
May 28, 2020
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Weekly-leaks! – #1

Εγκαινιάζουμε μια νέα, εβδομαδιαία στήλη που θα ασχολείται με τα τεκταινόμενα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, τα “Weekly-Leaks”!

• Η πλήρως ψηφιοποιημένη (ή… «ψηφιακά μετασχηματισμένη», αν προτιμάτε) διαδικασία δήλωσης γεννήσεων, λειτουργεί πλέον πιλοτικά σε 15 μαιευτήρια.

• Όπως είχαμε πει πριν από μία εβδομάδα «σφίγγει τα λουριά» η ΕΕΤΤ στον κανονισμό για τους 5-ψήφιους αριθμούς, με στόχο την προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και των παρόχων.

• Τροποποιήσεις έχουμε όμως και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την ανταλλαγή δεδομένων στις πληρωμές με ΦΠΑ.

• Δηλαδή, σε όλες τις πληρωμές, εκτός από τα «μαύρα», όπου έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζονται κανονισμοί… Ούτε data! Διότι, όπως θα έλεγε και ο ΚΥΡ «το χρήμα πολλοί εμίσησαν το μαύρο χρήμα ουδείς»!!!

• Ενημέρωση όμως υπήρξε και από τη ΓΓΤΤ, και μάλιστα διεξοδική. Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης που γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο, μίλησε «εφ’ όλης της ύλης» για όλα όσα έγιναν το τελευταίο 6μηνο!

• Ξεκίνησε από την για την τιμολογιακή πολιτική στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες όπου έδωσε ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι υπάρχει περιθώριο για αποκλιμάκωση τιμών, και ότι αυτή η στρατηγική ήδη εφαρμόζεται. Αυτό θα είναι συνάρτηση από πολλούς παράγοντες ένας από τους οποίους θα μπορούσε να είναι η μείωση της φορολογίας.

• Τα παραπάνω, σε συνάρτηση με όσα ακούσαμε στο conference call του ΟΤΕ, τις εκτιμήσεις δηλαδή για αύξηση των εσόδων από data, δείχνουν ότι «το κέρδος θα έρθει από την κατανάλωση». Και ήδη ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για τόνωση της ζήτησης…

• Καλά και γρήγορα πάει και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με αναβάθμιση από τον ΟΤΕ, αλλά και γενικότερα δράσεις όπως το WiFi4Gr για 3000 δημόσια WiFi hotspots. Pas mal!

• Παράλληλα, αναφέρθηκε στη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στον δείκτη DESI, και την πρόθεση θέσπισης ενός νέου -πιο έντιμου- δείκτη, του NGA Overall.

• Αυτός θα λαμβάνει υπ’όψη τις γραμμές με ταχύτητα 100 Mbps και άνω, ακόμα και αν δεν περιλαμβάνουν Fiber to the Home. Έτσι, προσμετρώντας το vectoring, η Ελλάδα «κερδίζει» άλλες 2,9 εκατ. γραμμές, που μπορούν να την ανεβάσουν σε καλύτερη θέση.

• Αυτό είναι μία εξαιρετικά ελκυστική προσέγγιση, που μπορεί προφανώς να ωφελήσει κι άλλες χώρες. Γι’ αυτό η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Γερμανία, «προσυπογράφουν» αυτό το concept.

• Για το 5G, μίλησε ρεαλιστικά, ότι δηλαδή οι συχνότητες των 700 MHz που απασχολούνται σήμερα από ΕΡΤ και Digea θα αργήσουν να διατεθούν, καθώς η απελευθέρωση τους αναμένεται το 3ο τρίμηνο του 2021.

• Έτσι, ως μία πιο πρακτική λύση βλέπει τη δημοπράτηση multiband, με τις συχνότητες 3,5 GHz και 26 GHz. Επίσης, ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν το toolbox της ΕΕ. Είναι άλλωστε η πιο safe επιλογή για να γλυτώσουμε και το «πρήξιμο» από την πλευρά των Αμερικανών. Και φυσικά δεν θα πάμε στο 5G στα τυφλά, αλλά με μπούσουλα την Εθνική Στρατηγική για το 5G που όλα δείχνουν ότι θα είναι έτοιμη το επόμενο τρίμηνο

• Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του, ότι στελεχώνεται η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που βγήκε στον αέρα ότι πάθαμε τον Απρίλιο του 2019 με την κυβερνοεπίθεση σε Μαξίμου, ΕΥΠ, ΕΛ.ΑΣ. και ΥΠΕΞ, όπου οι hackers υπέκλεψαν αλληλογραφία και άλλα έγγραφα. Πέντε μέρες αλώνιζαν πάνω στη «θαλάσσια χελώνα» τους…

• Δεν έχει σημασία ποιος ήταν τότε στο «γκοβέρνο» και ποιος είναι σήμερα, γιατί το κράτος έχει συνέχεια και ότι παθαίνουμε το 2019 θα το κουβαλάμε για χρόνια. Σημασία έχει τα παθήματα να γίνονται μαθήματα.

• Γι’ αυτό και οι 70 πιο κρίσιμες υποδομές της χώρας ελέγχονται «εφ’ όλης της ύλης», σχετικά με το αν συμμορφώνονται με τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας.

• Λέγεται ότι εντός αυτής της εβδομάδας, θα πέσουν οι υπογραφές στη συμφωνία μεταξύ Forthnet και Alter Ego. Αναμείνατε ενημέρωση!

• Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε ο ΟΤΕ από τη Citi, η οποία φρόντισε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τη στήριξη της στον όμιλο. Συγκεκριμένα είπε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού για το 2019 ήταν τα καλύτερα από εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια!

• Η σύσταση της είναι οι επενδυτές να αγοράσουν μετοχές του ΟΤΕ με προτεινόμενη τιμή τα 20 ευρώ (την Παρασκευή έκλεισε στα 13.100). Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς ότι την αποφράδα ημέρα της 5ης Ιουνίου 2012 που το χρηματιστήριο έπιασε πάτο με 476,36 μονάδες η μετοχή είχε 1,13 ευρώ! Δηλαδή κάποιος που είχε αγοράσει τότε μετοχές 10.000 ευρώ σήμερα θα είχε 115.929 ευρώ! Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο θα έλεγε κανείς. Ωστόσο, μερικά πράγματα φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού…

• Καλά νέα λοιπόν για τον Μιχάλη Τσαμάζ, αλλά και για τον Tim Hotges! Ο πρώτος μάλιστα αναφέρθηκε στo conference call στο όραμα της επόμενης δεκαετίας και στους νέους τομείς δραστηριότητας, που είναι το on line στοίχημα και οι πληρωμές.

• Για το on line στοίχημα η αίσθηση είναι ότι τελικά θα προχωρήσουν με την Intralot, παρά τις αντίθετες φήμες. Δεν θα βάζαμε βέβαια… στοίχημα, αλλά όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη (της Παιανίας).

• Με την ακύρωση του Καρναβαλιού της Βενετίας και τα κρούσματα στην Ιταλία αποδεικνύεται πόσο σοφή ήταν η απόφαση για ακύρωση του MWC, λόγω του κορονοϊού. Και πόσο σοφές οι επιλογές των εταιρειών που αποχώρησαν, βάζοντας τους ανθρώπους πάνω από τους αριθμούς και τα συμβόλαια, όπως χαρακτηριστικά είχε πει η Μαρία Μπούρα από την Ericsson.

• Ακούγεται ωστόσο ότι κάποια -θαρραλέα- στελέχη του ΣΕΚΕΕ θα πάνε Βαρκελώνη. To MWC και οι τοπικές αρχές κάνουν διάφορες εκδηλώσεις και θα πάνε εθιμοτυπικά και όχι μόνο, για τις επαφές. Επίσης, ακούγεται ότι το GSMA δεν σχεδιάζει να δώσει αποζημίωση και γενικώς το θέμα αυτό αναμένεται να επιφέρει πολλές τριβές και προστριβές. Αύριο θα ανακοινωθούν και τα βραβεία GLOMO Awards. Δείτε τις υποψηφιότητες.

• Στο μέτωπο της λιανικής έχει μεν ησυχία για την ώρα αλλά κάτι μου λέει ότι σύντομα θα δούμε πράγματα. Κατ’ αρχάς είναι οι δύο συσκευές της Samsung (S20 και Z-flip) που κάνουν πάταγο αυτή τη στιγμή στην αγορά. Σήμερα όμως αρχίσουν οι προεγγραφές για μία φανταστική προσφορά από την Huawei που κάνει λανσάρισμα της νέας της προϊόντικής σειράς, των φορητών υπολογιστών. Ένα laptop MateBook D14 η MateBook D15 με δώρο ένα κινητό που «τα σπάει» είναι μία προσφορά «once in a life time». Η προσφορά είναι για μια ημέρα (Δευτέρα), αλλά κάτι μας λέει ότι θα δοθεί extension και θα διατεθούν πολλές χιλιάδες κομμάτια.

• Και να μην θέλεις να αγοράσεις, κάτι τέτοιες προσφορές σε «αναγκάζουν»! Φίλος από την αγορά μου έλεγε μάλιστα ότι ακόμα και αν πουλήσεις το κινητό σου μένει το laptop που θα το έχεις πληρώσει στην ουσία 300-400 ευρώ. Προφανώς, δεν έχει δει πόσο καλά δουλεύουν και οι δύο μαζί με χρήση του onehop -της τεχνολογίας που παρουσιάστηκε πέρσι στη Βαρκελώνη- και δημιουργεί το απόλυτο mobile office. Και το ..κερασάκι στην τούρτα. Λέγεται ότι θα υπάρχει και ένα κρυφό δώρο στην προσφορά, στη λογική delivery more than you promised!

• Αναστάτωση στην αγορά αναμένεται να προκληθεί και από την απόφαση του Skroutz για αλλαγή του μοντέλου χρέωσης από CPC σε CPS, με αποτέλεσμα αντί να αμείβεται για κάθε click, να λαμβάνει ποσοστό από κάθε πώληση. Καθοριστική ημερομηνία είναι η 16η Μαρτίου που θα εφαρμοστούν οι αλλαγές. Για την ώρα υπάρχουν αντιδράσεις, γιατί το 3% που ζητάει π.χ. από τα καταστήματα για τα κινητά -όταν όλοι γνωρίζουμε τα χαμηλά περιθώρια- σημαίνει ότι οι τιμές θα ανέβουν και θα πλησιάσουν τις τιμές των καταστημάτων.

• Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος αφενός μεν τα καταστήματα της πλατφόρμας να απωλέσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα που είναι η όποια διαφορά στην τιμή και αφετέρου η συγκεκριμένη πλατφόρμα να πάψει να είναι το σημείο αναφοράς για τις τιμές. Οι μεγάλες αλυσίδες θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους… Και μπορεί να υπάρχουν φήμες ότι εμπλέκεται το Amazon και 80 μύρια, αλλά έχουμε μία επιφύλαξη κυρίως για το δεύτερο. Μπορεί ο Τ. Μπέζος να είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά παραμένει στην πρώτη θέση γιατί είναι προσεκτικός στη διαχείρισή τους…

• Το 15% των συσκευών που θα διατεθούν φέτος θα είναι 5G σύμφωνα με την Strategy Analytics. Η αίσθηση μάλιστα είναι ότι το 2021 αναμένεται η τιμή των 5G συσκευών να βρίσκεται κάτω από τα 200 ευρώ, με την ΖΤΕ, που θέλει να κάνει δυναμικό comeback, να φιλοδοξεί να διακριθεί σε αυτό το παιχνίδι. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που στοχεύει στα νέα της λανσαρίσματα, όπως μου έλεγε στέλεχος της εταιρείας΄. Μιλάμε άλλωστε για μία εταιρεία που έχει 17 χρόνια στη χώρα μας και έχει διαθέσει ήδη 5.000.000 routers σε μία χώρα με 4.000.000 νοικοκυριά (προφανώς -για να προλάβουμε τις απορίες σας- αρκετά και σαν συσκευές αντικατάστασης). Stay tuned και σύντομα θα έχουμε περισσότερα νέα!

Related posts

Τι είναι η εξομάλυνση της επιδημικής καμπύλης και πως επηρεάζει την εξέλιξη του κοροναϊού

times1

Δωρεάν βιντεοκλήσεις με ιατρούς στην Αττική για συμβουλές για τον κορωνοϊο

times1

Παραμένουν ανοιχτά, με μειωμένο ωράριο, καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ

times1

Ο κορονοϊός δοκιμάζει τα δίκτυα, πρώτο μέλημα η συνδεσιμότητα

times1

Forthnet: Απεριόριστες κλήσεις προς κινητά και κανάλια Novacinema free!

times1

Έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα – Ποια παιδιά κινδυνεύουν από τον κοροναϊό

times1

Leave a Comment