15.8 C
Athens
April 9, 2020
OIKONOMIA

Τρία νέα νομοσχέδια έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών


Μπόνους στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν περισσότερο το πλαστικό χρήμα στις καθημερινές τους συναλλαγές, νέους κανόνες για την Κεφαλαιαγορά και την εταιρική διακυβέρνηση και δέσμη μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι παρεμβάσεις που βρίσκονται στα σκαριά θα λάβουν τη μορφή τριών διαφορετικών νομοσχεδίων έως το τέλος Μαρτίου, με το επικρατέστερο σενάριο να δίνει προτεραιότητα στην καθιέρωση κινήτρων για περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές ώστε να εξασφαλιστεί η είσπραξη των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό πρόσθετων εσόδων που φθάνουν τα  570 εκατ. ευρώ.

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών,  βρίσκονται τα  μέτρα που έχει προτείνει (από το 2015 και το 2018) το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και αφορούν σε επιστροφή φόρου ή κεφαλαίου για κάθε ηλεκτρονική πληρωμή σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους με ροπή προς τη φοροδιαφυγή, ενδεχόμενη «διπλή αξία» ορισμένων αποδείξεων στο πλαίσιο της υποχρέωσης ηλεκτρονικών πληρωμών ίσων με το 30% του εισοδήματος, ριζική αλλαγή στη λοταρία αποδείξεων ( αυξημένα χρηματικά έπαθλα και κλήρωση ακινήτων) αλλά και κίνητρα για καταγγελία «χαλασμένων» POS. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα καθώς διαπιστώνονται «τεχνικά» προβλήματα κυρίως αναφορικά με το διαχωρισμό των αποδείξεων που θα μπορούσαν για παράδειγμα να μετράνε διπλές.

Παρ΄ όλα αυτά επιδιώκεται ξεκαθάρισμα του τοπίου το συντομότερο δυνατό ώστε -κόντρα στις αβεβαιότητες που γεννά ο κορονοϊός– να διασφαλιστεί η είσπραξη των προβλεπόμενων έξτρα εσόδων στον προϋπολογισμό.

Στην τελική ευθεία άλλωστε βρίσκεται και η επεξεργασία της διάταξης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος επεξεργάζεται τις τελικές διατάξεις με τις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα σε 71.000 συνταξιούχους οι οποίοι εκλήθησαν να καταβάλλουν φόρους και πρόστιμα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ να «σπάσουν» τα αναδρομικά που εισέπραξαν το 2013 στα χρόνια  που αντιστοιχούν, σβήνοντας παράλληλα τα πρόστιμα των 100 ευρώ για κάθε έτος που θα υποβληθεί η τροποποιητική δήλωση και περιορίζοντας στο 20% τις προσαυξήσεις που αναλογούν. Οι τροποποιητικές δηλώσεις αναμένεται να υποβληθούν έως τις 31 Μαΐου και οι φόροι που θα προκύψουν θα μπορούν να εξοφληθούν με βάση την νέα πάγια ρύθμιση σε  έως 48 δόσεις.

Related posts

Σήμερα το «δώρο Πάσχα» για εργαζόμενους νοσοκομείων, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, Πολ. Προστασία – Προϋποθέσεις

Simon Nox

Τα αρνιά φέτος γλιτώνουν την σούβλα λόγω καραντίνας-Πόσα θα διατεθούν στην αγορά

Simon Nox

Κορωνοϊός – ΑAΔΕ: Πληρωμή ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία με κάρτα μέσω Taxisnet

Simon Nox

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Πότε θα έχουμε ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών

Simon Nox

Μπόφινγκερ: Nαι στα κορωνοομόλογα – Με χρησιμοποίηση του ESM θα βρεθούμε με άδεια χέρια

Simon Nox

Γερμανικά Ινστιτούτα: Πάνω από 5% η αύξηση του ΑΕΠ σε Ελλάδα και Κύπρο το 2021

Simon Nox

Leave a Comment