11.6 C
Athens
April 1, 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για Novartis: Άφαντη και η «Αικατερίνη Κελέση»

-novartis-

Μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» και η «Αικατερίνη Κελέση» δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον των μελών της Προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis.

Η προστατευόμενη μάρτυρας αγνοείται και από λεπτό σε λεπτό τα μέλη της προανακριτικής αναμένεται να στείλουν στη ΓΑΔΑ το έγγραφο για τη βίαιη προσαγωγή της.

Να σημειωθεί ότι πως και χθες, δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.

Οι «κουκούλες» της Novartis και το σχόλιο κύκλων του Αρείου Πάγου

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

Στο κάδρο της Novartis βάζει τον Τσίπρα η κυβέρνηση

Για πανικό του Αλέξη Τσίπρα, που τον οδηγεί να αναμειχθεί προσωπικά στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Νovartis, έκανε λόγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο του briefing, παραπέμποντας στις εργασίες της επιτροπής για τις αποφάσεις σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες και εξηγώντας γιατί η ΕΛΑΣ δεν κατάφερε να εντοπίσει τον «Μάξιμο Σαράφη».

«Ο κ. Τσίπρας επιλέγει να αναμειχθεί στο έργο της επιτροπής… Εμείς δεν το έχουμε πράξει ποτέ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να βάλει τον εαυτό του στο κέντρο της συζήτησης», δήλωσε ειδικότερα ο κ. Πέτσας και σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πανικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα επισήμανε ότι στον απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει στη σελίδα 57 ρητή αναφορά που λέει ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αφήνεται να προχωρά στο έργο της και συνέκρινε την αναφορά αυτή με τη δήλωση του κ. Τσίπρα, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι χθες κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις με τους προστατευόμενους μάρτυρες με στόχο «όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα» και μάλιστα είχε καταγγείλει ως απόλυτο υπεύθυνο για την εκτροπή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι το κάνει προς κατευνασμό του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα δεν αφορά φυσική προστασία ή και παρακολούθηση, αλλά πρόκειται για προστασία ανωνυμίας και ταυτότητας. Επομένως, είπε, δεν υπάρχει αδυναμία επειδή τον έχασε από τα χέρια της η Αστυνομία, καθώς δεν υπήρχε τέτοιο θέμα, αφού δεν τον παρακολουθούσε. Σημείωσε όμως ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και τόνισε: «Αναμένουμε από την Προανακριτική να πάρει τις αποφάσεις της. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία στη διάθεση της. Οι διαδικασίες δεν έχουν χρονικό ορίζοντα, δε λήγουν σήμερα, μπορεί μάρτυρας να έρθει άλλη μέρα. Είναι βέβαιον ότι έχουν υπάρξει ήδη σημαντικές καταθέσεις θα υπάρξουν και άλλες και περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξει».

Με τον τρόπο αυτό παρέπεμψε στην προανακριτική, που έχει ζητήσει σήμερα να εξετάσει, επίσης, τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», η οποία όμως με επιστολή της έχει δηλώσει ότι δεν έχει να εισφέρει στην έρευνα της επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προανακριτική έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα στην υπόθεση, γεγονός που σημαίνει ότι εκτός από την κ. Τουλουπάκη και η επιτροπή μπορεί να άρει το καθεστώς προστασίας δηλαδή την ανωνυμία των μαρτύρων, κάτι που ήδη έχουν ζητήσει μέλη της.

Ο κ. Πέτσας δε στο briefing απέρριψε τις κατηγορίες περί σύμπλευσης ΝΔ- ΚΙΝΑΛ στην προανακριτική, σημειώνοντας ότι πλην ΣΥΡΙΖΑ όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ επέλεξαν να προχωρήσει η διαδικασία για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Σημειωτέον πάντως ότι το κυβερνών κόμμα δε βιάζεται και περιμένει να δει εάν τελικώς η Κελέση δεν καταθέσει σήμερα στην προανακριτική. Αύριο ούτως ή άλλως δε, το ενδιαφέρον στρέφεται στις καταθέσεις του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Related posts

Ανοικτή επιστολή ΛΑΕ: Να κηρυχθεί εθνικό πένθος για τον Μανώλη Γλέζο

Simon Nox

Χρήστος Κέλλας για κορωνοϊό: Ήμουν στα πρόθυρα διασωλήνωσης, τώρα είμαι όμως πάλι κοντά σας

Simon Nox

Κορωνοϊός – Τουρκία: Ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 214

Simon Nox

Μητσοτάκης: Μεσίστια η σημαία της Ακρόπολης τη μέρα της κηδείας του Μανώλη Γλέζου

Simon Nox

ΝΔ: Μέχρι 5 ευρώ ημερησίως και όχι 3.000 ευρώ το επίδομα για κάθε εργαζόμενο της ΕΡΤ

Simon Nox

Κορωνοϊός: Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε τον μισό μισθό του

Simon Nox

Leave a Comment