17.2 C
Athens
March 31, 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Βγήκαν τα «μαχαίρια» για απολογισμό και «πασοκοποίηση»

-

Σε βαρύ κλίμα με εντάσεις, διαφωνίες, προσωπικές συγκρούσεις εξελίσσεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας την πρότασή του για την προσθήκη στο όνομα του κόμματος.
Η πρόταση αναμενόταν χθες κατά την εισηγητική του ομιλία, αλλά ακριβώς αυτό το κακό κλίμα και η καχυποψία μεταξύ των διαφόρων εσωκομματικών πλευρών, ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να κάνει ελιγμό και να μην αναφέρει συγκεκριμένο όνομα, αλλά να πει ότι η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί το επόμενο σαββατοκύριακο από την κεντρική επιτροπή ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Οι εκτιμήσεις, μετά από αυτόν τον ελιγμό, έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας φοβήθηκε μία ψηφοφορία στην κεντρική επιτροπή, καθώς υπάρχει σθεναρή αντίσταση στους σχεδιασμούς του για την πασοκοποίηση του χώρου, ενώ παρατηρείται και πολυδιάσπαση στο προεδρικό μπλοκ.
Δεν είναι όμως μόνο το θέμα του ονόματος και ποιος θα λάβει την τελική απόφαση το σημείο της αντιπαράθεσης. Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για εμπόδια που θέτει η Κουμουνδούρου στη διεύρυνση του κόμματος. Ουσιαστικά κατηγόρησε την ιστορική κομματική ηγεσία ότι δεν δέχεται ως ισότιμα μέλη όσους γράφτηκαν μέσω της πλατφόρμας isyriza, με τους διαφωνούντες να υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται να αποκτούν κάρτα μέλους άνθρωποι που δεν έχουν περάσει ποτέ από τις κομματικές οργανώσεις.
Το μεσημέρι της Κυριακής ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το προηγούμενο διάστημα με δίκη μας ευθύνη τροφοδοτήσαμε μια αδιέξοδη εικόνα εσωστρέφειας, ανακαλύψαμε εσωτερικούς εχθρούς, υπερασπιστές της διεύρυνσης και υπονομευτές της, γίναμε πρωταθλητές στις διαρροές στον Τύπο αποφεύγοντας τον ανοιχτό διάλογο». Υπαινίχιηκε ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας πέριξ του κ. Τσίπρα «φτιάξαμε μια καρικατούρα αντίθετης άποψης για να την πολεμήσουμε. Για ποιους λόγους άραγε; Τη διεύρυνση όμως την υπηρετήσαμε όλοι μαζί από ‪2012. Οι ομόφωνες αποφάσεις που πήραμε το τελευταίο δεν τις πήραμε για πλάκα…».
Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε εμμέσως την άλλη πλευρά ότι δεν ήθελε τον απολογισμό, λέγοντας ότι ενώ το ζητούσε ο κόσμος εδώ και καιρό «χάσαμε χρόνο, κάποιοι το φοβήθηκαν κακώς» και προσθέτοντας με νόημα ότι «η διεύρυνση περνάει μέσα από την αξιοπιστία που χτίζει ο απολογισμός».
«Το κείμενο του απολογισμού, η αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα δυναμική επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή» είπε ενδεικτικά ο γραμματέας , σημειώνοντας ότι «η αποτίμηση του έργου μας αποτελεί οδηγό για την επικαιροποίηση της προγραμματικής μας πρότασης».
Είχαν προηγηθεί οι αντθπαραθέσεις ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τους Νίκο Βούτση (για τους χειρισμούς του τελευταίου στο θέμα του ΕΣΡ) και Ευκλείδη Τσακαλώτο (για το «μαξιλάρι», που άφησε στα κρατικά ταμεία. Οι αντιπαραθέσεις δεν είναι τυχαίες, καθώς ο μεν κ. Πολάκης ανήκει στη σκληροπυρηνική ομάδα των προεδρικών, ενώ οι κύριοι Βούτσης και Τσακαλώτος θεωρούνται ηγετικά στελέχη της «αριστερής» πτέρυγας και του «βαθέως ΣΥΡΙΖΑ».Παππάς: Όχι φόβος και αυταράσκεια, αλλά ανοίγματα και συνεργασίες

Με οξύ τρόπο επιτέθηκε στην εσωκομματική αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των «ανοιγμάτων, των συνεργασιών και των μετώπων», που τα έχει ανάγκη ο λαός, όπως είπε, επικρίνοντας όσους έχουν «φόβο μην μολυνθούν», αλλά και τις συμπεριφορές της «αυταρέσκειας και της αυτάρκειας».
Ειδικά η αναφορά σε «φόβο μόλυνσης», θεωρείται αιχμή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους «53», που ενίστανται στην πασοκοποίηση επικαλούμενοι κίνδυνο απώλειας της αριστεροσύνης του κόμματος.

Related posts

Χρυσοχοΐδης στο ΘΕΜΑ: Να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα από την αρχή μετά την πανδημία του κορωνοϊού

Simon Nox

Κορωνοϊός – ΝΔ: Με αυτά τα sms καλούνται οι βουλευτές να δωρίσουν τον μισό μισθό τους

Simon Nox

Διευκρινίσεις από τη γαλλική πρεσβεία: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες

Simon Nox

Παναγιωτόπουλος από τον Έβρο: «Δεν λήγει ο συναγερμός, οι δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση»

Simon Nox

Γεννηματά: Ενισχύουμε το ΕΣΥ με πέντε σύγχρονες κλίνες ΜΕΘ

Simon Nox

Πιτσιλής στο ΘΕΜΑ 104, 6: Οι τέσσερις πρωτοβουλίες της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών

Simon Nox