7.7 C
Athens
January 18, 2020
ΕΥΖΕΙΝ

Κάντε το τεστ με το να ανεβείτε σκάλες στο σπίτι: Είναι δείκτης κινδύνου για καρδιά!

Για να πάρετε μια ιδέα για την παρούσα κατάσταση της υγείας σας αλλά και τις προοπτικές μακροζωίας σας, απλά πηγαίνετε μέχρι τις σκάλες στο σπίτι σας και δοκιμάστε να κάνετε ένα απλό “τεστ”.

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι εκτελούν ένα τεστ σωματικής άσκησης, η οποία απαιτεί να μετακινούνται με ένταση, μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιά, καρκίνο και άλλες αιτίες, σύμφωνα με μελέτη.

Όσοι έχουν καλή ικανότητα άσκησης, δηλαδή μπορούν να ακολουθήσουν υψηλά επίπεδα σωματικής άσκησης, όπως για παράδειγμα, άσκηση σε διάδρομο γυμναστικής, έχουν μειωμένες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς από οποιαδήποτε αιτία.

Οι 12.615 συμμετέχοντες στην εν λόγω μελέτη υποβλήθηκαν σε ηχοκαρδιογράφημα, αλλά υπάρχει πολύ πιο εύκολη μέθοδος για να ελέγξετε την ικανότητά σας για άσκηση με παρόμοιο τρόπο:

ΤΕΣΤ: Δείτε αν μπορείτε να ανεβείτε τέσσερα σετ από σκάλες σε γρήγορο ρυθμό -μέσα σε ένα λεπτό- χωρίς να χρειαστεί να σταματήσετε

Αυτό ανέφερε ο δρ. Jesús Peteiro, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καρδιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κορούνια στην Ισπανία.

Εάν μπορείτε να το κάνετε, τότε έχετε καλή λειτουργική ικανότητα. Εάν όχι, αυτό θα είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερη άσκηση, σημείωσε ο ίδιος. Η σωματική δραστηριότητα έχει θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει την ανοσολογική αντίδραση του σώματος σε όγκους.

Τι είναι το μεταβολικό ισοδύναμο (ΜΙ)

Τα επίπεδα προσπάθειας των συμμετεχόντων μετρήθηκαν σε μεταβολικά ισοδύναμα. Ένα μεταβολικό ισοδύναμο (ΜΙ) είναι ίσο με την ενέργεια που χρειάζεται ένα άτομο για να καθίσει σε κατάσταση ηρεμίας. Το περπάτημα απαιτεί περίπου 3 ΜΙ, ενώ το τζόγκινγκ απαιτεί πάνω από 6 ΜΙ. Αυτή η μελέτη καθόρισε την καλή λειτουργική ικανότητα ενός ατόμου, αν καταφέρει να πιάσει μάξιμουμ τα 10 MΙ.

Η ικανότητά σας να ανεβείτε τέσσερα σετ από σκάλες σε περίπου 45-55 δευτερόλεπτα ισοδυναμεί με 10 MΙ, σύμφωνα με τον δρ. Peteiro.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της γενικής υγείας των συμμετεχόντων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Διαπίστωσαν ότι για κάθε 1 ΜΙ που πέτυχαν κατά τη διάρκεια των τεστ άσκησης συνδέθηκε με:

  • 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου
  • 9% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και
  • 4% μικρότερο κίνδυνο από άλλες αιτίες θανάτου

Στα άτομα με κακή λειτουργική ικανότητα, ο θάνατος από καρδιακές παθήσεις ήταν σχεδόν τριπλάσιος και οι θάνατοι από καρκίνο ήταν σχεδόν διπλάσιοι σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν καλή ικανότητα άσκησης.

- https://www.today.com

Related posts

Δεύτερος θάνατος στην Κίνα από την επιδημία πνευμονίας – Συναγερμός για πιθανή πανδημία από τον άγνωστο κοροναϊό

times1

Αθλητισμός: Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί

times1

Γιατί η υπέρταση αρχίζει νωρίτερα και εξελίσσεται πιο γρήγορα στις γυναίκες

times1

Μεταμοσχεύσεις: Τεχνική διατηρεί το ήπαρ ζωντανό για 1 εβδομάδα έξω από το σώμα

times1

Η λεμφοπενία μπορεί να αποτελεί «καμπανάκι» κινδύνου για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

times1

Καρκίνος: Επαναστατική μέθοδος ακτινοθεραπείας-εξπρές απαιτεί «μια μόνο δόση κάτω του ενός δευτερολέπτου»!

times1

Leave a Comment