12.7 C
Athens
December 12, 2019
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πρεμιέρα σήμερα για τη νέα Βουλή, στόχος ο σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης

Με τη συνεδρίαση για την εκλογή των μελών και των προεδρείων των κοινοβουλευτικών επιτροπών αρχίζει σήμερα τυπικά η θητεία του νέου Κοινοβουλίου της Ισπανίας, που προέκυψε από τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου. Η ελπίδα των μελών της να αποδειχθεί η νέα Βουλή πιο μακρόβια από την προηγούμενη σύνθεση, που διήρκεσε μόλις επτά μήνες, συναντά μεγάλες δυσκολίες, καθώς η προσπάθεια του σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση εξαρτάται από πολλούς συνδυασμούς και αντιδράσεις.

Αλλά και η σύνθεση της ίδιας της παρούσας Βουλής παρουσιάζει μεγάλες διαφορές. Ιδιαίτερα, μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε η εκτόξευση του ακροδεξιού κόμματος Vox στους 52 βουλευτές, αλλά και η συρρίκνωση των Ciudadanos. Επίσης, η νέα Βουλή χαρακτηρίζεται από την υποχώρηση της Αριστεράς και τη νέα εφόρμηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ). Παράλληλα, στο Σώμα θα βρεθούν και εντελώς νέοι βουλευτές με τα χρώματα των εθνικιστών της Γαλικίας BNG και του «ΤοΤερουέλ Υπάρχει» (Teruel Existe).

Αυτός ο πολυκερματισμός αντανακλά και τον πολυκερματισμό των πολιτικών θέσεων, αλλά και των πιθανοτήτων για την κυβερνησιμότητα και τον πολιτικό σχεδιασμό. Η καλή έκβαση της πορείας μίας κυβερνητικής συμμαχίας μεταξύ των Σοσιαλιστών του PSOE και των Podemos θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των «ναι», ή των «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης για τον Σάντσεθ και κατόπιν για την έγκριση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Ωστόσο, σε πρώτο στάδιο οι επιτροπές και τα προεδρεία θα οριστούν, καθώς η διαδικασία δεν προβλέπει ενστάσεις κι αποκλεισμούς, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ. Εκτός και εάν υπάρξουν εκπλήξεις. Όμως, τίποτε μάλλον δεν φαίνεται ικανό να εμποδίσει την εκλογή της Καταλανής κι επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην ταραχώδη επαρχία Μεριτσέλ Μπάτετ να αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής. Επίσης, εύκολη αναμένεται η εκλογή στην προεδρία της Γερουσίας και για την Μαδριλένα Πιλάρ Λιόπ, δικαστίνα ειδικευμένη στην ενδοοικογενειακή βία και προσκείμενη στο PSOE.

Οι μόνες εκπλήξεις ενδέχεται να προκύψουν εκ δεξιών, καθώς το Vox δεν φαίνεται διατεθειμένο να επιτρέψει τη συμμετοχή των Ciudadanos στην κύρια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, όπως του ζητεί έως την ενδεκάτη ώρα το ΡΡ.

Οι διαπραγματεύσεις για την σύνθεση των επιτροπών λογικά θα έχουν περαιωθεί έως σήμερα το πρωί, οπότε και οι νέοι Κοινοβουλευτικοί θα ορκιστούν την πίστη τους στο Σύνταγμα. Από την πρώτη φορά που οι Podemos εξέλεξαν βουλευτές, ο ίδιος ο όρκος έχει τροποποιηθεί και όλοι αναμένουν εάν οι νέες επιτροπές θα εγκρίνουν το τωρινό περιεχόμενό του, με το Vox, το PP και τους Ciudadanos να τηρούν επιφυλακτικότητα.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Βουλής θα διαβιβάσει επισήμως στον βασιλέα Φελίπε ΣΤ’ τη σύστασή της σε Σώμα και εκείνος θα ορίσει την έναρξη της περιόδου των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αναμένοντας να διαπιστωθεί εάν ο Σάντσεθ θα αποκτήσει τα αναγκαία ερείσματα.

Το κλειδί για τις εξελίξεις στην παρούσα Βουλή όμως βρίσκεται στα χέρια του καταλανικού κεντροαριστερού ERC, που σαλπίζει την ανεξαρτησία της επαρχίας από την Ισπανία, όσο κι εάν αυτό δεν ενθαρρύνει τους Σοσιαλιστές. Πάντως η εναρκτήρια συνεδρίαση της Βουλής θα ξεκινήσει με το μήνυμα με το οποίο ο κυβερνήτης της Καστίλια-Λα Μάντσα, Σοσιαλιστής Εμιλιάνο Γκαρθία-Πάχε, θα χαιρετήσει την έναρξη της ΧΙV θητείας της. Το μήνυμα θα περιστραφεί στο Άρθρο 2 του Συντάγματος για το αδιαίρετο και την αρραγή ενότητα της Ισπανίας. Είναι το ίδιο που αναφέρεται στην σύσταση της χώρας από αυτόνομες περιοχές και εθνικότητες.

Related posts

Γαλλία: Συνεχίζονται για 8η ημέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό

times1

Ισραήλ: Ανησυχητική για τους Βρετανούς Εβραίους πιθανή άνοδος των Εργατικών του Κόρμπιν

times1

Φωτιά σε ρωσικό αεροπλανοφόρο: Ένας άνθρωπος αγνοείται, έξι τραυματίστηκαν

times1

Εκλογές στη Βρετανία: Ψήφισαν οι επικεφαλής των κομμάτων, ουρές σε εκλογικά κέντρα

times1

Φωτιές στην Αυστραλία: Λιμοκτονούν χιλιάδες μικρές νυχτερίδες, εγκαταλείφθηκαν από τις μητέρες τους

times1

Λουίτζι Ντι Μάιο για Λιβύη: «Δεν έχουμε την ίδια άποψη με την Τουρκία»

times1

Leave a Comment