21.6 C
Athens
September 25, 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζέφη Δημαδάμα: Αναγκαίες οι δεσμευτικές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή

-

Να σταματήσουν οι ψεύτικες υποσχέσεις και τα ευχολόγια και να υπάρξουν άμεσα δεσμευτικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ζήτησε η Ζέφη Δημαδάμα, Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής
Στην ομιλία της η κυρία Δημαδάμα σημείωσε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ» και παρέθεσε ορισμένα αποτελέσματα αυτής της νέας κατάστασης:
-Δημιουργεί απώλειες της τάξης του 1,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ έως το 2030 εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 3,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
-Περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται σε διαφορετικό βαθμό από την άνοδο της στάθμης των υδάτων της θάλασσας
-30 εκατομμύρια λόγω καιρικών φαινόμενων (πλημμύρες, καύσωνες)
-Σύμφωνα με την έκθεση του UNFPA το 2017 ο αριθμός των μεταναστών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορεί να φτάσει και τα 200 εκατομμύρια μέχρι το 2050!
-Με βάση έρευνα του ΟΗΕ υπογραμμίζεται ότι η πλειοψηφία στο 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπων που ζουν καθημερινά με ένα δολάριο -ή και λιγότερο- είναι γυναίκες. Αυτές είναι που βιώνουν σε μεγαλύτερη ένταση τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία ενώ επισημαίνεται οτι παραμένουν χωρίς ενημέρωση και πληροφόρηση ακόμη και για τα στοιχειώδη σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως πχ. για τον τρόπο διάσωσης τους, δεν ειδοποιούνται καν ή δεν γνωρίζουν κολύμπι. Οι γυναίκες δυστυχώς έχουν μέχρι και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε μια φυσική καταστροφή.
Αναφέρθηκε δε ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου:
-Οι αστικές περιοχές, όπου ζουν σήμερα 4 στους 5 Ευρωπαίους, εκτίθενται σε καύσωνες, πλημμύρες ή στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά συχνά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
-Υπολογίζεται ότι οι ετήσιες καταστροφές από παράκτιες πλημμύρες στην ΕΕ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 1 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και να επηρεάσουν πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
-Οι γεωργικές αποδόσεις εκτιμάται πως θα μειωθούν κατά 20%,
-οι εκτάσεις που καίγονται από δασικές πυρκαγιές να διπλασιαστούν
-και σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους θα επηρεαστεί από τη λειψυδρία.
Κατά την κυρία Δημαδάμα “οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και σοσιαλίστριες είμαστε εδώ και θα δώσουμε μάχη για τον έναν και μοναδικό πλανήτη που έχουμε και είναι το σπίτι μας. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ , οι οποίοι κρίνονται απολύτως αναγκαίοι για την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων της εποχής μας, με οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές προεκτάσεις. Η Σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι η δύναμη η οποία θα πρωταγωνιστήσει στην ενδυνάμωση και άμεση υλοποίηση των πολιτικών αυτών. Με την οργάνωση ενός σύγχρονου περιβαλλοντικού συμβολαίου πρέπει να οικοδομηθεί μια νέα συμφωνία αρχών. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι συνώνυμο του περιορισμού της οικονομικής ανάπτυξης, όπως πολλοί πιστεύουν. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το στοίχημα, το οποίο προσδίδει στην οικονομική ανάπτυξη κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Για αυτούς που ενδιαφέρονται μόνο για τους δείκτες της οικονομίας είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η διασύνδεση των περιβαλλοντικών ζητημάτων με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Στηρίζουμε δυναμικά την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία” (“European Green Deal”) της νέας Κομισιόν, μια εξαιρετικά σημαντική πρόταση με στόχο, «να γίνει η Ευρώπη η πρώτη στον κόσμο ουδέτερη ήπειρος για το κλίμα». Τώρα είναι η ώρα!”.

Related posts

Ο Καλογρίτσας αποκαλύπτει τη διαπλοκή Παππά και συνεργατών για να αποκτήσουν κανάλι

times1

Δημοσκοπήσεις: «Ψήφος εμπιστοσύνης» των πολιτών στην κυβέρνηση – Το 51,2% επικροτεί τη διαχείριση της πανδημίας

times1

ΣΥΡΙΖΑ: Φωνή Ζανέτ, οργή Αλέξη Τσίπρα για τον Τσακαλώτο – Κυρώσεις στο εξής για τους «εκτός γραμμής»

times1

Βουλή: Κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Αμύνης Ελλάδας και Κύπρου για την τουρκική επιθετικότητα

times1

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: «Σφυροκόπημα» Αναστασιάδη σε Τουρκία και Ερντογάν

times1

Σακελλαροπούλου: Η μνήμη ακόμα πονά στη διχασμένη Λευκωσία

times1