8 C
Athens
January 17, 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Πήραμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας αυτό που θέλαμε

-

Στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις κινήσεις της Τουρκίας και στον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά σε αυτές αναφέρθηκε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «αυτό που ζητήσαμε από τους εταίρους μας στην Ευρώπη το πήραμε. Και το πήραμε ξεκάθαρα».

Όπως σημείωσε μέσω των «Παραπολιτικών», με τη χθεσινή ξεκάθαρη δήλωση στήριξης των ελληνικών θέσεων, η Ε.Ε. έστειλε ισχυρό διπλό μήνυμα: Αφενός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν έχει καμία νομική ισχύ και δε δεσμεύει κανένα τρίτο κράτος και αφετέρου ότι η Ένωση δηλώνει αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

«Αν η Άγκυρα συνεχίσει να παραβιάζει τους κανόνες καλής γειτονίας, στο τέλος θα αυτόαπομονωθεί», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εντούτοις, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν θα σταματήσει τη διπλωματική προσπάθεια που κάνει, αναφερόμενος και στο επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο.

Αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι το Brexit επηρεάζει άμεσα τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.

Παρ, όλα αυτά, σημείωσε, παλεύουμε να μη μειωθούν τα κονδύλια για τις παραδοσιακές πολιτικές της Ένωσης, όπως η κοινή αγροτική πολιτική και η πολιτική συνοχής, σε κατώτερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο ΠΔΠ, αλλά, αντιθέτως, να εξασφαλίσουμε και παραπάνω χρήματα, που η Ελλάδα χρειάζεται βγαίνοντας από την κρίση. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων, υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έκανε χθες ένα ακόμη βήμα προς την κλιματική ουδετερότητα, φέρνοντας το στόχο της μηδενικής εκπομπής πιο κοντά, στο 2050, με την Πολωνία διαφωνεί. Υπενθύμισε ακόμη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σε όλες τις επαφές του τονίζει την ανάγκη χρηματοδότησης ιδίως δύο ελληνικών περιφερειών, που εξαρτώνται από τον άνθρακα, της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την ενεργειακή μετάβαση.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στη διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια, με την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών, ενώ αποτελεί και έναν εκ των βασικών συνομιλητών της Γαλλίας σε σχέση με την πρότασή της περί μεταρρύθμισης της ενταξιακής διαδικασίας.

Related posts

Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: Ολοκλήρωσε τις πρώτες του επιστροφές παράνομων μεταναστών στην Τουρκία

Simon Nox

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σχοινά: Το μεταναστευτικό – προσφυγικό στο επίκεντρο

Simon Nox

Βενιζέλος για Σακελλαροπούλου: Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχει απολύτως

Simon Nox

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ρεαλιστικό η Ελλάδα να λάβει 21 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ

Simon Nox

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σχοινά με έμφαση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό

times1

Είκοσι εκατομμύρια για να σωθεί το «Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021»

times1

Leave a Comment