23.7 C
Athens
August 7, 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Πήραμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας αυτό που θέλαμε

-

Στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις κινήσεις της Τουρκίας και στον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά σε αυτές αναφέρθηκε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «αυτό που ζητήσαμε από τους εταίρους μας στην Ευρώπη το πήραμε. Και το πήραμε ξεκάθαρα».

Όπως σημείωσε μέσω των «Παραπολιτικών», με τη χθεσινή ξεκάθαρη δήλωση στήριξης των ελληνικών θέσεων, η Ε.Ε. έστειλε ισχυρό διπλό μήνυμα: Αφενός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν έχει καμία νομική ισχύ και δε δεσμεύει κανένα τρίτο κράτος και αφετέρου ότι η Ένωση δηλώνει αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

«Αν η Άγκυρα συνεχίσει να παραβιάζει τους κανόνες καλής γειτονίας, στο τέλος θα αυτόαπομονωθεί», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εντούτοις, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν θα σταματήσει τη διπλωματική προσπάθεια που κάνει, αναφερόμενος και στο επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο.

Αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι το Brexit επηρεάζει άμεσα τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.

Παρ, όλα αυτά, σημείωσε, παλεύουμε να μη μειωθούν τα κονδύλια για τις παραδοσιακές πολιτικές της Ένωσης, όπως η κοινή αγροτική πολιτική και η πολιτική συνοχής, σε κατώτερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο ΠΔΠ, αλλά, αντιθέτως, να εξασφαλίσουμε και παραπάνω χρήματα, που η Ελλάδα χρειάζεται βγαίνοντας από την κρίση. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων, υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έκανε χθες ένα ακόμη βήμα προς την κλιματική ουδετερότητα, φέρνοντας το στόχο της μηδενικής εκπομπής πιο κοντά, στο 2050, με την Πολωνία διαφωνεί. Υπενθύμισε ακόμη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σε όλες τις επαφές του τονίζει την ανάγκη χρηματοδότησης ιδίως δύο ελληνικών περιφερειών, που εξαρτώνται από τον άνθρακα, της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την ενεργειακή μετάβαση.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στη διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια, με την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών, ενώ αποτελεί και έναν εκ των βασικών συνομιλητών της Γαλλίας σε σχέση με την πρότασή της περί μεταρρύθμισης της ενταξιακής διαδικασίας.

Related posts

Το State Department για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών

times1

Ανατολική Μεσόγειος: Στήριξη από τη Σαουδική Αραβία στην Κύπρο έναντι των τουρκικών προκλήσεων

times1

ΚΙΝΑΛ: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για ΑΟΖ

times1

Με NAVTEX αντιδρά η Τουρκία στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου – Πληροφορίες ότι ακυρώνει και τις διερευνητικές επαφές

times1

Με NAVTEX αντιδρά η Τουρκία στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Ασκήσεις ανάμεσα σε Ρόδο-Καστελόριζο

times1

Τουρκία για ΑΟΖ Ελλάδας -Αιγύπτου: Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη

times1

Leave a Comment