8.4 C
Athens
December 9, 2019
OIKONOMIA

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας: To Πεκίνο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια

Η Κίνα θα καταβάλει προσπάθειες ούτως ώστε να καταλήξει σε μια αρχική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ καθώς οι δύο πλευρές διατηρούν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ανησυχίες ότι οι συνομιλίες ίσως καταρρέουν.

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργαστεί με τις ΗΠΑ για να απαντηθούν οι βασικές ανησυχίες της κάθε πλευράς με βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό, και θα προσπαθήσει να καταλήξει στη «φάση 1» της συμφωνίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου. «Αυτό συμβαδίζει με τα συμφέροντα της Κίνας και των ΗΠΑ, και όλου του κόσμου», σημείωσε ο Γκάο.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η παρατεταμένη εμπορική διαμάχη μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ εντείνει τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία διαταράσσοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις και πλήττοντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η ολοκλήρωση της «φάσης 1» της συμφωνίας μπορεί να καθυστερήσει έως την επόμενη χρονιά, δήλωσαν νωρίτερα στο Reuters ειδικοί σε θέματα εμπορίου και πρόσωπα προσκείμενα στον Λευκό Οίκο, ενώ το Πεκίνο πιέζει για άρση περισσότερων δασμών και η αμερικανική κυβέρνηση ανταπαντά με τα δικά της μεγαλύτερα αιτήματα.

Οι μετοχές στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν σήμερα πτώση λόγω των ανησυχιών ότι η «φάση 1» θα καθυστερήσει. Οι ανησυχίες για το εμπόριο οδήγησαν επίσης την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων. Πτώση κατέγραψε και το κινεζικό γιουάν έναντι του δολαρίου.

Αξιωματούχοι από το Πεκίνο είχαν άφησαν να εννοηθεί ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ ίσως υπογράψουν μια συμφωνία στις αρχές Δεκεμβρίου. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 15η Δεκεμβρίου όταν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 156 δισεκ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων δώρα για την εορταστική περίοδο, όπως ηλεκτρονικά, αλλά και χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά.

Σε ομιλία του στο Πεκίνο χθες βράδυ, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη ‘φάση 1’ της συμφωνίας, όπως μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο πρόσωπα που παρακολούθησαν την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από φόρουμ που διοργάνωσε το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο Λιου, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κίνας στις συνομιλίες για το εμπόριο, δήλωσε σε έναν από τους συμμετέχοντες, ότι είναι «μπερδεμένος» με τα αμερικανικά αιτήματα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε κάθε περίπτωση μπορεί να ολοκληρωθεί η ‘φάση 1’ μιας συμφωνίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Γκάο, ερωτηθείς για τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις και εάν αυτά σχετίζονται με το αίτημα της Ουάσινγκτον να αγοράσει η Κίνα περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα καθώς και με το θέμα άρσης των δασμών, δήλωσε ότι δεν είχε περισσότερες πληροφορίες να αποκαλύψει πέρα από το γεγονός ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να επικοινωνούν και ότι «οι εξωτερικές φήμες δεν ευσταθούν».

Πρώην Κινέζος υπουργός Εμπορίου δήλωσε στο Reuters ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιστρέψουν στο σημείο όπου πρωτοξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος.

«Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχή και να ακυρώσουμε όλους τους δασμούς», δήλωσε ο Γουέι Τζιανγκούο στο περιθώριο του φόρουμ του Bloomberg. Ο Γουέι εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη «φάση 1» της συμφωνίας, υπό το φως της πίεσης στην αμερικανική και την κινεζική οικονομία καθώς τραβά σε μάκρος η εμπορική διαμάχη. «Τώρα, ο ίδιος ο Τραμπ είναι ενήμερος για τις ανάγκες των (επικείμενων αμερικανικών) εκλογών και η αμερικανική οικονομία έχει επίσης υποστεί μεγάλες απώλειες», δήλωσε. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας σε φάσεις».

Χονγκ Κονγκ

Μια νέα διαμάχη μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου για τα αμερικανικά νομοσχέδια που αφορούν το Χονγκ Κονγκ απειλεί επίσης να υπονομεύσει τις εμπορικές συνομιλίες και να καθυστερήσει την ‘φάση 1’ της συμφωνίας, που οι επενδυτές ήλπιζαν ότι θα είχε υπογραφεί έως τώρα.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες δύο νομοσχέδια για τη στήριξη των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ και απέστειλε προειδοποίηση στην Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τον Τραμπ να αναμένεται τώρα να τα προσυπρογράψει.

Το μέτρο, που εξόργισε το Πεκίνο, προβλέπει ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα πιστοποιεί τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί επαρκή βαθμό αυτονομίας προκειμένου να μπορεί να απολαμβάνει το ειδικό οικονομικό καθεστώς που του έχει χορηγήσει η Ουάσινγκτον και που το βοήθησε να γίνει ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο. Προβλέπει επίσης κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπό κινεζική κυριαρχία μητρόπολη.

«Καλούμε την αμερικανική πλευρά να παύσει αυτή τη δραστηριότητα, να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά και να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου αυτά τα μέτρα να μην γίνουν νόμος, να σταματήσει να αναμειγνύεται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και στις υποθέσεις της Κίνας», δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εάν επιμείνουν να ακολουθήσουν αυτό το λάθος μονοπάτι, η Κίνα θα λάβει ισχυρά αντίμετρα», σημείωσε σήμερα ο Γκενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι διαδηλωτές βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και μήνες στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, εν μέσω κλιμάκωσης της βίας και φόβων ότι το Πεκίνο θα εντείνει τις ενέργειές του για να σταματήσει την πολιτική ανυπακοή.

Ο Τραμπ έχει 10 ημέρες, εξαιρουμένων των Κυριακών, για να υπογράψει ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο, εκτός κι αν επιλέξει να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο του.

Σήμερα, η βασική εφημερίδα του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η Λαϊκή Ημερησία, κάλεσε τις ΗΠΑ να «χαλιναγωγήσουν το άλογο στην άκρη του γκρεμού» και να σταματήσουν να αναμειγνύονται στα θέματα του Χονγκ Κονγκ και τις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

«Εάν η αμερικανική πλευρά πεισματικά εμμείνει στην πορεία της, η κινεζική πλευρά θα υιοθετήσει αναπόφευκτα ισχυρά μέτρα ως αποφασιστικά αντίποινα, και όλες τις επιπτώσεις θα τις υποστούν οι ΗΠΑ», σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας.

Related posts

Φορο-ανατροπές για τα εταιρικά αυτοκίνητα: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αλλαγών

times1

Υπουργοί και υφυπουργοί στη Νέα Υόρκη για επενδύσεις στην Ελλάδα

times1

Πονοκέφαλος για τις τράπεζες τα «κόκκινα δάνεια»

times1

Ποιοι είναι οι ψηφιακοί νομάδες και πώς αλλάζουν τον κόσμο της εργασίας

times1

Απαλλαγή εισφορών για όσους πληρώνονται με αποδείξεις δαπάνης

times1

Παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

times1

Leave a Comment