20.7 C
Athens
September 22, 2020
OIKONOMIA

Διευρύνεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

Στα ομόλογα της περιφέρειας- πλην ελληνικών – επιστρέφουν οι επενδυτές μετά τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί σημαντικά το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια του ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του Reuters υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ημερών. Αντιθέτως οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία καθώς και σήμερα εμφανίστηκαν στην αγορά εκτεταμένες ρευστοποιήσεις.

Έτσι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε το 1,475% από 1,38% που κυμαίνονταν χθες και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου άγγιξε το 0,545 από 0,507% χθες.

Τα σημάδια στο μέτωπο της ανάπτυξης δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, ενώ η οικονομία της Ιαπωνίας παρέμεινε στάσιμη στο τρίτο τρίμηνο του έτους και η γερμανική οικονομία απέφυγε την ύφεση εμφανίζοντας οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο ίδιο διάστημα.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis De Guindos διαβεβαίωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος να περιέλθει η οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση είναι πολύ περιορισμένος. Κάλεσε ωστόσο ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και όχι μόνο εκείνες των οποίων οι χώρες διαθέτουν δημοσιονομικά περιθώρια, να αναλάβουν δράση προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 20ετές ομόλογο με 11 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,44% από 1,38% χθες έναντι 0,30 % του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,79% απο 1,68%.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα η ισοτιμία ευρώ/ δολ, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1008 από το επίπεδο των 1,1004 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Θετικό το κλίμα για το δολάριο καθώς ευνοείται από την αναπτυξιακή υπεροχή της αμερικανικής οικονομίας και οι αυξημένες προσδοκίες για πάγωμα των επιτοκίων από την Fed -μετά τις τρεις μειώσεις του επιτοκίου αναφοράς το τρέχον έτος-.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,273%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,336%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,41% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,46%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0097 δολ.

Related posts

Εγκρίθηκε το κονδύλι για νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 1.421 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών

times1

Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Παρατείνεται έως 28/9 η προθεσμία αιτήσεων

times1

Στα 10 δισ. ευρώ η αξία ελληνικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ – Η θέση της Ελλάδας μεταξύ χωρών Ευρωζώνης

times1

Τράπεζες: Μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν από τον Ιανό

times1

Βρούτσης: Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών

times1

Μείωση κατά 86% εμφάνισαν τα έσοδα από τον τουρισμό στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020

times1

Leave a Comment