14.8 C
Athens
November 22, 2019
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αλβανική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε τρομοκρατική ενέργεια στα Τίρανα

Την αποτροπή μιας υποκινούμενης από την Τεχεράνη τρομοκρατική ενέργεια, που είχε στόχο Ιρανούς αντιφρονούντες οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στην Αλβανία, ανακοίνωσε η Αστυνομία της χώρας.

Μάλιστα, οι Αρχές της γειτονικής χώρας, που έδωσαν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τεσσάρων ανδρών, επισήμαναν πως εξάρθρωσαν «ένα ενεργό τρομοκρατικό πυρήνα της ιρανικής δύναμης Κουντς», η οποία διεξάγει τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό.

Αυτή η ομάδα «σχεδίαζε -μεταξύ άλλων- μια τρομοκρατική ενέργεια που απετράπη τον Μάρτιο του 2018», κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ στα Τίρανα της μουσουλμανικής κοινότητας των σουφιστών Μπεκτασί, που αριθμεί πολλά μέλη στην Αλβανία.

Σε αυτό το φεστιβάλ «συμμετείχαν μέλη της ιρανικής οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK)», τόνισε η αστυνομία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για άλλες «πιθανές επιθέσεις που υποκινήθηκαν από το καθεστώς του Ιράν κατά των μελών της MEK».

Η ΜΕΚ είναι οργάνωση της εξόριστης ένοπλης ιρανικής αντιπολίτευσης, την οποία η Τεχεράνη χαρακτηρίζει τρομοκρατική.

Μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και των Ηνωμένων Εθνών, από το 2013 η Αλβανία φιλοξένησε περίπου 3.000 μέλη της MEK που βρίσκονταν στο Ιράκ και ζουν σήμερα σε ένα καταυλισμό στα βορειοδυτικά της χώρας.

Τον Δεκέμβριο του 2018, τα Τίρανα απέλασαν τον Ιρανό πρεσβευτή και έναν άλλο διπλωμάτη για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε «δραστηριότητες που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια». Η Ουάσινγκτον χαιρέτισε την απέλαση «δύο Ιρανών πρακτόρων που προετοίμαζαν μια τρομοκρατική επίθεση στην Αλβανία».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αλβανική Αστυνομία δεν διευκρίνισε αν οι περσινές απελάσεις και η εξάρθρωση του πυρήνα συνδέονται. Ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει «διώξεις σε διεθνές επίπεδο», αρνούμενη να διευκρινίσει εάν η Interpol έχει εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης σε τρίτες χώρες.

Οι τέσσερις ύποπτοι είναι ένας Τούρκος υπήκοος που παρουσιάζεται ως μέλος του εγκληματικού υποκόσμου στη χώρα του και τρεις Ιρανοί, ένας από τους οποίους είχε ένα αυστριακό διαβατήριο και ο τελευταίος που κατοικούσε στην Τουρκία από όπου διηύθυνε τον τρομοκρατικό πυρήνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις τον Ιανουάριο του 2019 στις υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν και δύο από τους ηγέτες αυτών κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν σε μια σειρά δολοφονιών και συνωμοσιών με στόχο αντιφρονούντες στην Ολλανδία, τη Δανία και τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, το Παρίσι ανέφερε ότι οι αυτές οι ιρανικές υπηρεσίες ήταν «υπεύθυνες» για τη διοργάνωση μιας αποπειραθείσας βομβιστικής επίθεσης στις 30 Ιουνίου 2018, βόρεια του Παρισιού, εναντίον μιας συγκέντρωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού».

Related posts

Αστυνομικοί στην Πορτογαλία έγιναν για λίγο… διαδηλωτές

times1

Οργισμένος ο Νετανιάχου μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για διαφθορά

times1

Νέο Ρεπουμπλικανικό «φρένο» σε απόφαση για τη γενοκτονία των Αρμενίων

times1

Συρία: Τουλάχιστον επτά νεκροί άμαχοι στο Χαλέπι

times1

ΠΟΥ: Η φυλακή στερεί την ελευθερία, δεν θα πρέπει να στερεί και την υγεία των κρατουμένων

times1

Πελόζι: Η έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ δεν έχει ολοκληρωθεί

times1

Leave a Comment