4.4 C
Athens
January 22, 2020
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Το σχέδιο της Μαδρίτης που «διώχνει» το Airbnb από την πόλη

Δραστικό σχέδιο για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης, προωθώντας το πλάνο που ήταν υπό μελέτη και επεξεργασία εδώ και μήνες.

Την περασμένη Τετάρτη, η δημοτική αρχή ενέκρινε το σχέδιο που περιορίζει τη δυνατότητα ενοικίασης τουριστικού διαμερίσματος χωρίς άδεια σε διάστημα έως 90 ημέρες τον χρόνο. Όπως σημειώνει το Tourism Review, μια τέτοια κίνηση μπορεί να κάνει ουσιαστικά παράνομο το 95% των ενοικιάσεων τέτοιου τύπου.

Η πιο γνωστή πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων, η Airbnb, έχει ήδη επικρίνει σφοδρά το σχέδιο. Η Airbnb αναγνωρίζει το πρόβλημα στέγης στην ισπανική πρωτεύουσα άλλα θεωρεί πως το να τεθούν νέοι όροι και προϋποθέσεις δεν λύνει το ζήτημα. Συγκριτικά στη Γαλλία το αντίστοιχο όριο φτάνει τις 120 ημέρες.

Ο όρος για να αξιοποιούνται τουριστικά τα σπίτια

Εκτός από τους τρεις μήνες που επιτρέπεται η ενοικίαση, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει στη συνέχεια να έχουν μία «άδεια» για την τουριστική χρήση του καταλύματός τους, η οποία θα χορηγείται μόνο εάν το κατάλυμα έχει ξεχωριστή είσοδο από το υπόλοιπο κτίριο, όπως στην περίπτωση κάποιου ξενοδοχείου.

Ο όρος αυτός ουσιαστικά είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί στις περισσότερες γειτονιές, κι έτσι άμεσα θα είναι κριθεί παράνομη η τουριστική εκμετάλλευση περίπου 10.000 διαμερισμάτων.

Η δημοτική αρχή ευελπιστεί να «διατηρήσει τον οικιακό χαρακτήρα του κέντρου της πόλης εμποδίζοντας τη μετατροπή των σπιτιών σε προσωρινά τουριστικά καταλύματα», όπως σημειώνει ο δήμος σε ανακοίνωσή του.

Πρόκειται για την επιβολή των ίδιων όρων που που ήδη καλούνται να ικανοποιηθούν από κάθε είδος καταλύματος, όπως ξενοδοχεία και πανσιόν, όπως τόνισε ο Jose Manuel Calvo, δημοτικός σύμβουλος υπεύθυνος για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Πρόθεση της δημάρχου της Μαδρίτης Manuela Carmena είναι να περιορίσει και την έκρηξη των ενοικίων, η οποία οδηγεί τους Μαδριλένους σε εγκατάλειψη τους κέντρου της πόλης.

Σύμφωνα με τα κύρια real estate portals της Ισπανίας, τα ενοίκια αυξήθηκαν στη Μαδρίτη το 2018 κατά 14,9% κατά το Fotocasa και κατά 5,2% κατά το Idealista.

Τι απαντά η Airbnb

Σε ανοιχτή επιστολή του προς το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης, ο διευθυντής Marketing Services της Airbnb Arnaldo Muñoz τόνισε πως ο νέος κανονισμός «θα εξαλείψει τη δυνατότητα χιλιάδων οικογενειών στη Μαδρίτη να επωφεληθούν από τον τουρισμό, θέτοντας σε κίνδυνο σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας».

«Ολόκληρα σπίτια που νοικιάστηκαν για περισσότερες από 90 ημέρες το 2018 αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,4% του συνόλου της στέγασης στην πρωτεύουσα. Η λύση πρέπει να αναζητηθεί στα 153.100 άδεια καταλύματα που αποτελούν το 10% του συνολικού αριθμού των καταλυμάτων στην πόλη» τονίζει η Airbnb.

Related posts

ΟΤΕ:Η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία και ο και ο πόλεμος με το …παρελθόν

times1

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: 5 νεκροί, 450 στα νοσοκομεία – Τα ύποπτα συμπτώματα

times1

Μήπως να αφήσουμε τον Joker και να πιάσουμε τον J.Walker ;

times1

Παχυσαρκία και διαβήτης πάνε χέρι-χέρι

times1

Σταϊκούρας: Ξεκινήσαμε την απαλλαγή της μεσαίας τάξης από την υπερφορολόγηση

times1

Δημήτρης Ρίζος: Συγκίνηση στο «τελευταίο αντίο»

times1

Leave a Comment