23.2 C
Athens
September 16, 2019
ΚΟΣΜΟΣ

Τι λέει ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων των Σκοπίων για τη συνεργασία με την Ελλάδα

Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων των Σκοπίων αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία και στην οποία συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- και οι δύο χώρες.

«Μετά την επίλυση του κυρίως θέματος από τους πολιτικούς ηγέτες των δύο χωρών, βασικά άνοιξε μια πόρτα σε μια συνεργασία στρατό προς στρατό και επιχειρησιακή συνεργασία. Απλά ένα παράδειγμα, νωρίτερα τον Ιούνιο φέτος Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι την ετοιμότητα και ικανότητα για συνεργασία, έτσι εμείς, με τον οικοδεσπότη μας, τον διοικητή των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, είχαμε σημαντική συνομιλία και συζητήσαμε μελλοντική συνεργασία και σχέση που βασικά υπόσχεται πολλά για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στο ΝΑΤΟ».

Αυτή ήταν η απάντηση στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης που έθεσε το news.gr προς τον διοικητή των Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στρατηγό Kirk W. Smith, και τον διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων των Σκοπίων και στρατιωτικό ακόλουθο του προέδρου της γειτονικής χώρας, ταξίαρχο Metodi Hadji-Janev, στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου του State Department στις Βρυξέλλες, για τη συμμετοχή των Σκοπίων στην άσκηση Combined Resolve XII, που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία τον Αύγουστο με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

Ο ταξίαρχος Metodi Hadji-Janev

Το πρώτο σκέλος της ερώτησης που τέθηκε, είχε να κάνει με το αν υπάρχει ρωσική ενόχληση ή προσπάθεια ανάμειξης της Ρωσίας στη γειτονική χώρα, προκειμένου να ανακόψει την πορεία της προς το ΝΑΤΟ. Σε αυτό απάντησε ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων των Σκοπίων, ταξίαρχος Metodi Hadji-Janev, μαζί με ερώτημα που έθεσε έτερος Έλληνας δημοσιογράφος που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου. Το ερώτημα του συναδέλφου ήταν ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας στην άσκηση και αν υπάρχουν πληροφορίες για ρωσική ανάμειξη στη γειτονική χώρα.

Η απάντηση του Kirk W. Smith ήταν: «Η Τουρκία δεν συμμετέχει στην άσκηση αυτή. Μέσα όμως στη διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων Ευρώπης συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και πάντα ψάχνουμε ευκαιρίες να συνεργαστούμε με τις Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις σε ακριβώς το ίδιο αντικείμενο αν και όχι σε αυτή την συγκεκριμένη άσκηση. Εργαζόμαστε πάνω στη διαλειτουργικότητα».

Ο στρατηγός Kirk W. Smith

Το θέμα της Ρωσίας το απάντησε ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων των Σκοπίων Ταξίαρχος, Metodi Hadji-Janev. «Είναι δύσκολο να αποδείξουμε κάποια απευθείας ανάμειξη με όρους παρέμβασης της Ρωσίας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πως η Ρωσία εκμεταλλεύεται διπλωματικά κανάλια, αλλά εξηγεί πιο δυναμικά τους διαύλους πληροφόρησης μέσω διαφόρων ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτή και που είναι πολύ ενεργά στις διάφορες κοινωνικές μας πλατφόρμες on-line, προκειμένου να δημιουργήσουν μια αφήγηση και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούν τις διάφορες προκλήσεις και ευπάθειες κατά της ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης».

Αναφέρεται πως στην άσκηση συμμετείχαν οι χώρες: ΗΠΑ, Αρμενία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Δανία, Φινλανδία, Γεωργία, Ελλάδα, Κόσοβο, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Σκόπια, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά έλαβαν μέρος 5.000 στρατιώτες από 21 χώρες.

Δείτε εδώ όλα τα ερωτήματα και απαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου.

Related posts

Ισραήλ: Η κυβέρνηση νομιμοποίησε παράνομο οικισμό στη Δυτική Όχθη πριν τις εκλογές

times1

Γιατί η Νέα Υόρκη απαγορεύει πλέον τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις

times1

Εμφανίστηκε πύθωνας μέσα στα πόδια της ενώ έκανε μπάνιο

times1

Συρία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

times1

Εμφανίστηκε πύθωνας μέσα στα πόδια της ενώ έκανε μπάνιο

times1

Ολλανδία: Αγωνιστικό αυτοκίνητο παρέσυρε τους θεατές σε αγώνα autocross

times1

Leave a Comment