23.3 C
Athens
September 20, 2019
ΚΟΣΜΟΣ

Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο άγριος

Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ καταφέρονται εναντίον των ΗΠΑ, μετά την αναγγελία της επιβολής νέων επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ χαρακτήρισε «εχθρό» τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και διέταξε αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν «εναλλακτικές» στην Κίνα.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν εμπλακεί σε έναν ολοένα σκληρότερο εμπορικό πόλεμο, ανταλλάσσοντας ομοβροντίες επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών.

Ο Τραμπ ανήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει νέους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή, μερικές ώρες αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αντίποινα σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως την Κυριακή, ο ρεπουμπλικάνος φάνηκε να υπαναχωρεί από την απειλή του να διατάξει τις αμερικανικές εταιρείες να φύγουν από την Κίνα.

Η επίσημη κινεζική εφημερίδα China Daily τονίζει στο σημερινό κύριο άρθρο της ότι «ουδέποτε θα επιτραπεί» στην Ουάσινγκτον να «ορίσει τη μοίρα της Κίνας».

«Γίνεται αναμφίβολα ολοένα πιο σαφές ότι ο πόλεμος δασμών της κυβέρνησης [του Τραμπ] έχει πολιτικά κίνητρα. Αυτό που αξιώνει η Ουάσινγκτον από τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο είναι να δηλώσει ευτυχής στον ρόλο του δεύτερου βιολιού και να εκτελεί πειθήνια τις απαιτήσεις της», συνεχίζει η Ημερησία της Κίνας.

«Η Ουάσινγκτον ανέλαβε για ακόμη μια φορά την πρωτοβουλία να κλιμακώσει τη σύγκρουση, με την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα πετάξει την πετσέτα το συντομότερο δυνατό. Αλλά το Πεκίνο θεωρεί τον εμπορικό πόλεμο αναπόφευκτη δοκιμασία διά πυρός» από την οποία η Κίνα «θα βγει πιο δυνατή», προστίθεται στο άρθρο της εφημερίδας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αγγλόφωνη ταμπλόιντ «The Global Times» την οποία τυπώνει η Ημερησία του Λαού, όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, έκρινε ότι η αποχώρηση αμερικανικών εταιρειών από την αγορά της Κίνας θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία» τους, ειδικά στην περίπτωση των αυτοκινητοβιομηχανιών.

«Οι εταιρείες των ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτες να επενδύσουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά, όμως εάν κάποιες αμερικανικές εταιρείες θελήσουν να υπακούσουν τη διαταγή του Τραμπ και να ενταχθούν στον εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον, το αποτέλεσμα θα είναι αποκαρδιωτικό γι’ αυτές. Η απόφαση να εγκαταλειφθεί η αγορά της Κίνας πολύ απλά ισοδυναμεί με αυτοκτονία», έκρινε η εφημερίδα.

Ο εμπορικός πόλεμος έχει θορυβήσει συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ επιτείνει την ανησυχία των αγορών, διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών και αναλυτών ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ύφεση. Τα ασιατικά χρηματιστήρια πέφτουν σήμερα, μετά τη νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Related posts

Ο άνδρας που ήθελε να ξορκίσει τον «δαίμονα» Πούτιν βρίσκεται πλέον σε ψυχιατρείο

times1

Δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι δικάζονται για άρθρο τους σχετικά με την πτώση της λίρας

times1

Τούρκος αντιπρόεδρος: Η Αμμόχωστος θα ανοίξει για να κατοικηθεί

times1

Δύο ενόπλους ψάχνει η αστυνομία για τους πυροβολισμούς στην Ουάσινγκτον

times1

Μαθητής έβγαλε μαχαίρι σε μαθήτρια σε σχολείο της Λεμεσού

times1

Εκτός Twitter ο πρώην σύμβουλος της βασιλικής αυλής της Σαουδικής Αραβίας

times1

Leave a Comment