20.8 C
Athens
November 12, 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκπληξη: Ο Μητσοτάκης συζήτησε με Μακρόν το ενδεχόμενο να δανείσει το Λούβρο στην Αθήνα γλυπτά του Παρθενώνα

-

Δεν περιελάμβανε μόνο πολιτικά και οικονομικά θέματα η ατζέντα της συζήτησης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι, αλλά πολιτιστικά.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συζητήθηκαν συνολικότερα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προοπτική συγκλίσεων και συμμαχιών σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα, όπως πχ η κλιματική αλλαγή, των συντηρητικών με τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και τους σοσιαλιστές, ώστε να δώσουν ώθηση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Εκθέσεις σε Ελλάδα και Γαλλία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με άψογα γαλλικά ο Μητσοτάκης στο France 24 -Τι είπε για Μακρόν, ανάπτυξη, πλεόνασματα [εικόνες & βίντεο]

22|08|2019 | 18:51

Κοινή γραμμή Μητσοτάκη-Μακρόν για ελληνοτουρκικά και πρωτογενή πλεονάσματα

22|08|2019 | 19:35

Ωστόσο, έγινε και συζήτηση για θέματα πολιτισμού ενόψει και του εμβληματικού για την Ελλάδα έτους 2021. «Η Γαλλία είναι μία ισχυρή χώρα σταθερός φίλος της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και παρέθεσε τη στάση της Γαλλίας κατά την περίοδο της κρίσης.

Ωστόσο, όπως είπε οι σχέσεις μας ανατρέχουν στα βάθη των αιώνων. «Εν όψει του 2021 και των 200 χρόνων από την επανάσταση, θυμόμαστε πως η Γαλλία βοήθησε στην επανάσταση του 1821», είπε χαρακτηριστικά.

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα που υπάρχουν στο μουσείο του Λούβρου

Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πρόταση για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στον Λούβρο στην Ελλάδα, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο μουσείο του Λούβρου.

[embedded content]

Δείτε ένα αναλυτικό βίντεο με την τύχη των μαρμάρων που βρίσκονται σε Βρετανία και Γαλλία

Οι μετόπες της νότιας όψης είχαν ως θέμα τη μάχη των Λαπίθων με τους Κενταύρους, τη γνωστή Κενταυρομαχία, στην οποία πήρε μέρος ο μυθικός βασιλιάς των Αθηνών, Θησέας. Μια από τις μετόπες βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα, ενώ μια άλλη εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν.

Η δέκατη μετόπη είναι η πρώτη στην οποία παρουσιάζεται μια Λαπιθίδα καθώς τρέχει προσπαθώντας να αποφύγει έναν Κένταυρο / Φωτογραφία: Μουσείο Λούβρου

Η δέκατη μετόπη είναι η πρώτη στην οποία παρουσιάζεται μια Λαπιθίδα καθώς τρέχει προσπαθώντας να αποφύγει έναν Κένταυρο. Ο Κένταυρος την έχει αγκαλιάσει και επιχειρεί να την πιάσει με το αριστερό του χέρι το οποίο η Λαπιθίδα προσπαθεί να απαγκιστρώσει. Το γλυπτό πήρε από την Ελλάδα ο Λουί Φρανσουά Σεμπαστιάν Φοβέλ, αρχαιολόγος, ζωγράφος και για μια περίοδο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, το 1788.

Την αρχική συζήτηση Μακρόν – Μητσοτάκη εξετάζουν τα αρμόδια υπουργεία

Το θέμα εξετάζουν τα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών για να προωθήσουν την υλοποίησή του, ωστόσο η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι σε τέτοια θέματα.

Αντίστοιχο αίτημα για χάλκινα εκθέματα από την Αθήνα είχε διατυπώσει το 2007 το Μουσείου του Λούβρου, ωστόσο τότε οι ελληνικές αρχές είχαν αρνηθεί την αποστολή των εκθεμάτων με την αιτιολογία πως υπήρχε πολύ μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης φθορών κατά τη μεταφορά.

Related posts

Βουλή: Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Simon Nox

Στις 23 και 24 Νοεμβρίου το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Simon Nox

ΚΙΝΑΛ για Τουλουπάκη – Λοβέρδο: Προστέθηκε ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της σκευωρίας

times1

Έκρηξη Πολάκη μέσω Facebook για την προανακριτική: Εδώ είμαστε

times1

Δεν πήγαν στην προανακριτική Τζανακόπουλος και Πολάκης

times1

Προανακριτική Novartis: Κρίσιμη συνεδρίαση για το τέλος της ιδιότυπης «ομηρίας»

Simon Nox