19.7 C
Athens
October 22, 2019
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οργή επιστημόνων : Εβγαλαν στο σφυρί δεινόσαυρο 155 εκατομμυρίων ετών

Εξοργισμένη είναι η επιστημονική κοινότητα μετά τη χθεσινή (προχθεσινή) δημοπρασία οστών δεινοσαύρου στο Παρίσι. Ο Διπλόδοκος της Ιουρασικής περιόδου βγήκε στο σφυρί έναντι 2 εκ. ευρώ. Ευκαιρία; Αγοραστής βέβαια δεν βρέθηκε ακόμη…

Στα μουσεία Φυσικής Ιστορίας επικρατεί συνήθως απόλυτη ησυχία. Μερικοί βαριεστημένοι μαθητές χάνονται ανάμεσα σε προϊστορικά ζώα και ανθρώπους.

Βέβαια, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες μαγνητίζονται από τις «γιγάντιες σαύρες» που εξαφανίστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν. Σε αντίθεση με τα σκόρπια κόκκαλα και τα ταριχευμένα ζώα πίσω από τις γυάλινες βιτρίνες, οι δεινόσαυροι, ακόμη και ως πλαστικές ρέπλικες που βρυχώνται και στρέφονται επιθετικά προς το κοινό, αποτελούν το ζενίθ μίας τέτοιας επίσκεψης.

Και αν και σήμερα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν ο ήχος αυτός έχει την παραμικρή ομοιότητα με εκείνον που έβγαζαν, ο στόχος επετεύχθη: το ενδιαφέρον στο κοινό έχει ξυπνήσει και αυτό είναι εν τέλει που έχει σημασία.

Πώληση με το μέτρο

Δημοπρασία δεινοσαύρου 155 εκ. ετών με φόντο τον Πύργο του Αιφελ

Η επιστημονική κοινότητα είναι έξαλλη από χθες (προχθές), Πέμπτη, με τη δημοπρασία που έλαβε χώρα στον Πύργο του Αιφελ του Παρισιού, κατά την οποία βγήκε στο σφυρί δεινόσαυρος 155 εκ. ετών της οικογένειας των Διπλόδοκων.

Στόχος του οίκου Aguttes ήταν η πώληση σκελετού μήκους 13 μέτρων και ύψους 6,20 μέτρων ονόματι «Σκίνι», δηλαδή κοκκαλιάρης, έναντι 1,5-2 εκ. ευρώ.

Βέβαια, προς το παρόν δεν έχει βρεθεί αγοραστής που να θέλει να διαθέσει το συγκεκριμένο ποσό. Επιπλέον, πρόκειται για ποσό που δεν μπορεί να διαθέσει κανένα δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό ο «Σκίνι» να καταλήξει σε ιδιωτική συλλογή. Μία μεγάλη απώλεια όχι μόνο για το κοινό, αλλά και για την επιστήμη.

Αναγνώριση της αξίας από το κοινό

Πάρκο δεινοσαύρων στη Λουρίνα, 70 χλμ. βόρεια της Λισαβόνας

Παρεμπιπτόντως, τα οστά του «Σκίνι» δεν βρίσκονταν μέχρι πρότινος σε κάποια σκοτεινή και σκονισμένη αίθουσα ενός μουσείου, αλλά στον τέρμιναλ 5 του αεροδρομίου Χίθροου, στο Λονδίνο.

Σίγουρα, αρχικά ξενίζει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, εκτός από μουσεία με αγοραστική δύναμη σε χώρες της Ανατολής, υπάρχουν και ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα που δείχνουν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση αυθεντικού δεινοσαύρου.

Ομως, αν η επιστημονική κοινότητα μπορεί να εγγυηθεί για τη συντήρησή τους και παραμείνουν προσβάσιμα από τον κόσμο, αναφέρει ο Αλεξάντερ Φρόιντ, και γιατί όχι;

Φυσικά, τα σημαντικά ευρήματα θα πρέπει να παραμείνουν σε κάθε περίπτωση στην ιδιοκτησία δημόσιων οργανισμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια η προβολή αυτών των μουσείων και εκθέσεων μέσα από εκδηλώσεις για ενήλικες, παιδικά προγράμματα και ξεναγήσεις που θα ξυπνήσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Πηγή: Deutche Welle

Related posts

Facebook : Ρωσικοί λογαριασμοί στο Instagram στόχευαν αμερικανούς ψηφοφόρους

times1

Stormquake: Το τρομακτικό φαινόμενο που συνδυάζει τυφώνες και σεισμούς

times1

Δημιουργήθηκε ο πρώτος μεγάλος κβαντικός επεξεργαστής, φτιαγμένος μόνο από φως

times1

Το SaferInternet4Kids παρουσιάζει ανανεωμένο περιεχόμενο για τη νέα χρονιά

times1

Πώς θα «σερφάρετε» στο διαδίκτυο με υψηλότερες ταχύτητες

times1

Πώς θα βρείτε το κινητό σας αν σας το κλέψουν

times1

Leave a Comment