19.7 C
Athens
October 22, 2019
FACES

Κυριάκος Μητσοτάκης

Καλεσμένος στο The 2Night Show ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Τρίτης.

Σε μία ειδική εκπομπή, που μεταδόθηκε «εκτός προγράμματος» για τα δεδομένα του late night show του ΑΝΤ1, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για τη ζωή του, τους γονείς του, ενώ εντυπωσίασε με τις γνώσεις του για τα πρόσωπα της showbiz.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως δεν έχει κάνει ποτέ τατουάζ, αλλά αυτή την περίοδο είναι σε μία συζήτηση με τον 21χρονο γιο του για το συγκεκριμένο θέμα, συμβουλεύοντάς τον πως αν ήθελε να κάνει ένα, ας ξεκινούσε από ένα σημείο του σώματός του που δεν πολυφαίνεται αφού στο μέλλον, αν το μετανιώσει, δεν θα μπορεί να το αφαιρέσει.

Πόσο τον προβλημάτισε η ενασχόληση του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με την πολιτική; «Ο πατέρας μου ποτέ δεν μου είπε να ασχοληθώ με την πολιτική, ποτέ δεν μου είπε και να μην ασχοληθώ. Για πολλά χρόνια δεν ήθελα, παρόλο που σπούδασα πολιτικές επιστήμες και είχα πάντα ένα ενδιαφέρον για τα κοινά. […] Όταν όμως ο πατέρας μου έχασε το 1993 τις εκλογές ήμουν αρκετά θυμωμένος, γιατί θεωρούσα πως κατά κάποιο τρόπο έκανε μια μεγάλη προσπάθεια και αισθάνθηκα πως δεν δικαιώθηκε. Έτσι είπα πως αυτό δεν είναι για μένα. Γι’ αυτό και δούλεψα για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Όχι με σκοπό να προετοιμαστώ για την πολιτική, αλλά για να κάνω μια καριέρα στον ιδιωτικό τομέα. Επομένως δεν θεωρώ ότι στη δική μου περίπτωση ήταν νομοτελειακά δεδομένο να ασχοληθώ με την πολιτική. Κάποια στιγμή ζώντας στην Ελλάδα και βλέποντας τον εαυτό μου σε συζητήσεις για το πώς τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό, είπα στον εαυτό μου “έχεις ένα μεγάλο πλεονέκτημα, μπορείς αντικειμενικά να μπεις στην πολιτική σχετικά εύκολα”, επειδή δεν έκρυψα ποτέ ότι το όνομα είναι ένα διαβατήριο αναγνωρισιμότητα στην πρώτη εκλογή. Μετά μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, αλλά στην αρχή είναι πλεονέκτημα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα μπορούσε να κάνει παρέα με τον Αλέξη Τσίπρα, αν δεν τον χώριζε η πολιτική ιδεολογία; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Είναι μια υποθετική ερώτηση στην οποία δεν μπορώ να απαντήσω. Είμαστε όλοι προϊόν των βιωμάτων μας. Δεν μπορώ να δω έναν άνθρωπο έξω από το πλαίσιο που τον έκανε αυτό που είναι σήμερα».

Όσο για τη σχέση του για τον πατέρα του και το πολυσυζητημένο θέμα της… γρουσουζιάς, ο ίδιος εξήγησε: «Το συζητούσαμε! Ο ίδιος ήταν πάρα πολύ ψύχραιμος και με πολύ χιούμορ. Ήταν ένας άνθρωπος που έφτασε 99 ετών. Έζησε μια γεμάτη ζωή, έγινε πρωθυπουργός, δικαιώθηκε εν πολλοίς εν ζωή και έκανε μια οικογένεια με 13 εγγόνια και πρόφτασε και είδε 13 δισέγγονα. Μόνο γρουσούζης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αλλά εμένα με ενοχλούσε, ειδικά όταν ήμουν έφηβος. Σκέφτομαι πόσο πιο δύσκολα είναι τώρα για τα δικά μου παιδιά, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δεν υπήρχε τότε. Το να μπεις και να δεις τι γράφεται για σένα τώρα, καλόβουλα ή συχνά κακόβουλα, είναι μια πληροφορία από την οποία δύσκολα μπορώ να μπλοκάρω τα παιδιά μου […] Ο κόσμος στην απευθείας παιδί με ένα παιδί έχει σεβασμό, δεν το κάνει. Τα παιδιά είναι πολύ πιο σκληρά, είναι έντονα πολιτικοποιημένα και πλέον είναι δυνατά να ξέρουν ότι στον κόσμο υπάρχει το καλό και το κακό».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Ο πατέρας μου ήταν ένας εξαιρετικός πατέρας με την απόσταση του μισού αιώνα ηλικιακής διαφοράς, γιατί με έκανε στα 50 του. Εγώ όταν μεγάλωνα ήταν ήδη πρόεδρος της ΝΔ και διεκδικούσε την πρωθυπουργία. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται η Δάφνη, η κόρη μου, σήμερα. Δεν πέρασα πολύ χρόνο με τον πατέρα μου μεγαλώνοντας και αυτό ήταν πάντα ένα μικρό παράπονο. Χτίσαμε όμως με τον χρόνο μια καταπληκτική σχέση. Και πιστεύω ότι με είδε εκεί που ήθελε να με δει και εγώ του είπα αυτά που ήθελα να του πω. […] Μιλούσα στον πατέρα μου δυο και τρεις φορές την ημέρα – όχι κατ’ ανάγκη πολιτικά, αλλά περί ανέμων και υδάτων. Περάσαμε πάρα πολύ καιρό μαζί. Ίσως η καλύτερη παρακαταθήκη είναι ότι στο ερώτημα “τι θα μου έλεγε”, ξέρω ήδη την απάντηση. Σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα, ξέρω αυτή την απάντηση. Από αυτής της πλευράς, αυτά που ήταν να μου δώσει μου τα έχει δώσει».

Όσο για τη μητέρα του, Μαρίκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξομολογήθηκε: «Δεν ήταν και τόσο διακριτικά πίσω από τον πατέρα μου. Η μητέρα μου ήταν ένας άνθρωπος με φοβερή προσωπικότητα. Είχε καταπληκτικό πολιτικό αισθητήριο. Ίσως καλύτερο αισθητήριο στους ανθρώπους από ότι είχε ο πατέρας μου. Και βέβαια δεν ξεχνώ ότι τον βοήθησε πάρα πολύ, γύρισε όλη την Ελλάδα το ’89- ’90 παρόλο που είχε ήδη κινητικές δυσκολίες. Και μετά προσπάθησε η ίδια – και αυτό είναι ένα μεγάλο παράπονο- αφού ήταν η πρώτη που έβαλε στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της αναπηρίας μιλώντας για το δικό της πρόβλημα. Έβαλε στον δημόσιο διάλογο το θέμα του καρκίνου, είχε καρκίνο του μαστού. Τον πολέμησε και βγήκε και μίλησε, τότε που δεν τον αναφέραμε καν. Λέγαμε “η επάρατος νόσος”. Είχε ένα όραμα, να φτιάξει ένα μεγάλο κέντρο αποκατάστασης για το οποίο πολεμήθηκε χυδαία. Κάποια στιγμή το εγκατέλειψε και αυτό ήταν το μεγάλο της παράπονο, ήθελε ως σύζυγος πρωθυπουργού να κάνει τη διαφορά».

Τι απαντά σε όσους τον αμφισβήτησαν; «Πρέπει να πω ότι η διαδρομή, αυτά τα τέσσερα χρόνια από τότε που επέλεξα να θέσω υποψηφιότητα για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, με κάνει να πιστεύω πως αλλάζουν πράγματα στην ελληνική κοινωνία. Εγώ δεν ήμουν το φαβορί για να εκλεγώ. Θεωρούσαν ότι είμαι πολύ εκσυγχρονιστής, φιλελεύθερος και δεν ταιριάζω με τη Νέα Δημοκρατία έτσι όπως την ήξερα κάποιοι. Κι όμως ήρθαν παραπάνω από 400 χιλιάδες άνθρωποι και με εξέλεξαν, γιατί πίστευαν στην ανάγκη να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία, που έχει αρχές και αξίες, ρίζες στην ελληνική κοινωνία και χρειαζόταν μια σημαντική δόση εκσυγχρονισμού σε ιδέες, πρόσωπα και αντιλήψεις. Και πιστεύω αυτό το πέτυχα» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να αναφερθεί και στην κρίση που πέρασε ο γάμος του με τη σύζυγό του, Μαρέβα. «Γνωριστήκαμε το 1994. Και υπήρξε μια κρίση που μεγαλύτερη δεν μπορούσα να φανταστώ, γιατί δεν ήμασταν μαζί για πολλά χρόνια. Σίγουρα ο λόγος που ξαναείμαστε μαζί δεν είναι τα παιδιά, γιατί δεν νομίζω πως αξίζει τον κόπο να κρατιέται μια σχέση για χάρη των παιδιών. Είναι εις βάρος τους. Πάντα υπήρχε μια μεγάλη αγάπη και αμοιβαίος θαυμασμός. Υπήρξε μια δύσκολη συγκυρία στην αρχή της πολιτικής μου καριέρας με πιέσεις που και οι δυο δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Δεν είπαμε ποτέ βαριές κουβέντες ο ένας για τον άλλο. Βάλαμε πάντα τα παιδιά σε πρώτη μοίρα, κάναμε τη ζωή μας για αρκετά χρόνια αλλά αν μπορώ ταπεινά να δώσω μια συμβουλή, θα πω μια φράση που λένε οι Αγγλοσάξονες, ότι το γκαζόν είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη άκρη. Δεν είναι! Λέμε ότι ψάχνουμε να βρούμε πάντα το καλύτερο. Αξίζει τον κόπο να προσπαθεί κανείς να σώσει τον γάμο του. Επειδή δεν υπάρχει γάμος χωρίς δυσκολία, επειδή από μόνη της η συμβίωση με έναν άνθρωπο και ο γάμος είναι τόσο δύσκολος, αξίζει τον κόπο κανείς να κάνει έξτρα προσπάθεια. Και φυσικά πρέπει κανείς να είναι αυτοκριτικός, είναι πολύ εύκολο να ρίξεις την ευθύνη στον άλλο. Κατά κανόνα όταν χαλάει μια σχέση, φταίνε και οι δυο. Η αναλογία παίζεται, δεν θα φταίνε και οι δύο στο 50-50. Αλλά έχεις το θάρρος να κοιταχτείς στον καθρέφτη και αντί να λες με το δάχτυλο “φταις εσύ” να πεις “μήπως έκανα κι εγώ κάτι στραβό;”. Προφανώς δεν είναι όλα τα ζευγάρια και οι γάμοι για πάντα, αλλά πιστεύω στην οικογένεια» είπε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρνήθηκε να παίξει ένα τεστ με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, καλούμενος να αναγνωρίσει σε φωτογραφίες μερικά πρόσωπα από την εγχώρια και διεθνή showbiz.

Related posts

Greece’s Next Top Model

times1

Greece’s Next Top Model

times1

Greece’s Next Top Model

times1

Τζένη Μπαλατσινού & Βασίλης Κικίλιας

times1

Σάκης Ρουβάς | Στέλιος Ρόκκος

times1

Μαριάντα Πιερίδη & Δημήτρης Κατριβέσης

times1

Leave a Comment