17.3 C
Athens
September 22, 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ακόμη μια φορά πρώτο κόμμα

«Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ακόμη μια φορά πρώτο κόμμα», τόνισε μέσω τηλεοπτικής του τοποθέτησης ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος. με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει η πιθανότητα, ούτε η μία στο εκατομμύριο, ο ελληνικός λαός να επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη για επόμενο πρωθυπουργό της χώρας ή να δώσει την πρωτιά στη ΝΔ στις ευρωεκλογές. Ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει εδώ και τέσσερα χρόνια -και οδήγησε την χώρα εκτός μνημονίων, οδηγεί την οικονομία σε μια κατάσταση όπου πλέον έχουμε την δυνατότητα να αποκαθιστούμε αδικίες που υπέστησαν οι πολίτες κατά τη διάρκεια της κρίσης»,

«Φαίνεται ότι όσο η πολιτική συζήτηση παίρνει ουσιαστικό χαρακτήρα και κατευθύνεται προς τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, δηλαδή την εργασία, το κοινωνικό κράτος την Υγεία, θα φαίνεται ότι το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι πραγματικά ανατριχιαστικό αντικοινωνικό και ισοπεδωτικό», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, για να επισημάνει στη συνέχεια: «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να παρακάμψει αυτά τα μεγάλα ζητήματα και να πάει αλλού την πολιτική αντιπαράθεση, δημιουργώντας μία απίστευτη τοξικότητα στην πολιτική σκηνή».

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «ο κ. Μητσοτάκης, τα δημοσιογραφικά και τα δημοσκοπικά επιτελεία της ΝΔ προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια εικονική πραγματικότητα τα τελευταία τρία χρόνια σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε αποδρομή. Αυτό το αφήγημα έχει αρχίσει να αλλάζει τις τελευταίες ημέρες και από εκεί όπου μας έλεγαν ότι έχουμε μια διαφορά δέκα με δεκαπέντε μονάδες, ο κ. Μητοστάλης έβαλε προχθές τον πήχη στη μία ψήφο».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που ασκεί η Πειραιώς στις παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση και τις οποίες χαρακτηρίζει «προεκλογικά δώρα», ο κ. Τζανακόπουλος απήντησε ότι «η ΝΔ έλεγε τα ίδια το 2016, το 2017 και το 2018 για το κοινωνικό μέρισμα και την εφάπαξ παροχή της 13ης σύνταξης, την οποία σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να μονιμοποιήσουμε». Και πρόσθεσε: «Το ίδιο έγινε και το 2018 με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι οποίες υλοποιήθηκαν όλες με τον προϋπολογισμό του 2019. Υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο ξεδιπλώνεται και για το οποίο κανένας δεν μπορεί να πει ότι έχει προεκλογικό χαρακτήρα».

«Οποτεδήποτε είχαμε τη δυνατότητα και τον δημοσιονομικό χώρο, να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις οι οποίες αποκαθιστούν αδικίες, αυτό και πράξαμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε δημοσιονομικό χώρο, επιπλέον από εκείνον τον οποίο είχαμε υπολογίσει τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ και προχωράμε σε κοινωνικές παρεμβάσεις στήριξης. Εφόσον τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο φανεί ότι υπάρχει και περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος, θα κατανεμηθεί με βάση τις κοινωνικές ανάγκες-προτεραιότητες της κυβέρνησης», επισήμανε στη συνέχεια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Επικρατείας άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία και υποστήριξε ότι το πρόγραμμά της κινείται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των λίγων και των κοινωνικά ισχυρών, και πρόσθεσε ότι αυτό φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για την επταήμερη εργασία.

«Η επταήμερη λειτουργία είναι κάτι το οποίο ισχύει από καταβολής καπιταλισμού. Δεν πρόκειται λοιπόν για νέα εξαγγελία. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το κράτος πρέπει να προσαρμοστεί, στις νέες ανάγκες και επομένως αυτές δεν μπορεί να αφορούν την επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά την επταήμερη εργασία. Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ένα από τα κύρια αιτήματα που έχουν οι μεγάλοι εργοδότες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να καταργηθεί ένα κεκτημένο του εργατικού δικαίου, ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, πέντε μέρες να δουλεύουν και δύο μέρες να αναπαύονται», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Η ρητορική απέναντι στον κ. Ερντογάν έχει αρχίσει να οξύνεται»

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει όλο το πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας. «Το ίδιο συμβαίνει και με την Ευρώπη. Η ρητορική των ευρωπαϊκών οργάνων και των θεσμών, απέναντι στην αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν και της Τουρκίας, έχει αρχίσει να οξύνεται», πρόσθεσε.

Και τόνισε στη συνέχεια: «Νομίζω ότι ο δρόμος, είναι ο δρόμος των πολιτικών πιέσεων τα όρια των οποίων θα πρέπει να καθορισθούν στη βάση συλλογικών αποφάσεων της Ε.Ε., μετά από σοβαρή διαβούλευση και συζήτηση. Δεν πρέπει να προτρέχουμε και να υπερθεματίζουμε σε σχέση με τον τρόπο της αντιμετώπισης.

«Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά. Από τη μία θέλουμε διαρκώς να κρατάμε ανοικτή την πόρτα του πολιτικού διαλόγου, διότι διαφορετικά τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν σε άκρα, τα οποία κανένας δεν θέλει. Την ίδια στιγμή χρειάζεται αποφασιστικότητα και κινητοποίηση του διπλωματικού κεφαλαίου της χώρας, έτσι ώστε να ασκήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πιέσεις στην Τουρκία, για να αλλάξει αυτή την αλλοπρόσαλλη τακτική. Και να υπενθυμίζουμε διαρκώς, προς τον κ. Ερντογάν, ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας, διότι την απομονώνει στο διεθνές πεδίο και δημιουργεί όρους συγκρούσεων οι οποίες την απομακρύνουν από την ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Related posts

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ

times1

Ο Πολάκης παίρνει θέση στην δημόσια αντιπαράθεση Τσακαλώτου και ΕΡΤ

times1

Δημοσκόπηση: Διευρύνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Simon Nox

45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή: Με αναφορές στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα η ομιλία Κουτσούμπα

Simon Nox

«Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ: «Κόφτε το» λέει ο Πολάκης για τον Τσακαλώτο

Simon Nox

Μισό εκατομμύριο ευρώ δίνει ο Θεοδωράκης για την αντιμετώπιση του Brain drain

times1

Leave a Comment