23.2 C
Athens
September 16, 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Είμαστε μια κυβέρνηση που διατηρούμε ένα ισχυρό ηθικό πλεονέκτημα

«Πολύ ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα. Το είπαμε, το ξαναείπαμε, έχει και τα όρια του. Δεν μπορεί αυτό να είναι το πολιτικό θέμα συζήτησης», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διακοπές του πρωθυπουργού πέρυσι το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».

«Δεν μπορεί», πρόσθεσε ο υπουργός, «να είναι το πολιτικό θέμα συζήτησης. Είμαστε μια κυβέρνηση που διατηρούμε ένα ισχυρό ηθικό πλεονέκτημα. Είναι σαφές το ηθικό μας στίγμα, δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ και θα το διατηρήσουμε έτσι. Οι Έλληνες πολίτες δεν ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα. Ήταν μία επίθεση προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Υπάρχει η αίσθηση της υπερβολής. Πάμε τώρα να συζητήσουμε τα σοβαρά». Σημείωσε, δε, ότι κατά το παρελθόν δεν αποτελούσε καν πολιτικό θέμα το πού και πώς κάνουν διακοπές οι πρωθυπουργοί.

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές, ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι αυτοδύναμες και σημαντικές από μόνες τους καθώς αφορούν μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη. «Οι ευρωεκλογές είναι ένας ισχυρός δείκτης για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες πολίτες θα τοποθετηθούν σ΄ ένα πολύ μείζον θέμα για την κατάσταση στην Ευρώπη και τις προοπτικές της στο μέλλον», είπε. Όσον αφορά τις εθνικές εκλογές, επισήμανε: «Είμαστε δεσμευμένοι εδώ και καιρό ότι θα κάνουμε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Η κυβέρνηση απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της Βουλής».

Για τα εργασιακά θέματα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφείς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο υπερασπίζεται σθεναρά το 40ωρο, αλλά έκανε μεγάλες αλλαγές τα προηγούμενα χρόνια με ελέγχους σε επιχειρήσεις που παραβίαζαν το 8ωρο και δεν πλήρωναν υπερωρίες. Έχουμε αντιμετωπίσει ένα μεγάλο μέρος των παρανομιών που γινόντουσαν κι έχουμε μία αυστηρή και σαφή νομοθεσία. Φυσικά, μπορούν τα εργοστάσια και οι υπηρεσίες να λειτουργούν όσες ημέρες θέλουν το χρόνο, αλλά οι συμβάσεις με τους εργαζόμενους για να είναι νόμιμες πρέπει να τηρούν το 40ωρο. Αυτό είπε και η κ. Αχτσιόγλου, χθες, στη Βουλή. Οποιαδήποτε άλλη σύμβαση είναι παράνομη».

Κάλεσε, δε, τη ΝΔ να διατυπώσει προεκλογικά τις δικές της θέσεις για τα εργασιακά: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές διολισθήσεις στα εργασιακά, μία με το 8ωρο ότι μπορεί να είναι και 10ωρο, μία με την 7ημερη εργασία. Να βγει η ΝΔ και να μας πει: Είναι υπέρ πιο ευέλικτων σχέσεων εργασίας; Είναι υπέρ μεγαλύτερων ωραρίων; Είναι υπέρ της παραβίασης του πενθημέρου; Να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμά της για τα εργασιακά προεκλογικά για να ξέρουν και οι εργαζόμενοι ποιες είναι οι απόψεις της. Πρέπει η ΝΔ να αποσαφηνίσει το πρόγραμμά της διότι είναι επιρρεπής να διατυπώσει θέσεις για πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις από αυτές που ισχύουν και απαρέγκλιτα τηρεί και υπερασπίζεται η παρούσα κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ και τις αντιδράσεις για την εξαίρεση των ροφημάτων, ο υπουργός υπογράμμισε: «Δουλέψαμε με τις δυνατότητες που είχαμε στο πλαίσιο του δημοσιονομικού στόχου για το τρέχον έτος. Έγινε η κατανομή επακριβώς. Η εξαγγελία ήταν για την εστίαση όχι για τα ροφήματα. Τέθηκε από την πλευρά πολλών το αίτημα το take away να μπει σε αυτή την κατηγορία κι αυτό έγινε.  Όλο το πακέτο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τις αλυσίδες τροφίμων, την ενέργεια, είναι μια σημαντική ελάφρυνση που φιλοδοξούμε να έχει αντίκτυπο και στην κατανάλωση και στις τιμές».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της ΝΔ για προεκλογικές παροχές ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Η ΝΔ επένδυσε στη μείωση των συντάξεων, δεν έγινε. Δεν έχει κανένα νόημα να επενδύσει τώρα στο αφορολόγητο, γιατί όπως όλοι ξέρουμε δεν θα γίνει. Η κυβέρνηση πέτυχε μια πολύ σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή γι΄ αυτό βγήκαμε από το Μνημόνιο και ταυτόχρονα έχει την κοινωνική της πολιτική από το 2015. Από την αρχή, στο επίκεντρο του προγράμματος 2015-2018 ήταν το πως ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν στο όριο της φτώχειας θα ανέβουν προς τα πάνω.

Γι΄ αυτό, από το 2015 έως σήμερα, πέρα από τη διανομή των υπερπλεονασμάτων με ισχυρά κοινωνικά κριτήρια, υπήρχε μια μονιμότερη μέριμνα η οποία αφορούσε μέτρα όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συνεπώς, υπάρχει μια σταθερή γραμμή της κυβέρνησης. Δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Όλα τα μέτρα τα εξαγγείλαμε τον Σεπτέμβριο και τα υλοποιούμε βήμα προς βήμα, με μέτρο και με τρόπο που να επιτρέπεται από τα δημοσιονομικά δεδομένα».

Related posts

Η συγκινητική και γεμάτη νόημα ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά

times1

Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Γερμανία

times1

Μπακογιάννη: Δεν δικαιούται κανείς να παίζει με την πορεία της χώρας

times1

Το πρώτο πράγμα που ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνέντευξη Τύπου

times1

Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας ψεύδεται για τα πρωτογενή πλεονάσματα

times1

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά από τον Αλέξη Τσίπρα

times1

Leave a Comment