18.9 C
Athens
September 21, 2019
ΚΟΣΜΟΣ

«Άμεσες απειλές» από το Ιράν στις δυνάμεις του στο Ιράκ βλέπει ο στρατός των ΗΠΑ

Ο στρατός των ΗΠΑ επανέλαβε χθες Τρίτη ότι ανησυχεί για αυτές που αποκαλεί δυνητικές άμεσες απειλές τις οποίες εγείρουν δυνάμεις που υποστηρίζει το Ιράν για τις δυνάμεις του στην επικράτεια του Ιράκ, οι οποίες έχουν πλέον τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Ωστόσο νωρίτερα χθες, βρετανός ανώτερος αξιωματικός που διοικεί δυνάμεις ενταγμένες στον διεθνή συνασπισμό υπό την Ουάσινγκτον ο οποίος καταδιώκει τα υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην ιρακινή και στη συριακή επικράτεια δήλωσε ότι δεν διαπιστώνει πως υπάρχει ουδεμία αύξηση της απειλής από μέρους παραστρατιωτικών σιιτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Η δήλωση αυτή του βρετανού υποστράτηγου Κρις Γκίκα φάνηκε να έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τις προειδοποιήσεις σε ολοένα υψηλότερο τόνο από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης, αξιωματούχοι της οποίας λένε πως η ιρανική απειλή μεγεθύνεται.

Η Ισλαμική Δημοκρατία κρίνει ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει «ψυχολογικό πόλεμο». Ανώτερος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι το Ιράν θα ανταποδώσει εάν οι ΗΠΑ κάνουν επιθετικές ενέργειες. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διαβεβαίωσε χθες ότι η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο, παρά την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία πέρυσι αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν η οποία είχε υπογραφτεί το 2015, κλιμακώνει τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που επανέφερε σε ισχύ σταδιακά και αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή του Κόλπου.

Το μεικτό διοικητήριο του στρατού των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), έκρινε σκόπιμο να δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία αντικρούει τις δηλώσεις του Γκίκα, υποδιοικητή των δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.

Τα σχόλια του υποδιοικητή «έρχονται σε αντίθεση με τις εξακριβωμένες αξιόπιστες απειλές που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους» και προέρχονται από «δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στην περιοχή», ανέφερε ο Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης. Ο Έρμπαν πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού «βρίσκονται τώρα σε υψηλό επίπεδο συναγερμού».

Ο υποστράτηγος Γκίκα αρχικά δεν άφησε καμία αμφιβολία για το τι εννοούσε. «Όχι, δεν υπάρχει καμία αυξημένη απειλή από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και στη Συρία. Είμαστε ενήμεροι για την παρουσία τους σαφώς και τις παρακολουθούμε, μαζί με πολλές άλλες [δυνάμεις], διότι αυτό είναι το [επιχειρησιακό] περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε», ανέφερε αρχικά ο βρετανός αξιωματικός. Αργότερα, απέφυγε να επαναλάβει αυτή την εκτίμηση, όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους.

Related posts

Ο ασυγκράτητος Τραμπ προτείνει… αυτοσυγκράτηση στο θέμα του Ιράν

times1

Επιστολές του Μαρσέλ Προυστ βγαίνουν σε δημοπρασία

times1

Ο Τραμπ απειλεί να απελευθερώσει τζιχαντιστές του ISIS στα σύνορα της Ευρώπης

times1

Δικαστικοί μπελάδες για τον σαμάνο που ήθελε να «εξορκίσει» τον «δαίμονα» Πούτιν

times1

Αφιερωμένο στα πρέτζελ το σημερινό doodle της Google

times1

Το ντροπαλό παιδί που το χτυπούσαν οι συμμαθητές του έγινε ο θρυλικός «σκληρός» του σινεμά

times1

Leave a Comment