26.2 C
Athens
July 16, 2019
OIKONOMIA

Panama Papers: Ξεκίνησαν ποινικές διαδικασίες στη Γερμανία

Πριν από τρία χρόνια, οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να αποκαλύψουν ένα παγκόσμιο δίκτυο φοροδιαφυγής από τα αποκαλούμενα Panama Papers – έγγραφα του Παναμά. Περισσότερα από 49 εκατομμύρια αρχεία που περιείχαν πληροφορίες για 271.000 υπεράκτιες εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Έσσης, Τόκας Σέφερ, και ο επικεφαλής της ομάδας Olet, Άρμιν Βολφ, ανακοίνωσαν στη Φρανκφούρτη τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για πάνω από 1.500 εταιρείες στη Γερμανία και στο εξωτερικό. H ομάδα Olet (από την περίφημη φράση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Βεσπασιανού «Pecunia non olet» («Το χρήμα δεν μυρίζει») – αποτελείται από οκτώ άτομα. Έχει έδρα το Κάσελ και άρχισε τις εργασίες της την 1η Αυγούστου 2017. Οι ερευνητές της Olet επεξεργάζονται τα έγγραφα από τα Panama Papers που αφορούν τη Γερμανία. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι ότι μόνο στη Γερμανία έχουν κινηθεί ποινικές διαδικασίες σε περίπου 150 επιχειρήσεις που αποδείχτηκε ότι φοροδιέφευγαν μέσω υπεράκτιων εταιρειών και έχουν επιβληθεί κυρώσεις ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, όπως γράφει η Frankfurter Rundschau.

Οι υπεράκτιες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε κράτη με εξαιρετικά χαμηλή φορολογία. Στα έγγραφα του Παναμά που έφεραν στη δημοσιότητα δημοσιογράφοι της «Süddeutsche Zeitung», αποκαλύφθηκαν χιλιάδες τέτοιες υπεράκτιες εταιρείες με έδρα όχι μόνο στον Παναμά, αλλά και στη Σαμόα και τις Σεϋχέλλες, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης (Μάλτα και Κύπρος), δήλωσε ο Άρμιν Βολφ.

Σύμφωνα με δηλώσεις γερμανικών νομικών κύκλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι φορολογικές αρχές της Έσσης αξιολογούν ήδη σε εθνικό επίπεδο χιλιάδες έγγραφα μαζί με την Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Αστυνομία (BKA) και τον Γενικό Εισαγγελέα της Έσσης. Σύμφωνα με τον Βολφ, τα αποτελέσματα της έρευνας για πάνω από 1.500 εταιρείες έχουν υποβληθεί σε αρμόδιες αρχές διερεύνησης στη Γερμανία αλλά και στο εξωτερικό.

Συνδέονται και με δολοφονίες δημοσιογράφων

Δεν πρόκειται μόνο για φορολογικά εγκλήματα, γράφει η γερμανική εφημερίδα. Ο Πρόεδρος της ΒΚΑ, Χόλγκερ Μιντς, είχε ανακοινώσει πριν από λίγες μέρες ότι η υπηρεσία του είχε στηρίξει την έρευνα για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία και του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ με στοιχεία από τα Panama Papers. Μητέρα τριών γιων, η Μαλτέζα δημοσιογράφος και μπλόγκερ, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, πλήρωσε με τη ζωή της στα 53 της χρόνια τις αποκαλύψεις που είχε κάνει εις βάρος της κυβέρνησης της χώρας της την οποία είχε κατηγορήσει για διαφθορά. Είχε εργαστεί ιδιαίτερα πάνω στα Panama Papers, μέσα από τα οποία αποκάλυψε ύποπτες δοσοληψίες Μαλτέζων πολιτικών. Η Μαλτέζα δημοσιογράφος σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.

Ο 27χρονος Γιαν Κούτσιακ που δολοφονήθηκε μαζί με τη φίλη του εργαζόταν για τον σλοβακικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Aktuality.sk όπου είχε αποκαλύψει υποθέσεις για φορολογικές απάτες που διέπραξαν επιχειρηματίες και συνδέονταν επίσης με τα Panama Papers. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της «Süddeutsche Zeitung» έχουν ήδη επιβληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο πρόστιμα πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η φοροδιαφυγή αποκαλύφθηκε μάλιστα σε σοβαρές περιπτώσεις μετά από δέκα χρόνια. Τα έγγραφα του Παναμά περιλαμβάνουν στοιχεία από το 1970 έως το 2017. Περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον Βολφ, περίπου 180.000 αντίγραφα συμβάσεων, δεδομένα λογαριασμών, emails μηνύματα και πολλά άλλα στοιχεία.

Η BKA έχει εξασφαλίσει όχι μόνο τα πρωτότυπα έγγραφα του Παναμά, αλλά και άλλα «πλούσια δεδομένα» από το 2017. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει στην αποκάλυψη φοροφυγάδων που επιχείρησαν να κρύψουν από τις φορολογικές αρχές τα χρήματά τους σε νέες εταιρείες-βιτρίνα. Ο υπουργός Οικονομικών της Έσσης τόνισε ότι η συνολική ευαισθησία στο θέμα έχει αυξηθεί. Αν και όπως είπε «δεν συμπεριφέρονται όλα τα κράτη με τέτοιο τρόπο ώστε να διαλευκανθούν οι υποθέσεις φοροδιαφυγής στις προβληματικές χώρες». Όπως είπε ο Σέφερ «τα επιχειρηματικά μοντέλα φοροδιαφυγής είναι ακόμα εκεί».

Related posts

Γεωργιάδης: Σε καλή πορεία η αποκρατικοποίηση των ναυπηγείων της Σύρου

times1

Η Κριστίν Λαγκάρντ παραιτήθηκε από το ΔΝΤ

times1

«Η ελληνική οικονομία δεν είναι εκεί που πρέπει, αλλά έχετε πετύχει πολλά»

times1

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος με το βλέμμα στο 7ετές ομόλογο

times1

Η Κριστίν Λαγκάρντ θα παραιτηθεί σήμερα από το ΔΝΤ

times1

«Πράσινο φως» για το Ελληνικό, νόμιμοι οι έξι ουρανοξύστες

times1

Leave a Comment