24.7 C
Athens
June 20, 2019
ΕΥΖΕΙΝ

Προσοχή με την γρίπη: Πότε τα επίμονα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με θανατηφόρα γενετική διαταραχή!

Τα συμπτώματα γρίπης περιλαμβάνουν βήχα και βουλωμένη μύτη, αλλά μπορεί να είναι επίσης σημάδια μιας θανατηφόρου γενετικής πάθησης, που ονομάζεται κυστική ίνωση.

Η κυστική ίνωση προκαλεί βλάβη στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα και τυχαίνει να εκδηλώνεται με σημάδια αντίστοιχα με τα συμπτώματα γρίπης.

Συγκεκριμένα, η κυστική ίνωση μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση παχιάς, κολλώδους βλέννας στα όργανα, η οποία με την σειρά της μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Άλλα συμπτώματα είναι η βουλωμένη μύτη, ο επίμονος βήχας και ο συριγμός.

Αυτά θα μπορούσαν να μπερδευτούν με τα συμπτώματα που έχει η γρίπη, τα οποία επίσης περιλαμβάνουν βήχα και βουλωμένη μύτη.

Ωστόσο, αν έχετε κυστική ίνωση, τα συμπτώματα αυτά δεν θα υποχωρήσουν μετά από 1-2 εβδομάδες όπως συμβαίνει με την γρίπη, αφού, ως σοβαρή γενετική πάθηση, μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο σε ασθενείς μόλις 40 ή 50 ετών, αν αφεθεί φυσικά χωρίς θεραπεία.

Τι είναι η επικίνδυνη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη

Η κυστική ίνωση είναι μια γενετική κατάσταση, δηλαδή πρόκειται για ασθένεια που προκαλείται από μια ανωμαλία στο DNA του ασθενούς. Υπάρχουν 6.000 διαφορετικές γενετικές διαταραχές στον κόσμο. Ορισμένες από αυτές είναι εμφανείς από τη γέννηση, ενώ άλλες διαγιγνώσκονται σε διαφορετικά στάδια της ζωής, από την παιδική ηλικία έως και στην ενηλικίωση.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τουλάχιστον ένα άτομο που έχει κάποιου είδους γενετική διαταραχή, παραμένουν πολλές παρερμηνείες γι’ αυτούς τους ασθενείς. Αυτές περιλαμβάνουν ότι, για παράδειγμα, οι γενετικές διαταραχές είναι πάντα ορατές.

Τι προειδοποιούν οι ειδικοί

“Αν και μερικές γενετικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και να είναι αναγνωρίσιμες φυσιογνωμικά, όπως το σύνδρομο Down και η Achondroplasia (μια μορφή νανισμού), σίγουρα δεν μπορείς πάντα να πεις κοιτάζοντας κάποιον αν έχει, ή όχι κάποια γενετική διαταραχή”, λέει η δρ. Emily Clarke, σύμβουλος γενετικής στον οργανισμό στις Genetic Disorders UK.

“Πολλές γενετικές παθήσεις είναι αόρατες, όπως η κυστική ίνωση και η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, η οποία είναι μια ασθένεια της καρδιάς, πρόσθεσε.

Επιπλέον, είναι συνήθης υπόθεση, ότι η μη ύπαρξη κάποιας γενετικής πάθησης στο ιστορικό της οικογένειας, σημαίνει αυτόματα ότι δεν κινδυνεύετε. Αυτό είναι λάθος!

“Πολλές γενετικές διαταραχές εμφανίζονται ‘από το πουθενά’ χωρίς να υπάρχει κάποιο γνωστό οικογενειακό ιστορικό”, εξήγησε η δρ. Clarke.

Και συνέχισε: “Μπορεί εντελώς συμπτωματικά και οι δύο γονείς να είναι απλά υγιείς φορείς της ίδιας γενετικής διαταραχής και να έχουν μια πιθανότητα 25% να περάσουν την πάθηση αυτή σε κάθε παιδί που θα κάνουν (…) Σε ορισμένες πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί γενετική διαταραχή σε ένα παιδί λόγω μιας νέας αυθόρμητης γενετικής αλλαγής που έχει προκύψει για πρώτη φορά σε αυτά και δεν έχει κληρονομηθεί από κανέναν από τους γονείς”.

http://www.express.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Related posts

Οι μεσήλικες που λύνουν τακτικά σταυρόλεξα και προβλήματα με αριθμούς, εμφανίζουν οξύτερη σκέψη στην τρίτη ηλικία

times1

Διεθνής Ημέρα Κοιλιοκάκης: Τα συμπτώματα σε ενήλικες και παιδιά

times1

Πως να προστατευθείτε από την άνοια – Οι πρώτες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

times1

Ελληνική υπογραφή σε νέα θεραπευτική στρατηγική για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

times1

Π.Ο.Υ.: Τα κρούσματα άνοιας θα τριπλασιαστούν έως το 2050!

times1

Έρπης γεννητικών οργάνων: Τι σημάδια έχει στους άνδρες και τι στις γυναίκες – Μην τα αμελείτε ΠΟΤΕ!

times1

Leave a Comment