32.3 C
Athens
July 22, 2019
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν Ρωσία και Κίνα για απειλή της ειρήνης… στο διάστημα

«Κατηγορώ» εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας, πως την ώρα που συνεχίζεται η συζήτηση για μια συνθήκη περί διατήρησης της διαστημικής ειρήνης, εκείνες αυξάνουν τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης στο διάστημα, κυρίως αναπτύσσοντας αντιδορυφορικά όπλα, απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Εμπειρογνώμονες από 25 χώρες -περιλαμβανομένων της Κίνας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών- συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών από χθες, Δευτέρα, στη Γενεύη για να επιχειρήσουν να θέσουν τις βάσεις μιας συμφωνίας για την πρόληψη της κούρσας των εξοπλισμών στο διάστημα.

Το Πεκίνο και η Μόσχα υποστήριξαν τη διοργάνωση αυτής της συνόδου της Ομάδας Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων, που διεξάγεται μέχρι τις 28 Μαρτίου, υπό την προεδρία του Βραζιλιάνου προσβευτή στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό, Γκιγιέρμε ντε Αγκιάρ Πατριότα.

Όμως, σε ομιλία της στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, στο Μέγαρο των Εθνών, την έδρα του ΟΗΕ, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Άιλιμ Πομπλέτ, αναρωτήθηκε για την ειλικρίνεια της δέσμευσης της Κίνας και της Ρωσίας στις συνομιλίες της Ομάδας Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων.

«Πώς μπορούμε να πιστέψουμε ότι η Ρωσία είναι σοβαρή όσον την πρόληψη της κούρσας των εξοπλισμών στο διάστημα, την ώρα που είναι αυτοί που αναπτύσσουν αντιδορυφορικά όπλα που εκτοξεύονται από τη Γη;», διερωτήθηκε, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Πομπλέτ, η οποία εργάζεται στο Γραφείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον Έλεγχο των Εξοπλισμών, κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι προσπαθεί να κατασκευάσει λέιζερ ικανά «να τυφλώνουν δορυφόρους ή να τους προκαλούν ζημιές».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την Κίνα ότι αναπτύσσει όργανα για να παρεμβάλλει παράσιτα στις εκπομπές των δορυφόρων καθώς και πυραύλους ικανούς να φθάσουν «δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά».

Με αυτό το δεδομένο, «είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε την αυθεντικότητα της δέσμευσης της Κίνας υπέρ της πρόληψης της κούρσας των εξοπλισμών στο διάστημα», δήλωσε η Πομπλέτ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να δημιουργήσει μια «Δύναμη του Διαστήματος» και στις αρχές Μαρτίου το Πεντάγωνο υπέβαλε στο Κογκρέσο μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε ζωηρή ανησυχία στον κόσμο, όμως οι ειδικοί πιστεύουν πως οι τρεις μεγάλες δυνάμεις έχουν πολλά να χάσουν αν οι τρέχουσες συνομιλίες αποτύχουν, δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας της δορυφορικής τεχνολογίας στις πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις.

Η σύνοδος της Ομάδας Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων δεν θα δημοσιεύσει έκθεση παρά μόνο αν όλα τα κράτη καταλήξουν σε μια συναίνεση για το περιεχόμενό της.

Οι ειδικοί θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν σ’ έναν κατάλογο «στοιχείων» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας συνθήκης, προέβλεψε ο Βραζιλιάνος πρεσβευτής.

Related posts

Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές οδηγείται το Κόσοβο

times1

Η Κομισιόν έτοιμη να συνεργαστεί με όποιον κι αν αναλάβει την πρωθυπουργία της Βρετανίας

times1

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ στο στόχαστρο μετά την άγρια επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό

times1

Έσπασε το φράγμα των 99 εκατομμυρίων ο πληθυσμός της Αιγύπτου

times1

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα λάβει αντίμετρα αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά των S-400

times1

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα λάβει αντίμετρα αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά των S-400

times1

Leave a Comment