30.2 C
Athens
July 24, 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτή είναι η τροπολογία για την α' κατοικία -Κατατέθηκε στη Βουλή [pdf]

Η κυβέρνηση κατέθεσε τελικά απόψε, Τρίτη 26 Μαρτίου την τροπολογία για την πρώτη κατοικία, κίνηση που νωρίτερα προανήγγειλε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχει στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Η νομοθετική ρύθμιση κατετέθη σε νομοσχέδιο του Στ. Πιτσιόρλα, είναι τροπολογία και θα ψηφιστεί την Τετάρτη. Βασίζεται δε στη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών.

Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τα όρια

Το iefimerida.gr παρουσιάζει την τροπολογία που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι στην ρύθμιση εντάσσονται τα επιχειρηματικά δάνεια με αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 175.000 ευρώ.

Σε κάθε άλλη περίπτωση (στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, όλα με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία) η προστασία θα παρέχεται σε αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στις 250.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

  • Η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.
  • Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.
  • Αν το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντα, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, σε νομίσματα ή ράβδους, του αιτούντα και του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
  • Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο, πλην ευρώ, νόμισμα, τότε για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Προϋπόθεση για να ισχύσουν τα παραπάνω είναι ο οφειλέτης να έχει χρέη τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον ενενήντα ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Δείτε την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας:

Δείτε την νομοτεχνική μελέτη της τροπολογίας:

Οπως πληροφορείται το iefimerida.gr, υπήρξε πολύωρη τηλεδιάσκεψη νωρίς το απόγευμα, προκειμένου να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ευρωπαϊκό «στρατόπεδο» δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία αλλά «θα συνεχιστεί η συζήτηση με δεδομένο ότι υπάρχει ακόμη απόσταση σε διάφορα σημεία του πλαισίου».

Τα βασικά σημεία τριβής είναι η δευτερογενής νομοθεσία -δηλαδή οι υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν το νέο πλαίσιο, οι προϋποθέσεις για την αναστολή των πλειστηριασμών, οι δικαστικές διαδικασίες του ν. Κατσέλη αλλά και οι όροι υπαγωγής των επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπάρχει προβληματισμός και για το μεσοδιάστημα ως την λειτουργία της νέας πλατφόρμας.

Η εκτίμηση είναι πάντως, ότι μετά από τις σημερινές εξελίξεις – και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στις επόμενες ημέρες – φαντάζει πλέον πιο πιθανό το σενάριο της εκταμίευσης των 970 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων, στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

<!–

–>

Related posts

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιστρέφει στο πανεπιστήμιο

times1

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή

times1

Όλες οι δεξιώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας που έγραψαν ιστορία

times1

Τα ταξίδια Μητσοτάκη -Πρώτος σταθμός Κύπρος, ακολουθούν Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία

times1

Η κυβέρνηση «κόβει» μετακλητούς υπαλλήλους -Μέχρι 9 θα δικαιούνται πλέον οι υπουργοί

times1

«Ψαλίδι» στους μετακλητούς υπαλλήλους, πόσους θα έχει κάθε υπουργός

times1

Leave a Comment