24.7 C
Athens
June 20, 2019
OIKONOMIA

Deutsche Welle: Η Ελλάδα καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις

«Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί κατά τα τελευταία χρόνια σε έναν αγαπητό προορισμό για ξένες επενδύσεις. Ακόμη και αν αυτό δεν έχει ακόμη καταστεί συνείδηση για τους Έλληνες πολίτες», γράφει η Deutsche Welle.

Tο δημοσίευμα αναφέρει ότι για την πλειονότητα των Ελλήνων αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι το σημαντικότερο ζήτημα για τη χώρα τους είναι η προσέλκυση επενδύσεων, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως επισημαίνεται, παρά το γεγονός ότι δεν απέχει πολύ η εποχή των μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους εναντίον του «ξεπουλήματος της χώρας», στο μεταξύ το κλίμα έχει μεταβληθεί και οι περισσότεροι έχουν κατανοήσει ότι η ανάληψη των δημόσιων επιχειρήσεων από ξένους επιχειρηματίες δεν έχει μόνιμο και αιώνιο χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο ακολουθεί ειδικότερη αναφορά στις δραστηριότητες του οργανισμού Enterprise Greece, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γρηγόρη Στεργιούλη, να δηλώνει σχετικά: «Η αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Και θα συνεχίσει επίσης έτσι».

Η Deutsche Welle επισημαίνει ότι ο εν λόγω οργανισμός που ιδρύθηκε το 2014, ως διάδοχο σχήμα του προηγούμενου αντίστοιχου θεσμού με την επωνυμία «Invest in Greece», λειτουργεί ως ΕΠΕ παροχής συμβουλευτικών και προωθητικών υπηρεσιών, στην οποία συμμετέχει και το ελληνικό δημόσιο. Μέσω του συγκεκριμένου θεσμού επιδιώκονται δύο στόχοι: αφενός να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις και αφετέρου να επεκταθεί η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.

Όπως δηλώνει και ο κ. Στεργιούλης, ο πρώτος στόχος είναι και ο δυσκολότερος ως προς την επίτευξή του, λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων και παρά τα πολλά βήματα που έχουν ήδη συντελεστεί κατά τα προηγούμενα χρόνια με την εισαγωγή και καθιέρωση πολλών μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση της παραπάνω στοχοθεσίας, γίνεται αναφορά και στην ανάπτυξη μίας νέας στρατηγικής προς την διευκόλυνση των ελληνικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, ο επικεφαλής του οργανισμού επισημαίνει ότι η λίστα των ξένων επενδυτών που έχουν ήδη εγκαταστήσει τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα είναι μεγάλη, ενώ οι δραστηριότητές τους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας: τουρισμό, ακίνητα, υγεία, ενέργεια, logistics και τεχνολογίες επικοινωνίας.

Τέλος, όπως λέει ο κ. Στεργιούλης, καταγράφεται εντεινόμενο ενδιαφέρον από πλευράς πολυεθνικών εταιρικών ομίλων και υψηλές είναι οι προσδοκίες για την δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας από το χώρο των υπηρεσιών. Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος και για την πορεία των εξαγωγών της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η διψήφια άνοδος που σημειώθηκε κατά το 2017 και το 2018 σηματοδοτεί την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Related posts

Κόντε: Η Ρώμη δεν θα παρεκκλίνει από τους κανόνες, αλλά ζητά την αλλαγή τους

times1

Διεθνείς Διακρίσεις Ανώτερης Γεύσης για την ΑΒ Βασιλόπουλος

times1

Η εταιρία Ashley Home εντάσσεται στον όμιλο Κωνσταντίνου

times1

Λουκέτο για φορολογικές παραβάσεις σε εστιατόριο διάσημου σεφ στη Μύκονο

times1

Reuters: Τα ελληνικά ομόλογα κερδίζουν το πάνω χέρι έναντι των ιταλικών

times1

Στην κορυφή η Ελλάδα από τη χρηματοδότηση του Σχεδίου Γιούνκερ

times1

Leave a Comment