15.7 C
Athens
October 14, 2019
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Η κορύφωση της «παρτίδας»Αλέξη-Κυριακού και το φάντασμα του Ανδρέα…

Είναι προφανές ότι μπορείκανείς να ασκήσει εκτεταμένη όσο και σκληρή κριτική για τα τέσσερα χρόνιαδιακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά όμως τιςτελευταίες πολιτικές εξελίξεις κανείς καλοπροαίρετος παρατηρητής δεν μπορεί νααρνηθεί ότι ο κ Τσίπρας πλέον έχει μεταβληθεί σε έναν δεινό πολιτικό παίκτη.

Ευρισκόμενος φαινομενικά στριμωγμένος στη γωνία εδώ και μήνες με το θέμα της Μακεδονίας λόγω της πίεσης που του ασκούσε για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος έδωσε το σαββατοκύριακο μία λύση που συγκεντρώνει πολλά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και αποδεικνύει πλέον ότι μετά από τέσσερα χρόνια έχει μάθει πολύ καλά το παιχνίδι της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι κατάφερε να πετύχει:

1. Αφαίρεσε από την ΝΔ  την δυνατότητα πρότασης δυσπιστίας.

Ζητώντας ο ίδιος την εκ νέου εμπιστοσύνη της Ελληνικής Βουλής αφαίρεσε από την αξιωματική αντιπολίτευση το μεγαλύτερο και ισχυρότερο όπλο που παραδοσιακά διαθέτει εναντίον κάθε κυβερνήσεως άρα και την δυνατότητα οποιασδήποτε συσπείρωσης αντίθετων με τον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεων

2. Συγκεντρώνει άνετη πλειοψηφία σε ψήφο εμπιστοσύνης και παίρνει ταυτόχρονα, έγκριση για τις Πρεσπες.

Στην περίπτωση που το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της Ελληνικής Βουλής με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα θεωρηθεί de facto οτι η ελληνική βουλή, άρα και ο ελληνικός λαός, αποδέχονται και τη συμφωνία των Πρεσπών αφού η διαφωνία και η αποχώρηση του μικρού κυβερνητικού εταίρου βασίστηκε αποκλειστικά και μόνο στη συμφωνία για τη Μακεδονία.

3. Απομακρύνει χωρις επιπτωσεις, το βαρίδιο της συνεργασίας με το ακροδεξιο ΑΝΕΛ.

Μετά από πολύ καιρό και ακόμα περισσότερες εσωκομματικές αντιδράσεις καταφέρνει να απαλλαγεί από τιςιδεολογικές εμμονές του μικρού κυβερνητικού του εταίρου οι οποίες σε κάθε μικρήή μεγάλη ευκαιρία προσέδιδαν σκούρες πινελιές στην φωτεινή αριστερή ταυτότηταπου πάντα συνόδευε τον κύριο Τσίπρα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

4. Κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ πολυσυλλεκτικό από βουλευτές διαφόρων χώρων.

Ανοίγει δηλαδή τις πόρτες και σε βουλευτές που υπάρχουν εκτός των στενών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ όπως και διαυλους επικοινωνίας για τωρινή η και για μελλοντικές συνεργασίες.

5. Παίρνει κοινοβουλευτικό χρόνο ως τον Μάιο η ακομα και τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα με την ίδια κίνηση κερδίζει περαιτέρω κοινοβουλευτικό χρόνο, πάντα με την προϋπόθεση ότι την Τετάρτη θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη της Ελληνικής Βουλής, είτε μέχρι το Μάιο είτε μέχρι τον Οκτώβριο ώστε να μπορέσει να οργανώσει την τελική του εκλογική στρατηγική όπως εκείνος την έχει σκεφτεί.

6. Πηρε το Ο.Κ των ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ

Μέσα στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης κατάφερε με μοναδικό,αριστοτεχνικό τρόπο να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση,το ΝΑΤΟ αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής  από… “φονιάδες των λαών Αμερικανοί” σε  σε εξαιρετικούς φίλους και συμμάχους του, που εμφανώς τον στηρίζουν.

Tο αποτέλεσμα αυτό το εγκρίνουν ακόμα και άνθρωποι που δεν ανήκαν ποτέ στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ή της αριστεράς αλλά ήταν υπέρ της Ευρώπης  και έβλεπαν φιλικά την παλιά ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή “η Ελλάς ανήκει στη Δύση”.

Είναι προφανές βεβαίως ότι η εξέλιξη αυτή ανεξαρτήτως της πολιτικής κριτικής που μπορεί να ασκηθεί στον Αλέξη Τσίπρα από το εσωτερικό κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά θετική για την Ελλάδα καθώς, ειδικά τώρα που διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της, έχει ανάγκη μεγάλων και δυνατών συμμάχων.

Η Ν.Δ 

Σε επόμενες μέρες θα πρέπει να αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε σε αυτή αλλά ούτε και στην επόμενη Βουλή στην οποία είναι πολύ πιθανό βεβαίως  να διαθέτει κυβερνητική πλειοψηφία.

Η στάση αυτή βεβαίως τον φέρνει προσωρινά σε αντίθεση με τους ιστορικά εστω εξωτερικούς συμμάχους της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας καθώς είναι διαπιστωμένο πέραν πάσης αμφιβολίας ότι Ευρώπη και Αμερική επιθυμούν διακαώς την εν λόγω συμφωνία ως ανάχωμα στο περίφημο αλβανικό τόξο στα Βαλκάνια.

Αντ’ αυτού έχει δηλώσει ότι θα την επαναδιαπραγματευτεί  αρα θα πρέπει να επιδείξει δεινές διαπραγματευτικές ικανότητες στο εν λόγω θέμα όταν και όπως έρθει στην εξουσία αν η συμφωνία δεν έχει ήδη περάσει από την παρούσα Βουλή.

Είναι προφανές ότι αν αυτό συμβεί και τελικά μετά από διαπραγματεύσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετύχει έστω και την παραμικρή βελτίωση της εν λόγω συμφωνίας θα έχει καταγάγει μία ιστορική νίκη εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων η οποία θα εδραιώσει τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία της χώρας για αρκετά χρόνια.

Θα γίνει όμως έτσι;  Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει καθώς είναι ακόμα εξαιρετικά δυσδιάκριτο αν οι βουλευτές που τυχόν θα δώσουν νέα  ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Τετάρτης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν κατόπιν θετικά και τη συμφωνία των Πρεσπών κάτι που μπορεί να θεωρείται αυτονόητο αλλά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πολλές φορές ζήσαμε την πτώση της έννοιας του αυτονόητου.

Ανεξαρτήτως πάντως των ανωτέρω τα οποία θα τα δείξει το εγγύς μέλλον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πια είτε φίλος είτε πολιτικός αντίπαλος ότι μετά από τέσσερα χρόνια ο Αλέξης έχει αρχίσει να μοιάζει πολύ στον Ανδρέα…

I.A.Φ

Related posts

Σταϊκούρας: Ξεκινήσαμε την απαλλαγή της μεσαίας τάξης από την υπερφορολόγηση

times1

Δημήτρης Ρίζος: Συγκίνηση στο «τελευταίο αντίο»

times1

Οι πιο δυνατές φωτογραφίες της εβδομάδας

times1

Τι λέει ο Έλληνας αστρονόμος για την ανακάλυψη νερού σε εξωπλανήτη

times1

Του Σταυρού: Τι γιορτάζουμε σήμερα

times1

Το χειρότερο σενάριο της βρετανικής κυβέρνησης για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

times1

Leave a Comment