30.6 C
Athens
June 26, 2019
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

New York Times για το χρέος: Για το αδιέξοδο στο Eurogroup φταίει ο Σόιμπλε

image«Το πείσμα της Γερμανίας κοστίζει στην Ελλάδα την μόνη διαρκή λύση στα δεινά της: την οικονομική ανάκαμψη»Τις ευθύνες των Ευρωπαίων εταίρων στην κρίση χρέους της Ελλάδας επιχειρούν να αναδείξουν οι New York Times, σε editorial εν όψει της επερχόμενης συνεδρίασης του Eurogroup και των επερχόμενων διαπραγματεύσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης…image«Το πείσμα της Γερμανίας κοστίζει στην Ελλάδα την μόνη διαρκή λύση στα δεινά της: την οικονομική ανάκαμψη»Τις ευθύνες των Ευρωπαίων εταίρων στην κρίση χρέους της Ελλάδας επιχειρούν να αναδείξουν οι New York Times, σε editorial εν όψει της επερχόμενης συνεδρίασης του Eurogroup και των επερχόμενων διαπραγματεύσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
«Σχεδόν για μια δεκαετία, η Ελλάδα υπέφερε υπό το βάρος ενός ασφυκτικού χρέους, το οποίο τώρα ανέρχεται σε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ή σχεδόν το διπλάσιο του ΑΕΠ της. Κύματα μέτρων λιτότητας ελήφθησαν για να ικανοποιηθούν οι δανειστές της, τα οποία προκάλεσαν τεράστια μεγάλη ταλαιπωρία: Περισσότερο από το ένα τέταρτο των Ελλήνων είναι άνεργοι, και ζωτικές υπηρεσίες όπως η Υγεία και οι Μεταφορές υπολειτουργούν. Η οικονομία είναι σε ύφεση, και δεν υπάρχει πρακτικά κανένας τρόπος να ξεφύγει η Ελλάδα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει» τονίζεται στο κεντρικό άρθρο των NYT.

Και προστίθεται: «Στις 18 Μαΐου, η ελληνική Βουλή υπάκουα πέρασε ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας, περιλαμβανομένων αυξήσεων στους φόρους και νέων περικοπών στις συντάξεις. Και πάλι, οι δανειστές της Ελλάδας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και απέτυχαν ντροπιαστικά στο να συμφωνήσουν στους όρους που θα επέτρεπαν την εκταμίευση της δόσης ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα, ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία».

Στη συνέχεια ο NYT στρέφουν τα πυρά τους κατά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που, όπως αναφέρουν, αντιτίθεται σφόδρα στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους -όπως και πολλοί Γερμανοί ψηφοφόροι, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, που θα πάνε στις κάλπες τον Σεπτέμβριο.

«Ορισμένοι στη Γερμανία είδαν όμως κατάματα την πραγματικότητα» σχολιάζει η εφημερίδα, που παραθέτει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είχε πει πως «τώρα πρέπει να υλοποιήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στην Ελλάδα».

Αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την στήριξή του στο αίτημα της Ελλάδας για ελάφρυνση χρέους με ένα τηλεφώνημά του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν οι NYT και συνεχίζουν: «Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ελπίζουν να συμφωνήσουν στις 15 Ιουνίου. Τα βασικά σημεία αιχμής είναι οι όροι κάτω από τους οποίους το ΔΝΤ θα έμπαινε εκ νέου στο πρόγραμμα προσαρμογής και πόσο θα υποχωρήσει η Γερμανία [στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους]. Μια αποτυχία θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και ασυνείδητη πράξη της Γερμανίας, το πείσμα της οποίας κοστίζει στην Ελλάδα την μόνη διαρκή λύση στα δεινά της: την οικονομική ανάκαμψη».

Related posts

ΑΕΚ: Έπεσαν οι υπογραφές για τα 20 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας στην «Αγιά Σοφιά»

times1

Βρήκαν απολιθώματα σπάνιου δεινοσαύρου ηλικίας 68 εκατ. ετών

times1

Καιρός: Οι χώρες που θα επηρεαστούν από τον καύσωνα στην Ευρώπη και η περίπτωση της Ελλάδας

times1

Ο μισός πληθυσμός της Γης πιστεύει ότι η χώρα που ζει δεν είναι δημοκρατική

times1

Σφοδρή αντιπαράθεση μετά το «ναυάγιο» του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

times1

Ποιοι ράβουν υπουργικά κοστούμια στην ΝΔ- Οι προειδοποιήσεις Μητσοτάκη

times1

Leave a Comment