ΚΟΣΜΟΣ

Χόλτσμαν: Δεν “βλέπει” περικοπές στα ευρωπαϊκά επιτόκια πριν τις μειώσεις στις ΗΠΑ

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν δήλωσε σήμερα ότι δεν “βλέπει” οι μειώσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια να έρχονται πριν [από τις μειώσεις] στις ΗΠΑ, μιλώντας στο Bloomberg. 

“Αν η Fed αλλάξει την πολιτική της… τότε υποθέτω ότι θα έχει τις ίδιες συνθήκες όπως στην Ευρώπη, επειδή αυτές οι νομισματικές περιοχές είναι αλληλένδετες”, ανέφερε ο αξιωματούχος στο Bloomberg TV. “Οπότε αυτό θα σημαίνει επίσης ότι πρέπει να το ξανασκεφτούμε”, είπε ο Χόλτσμαν που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

“Συνήθως η Fed, τα τελευταία χρόνια, προηγείται [στις κινήσεις νομισματικής πολιτικής] κατά περίπου μισό χρόνο, οπότε θα υποθέσω, ceteris paribus, όπως έχουν τα πράγματα, ότι θα ακολουθούσαμε επίσης με καθυστέρηση”, σημείωσε. “Δεν βλέπω τις συνθήκες που θα μας έκαναν να μειώσουμε [τα επιτόκια] πριν [τη Fed]”.

Οι αγορές βλέπουν την ΕΚΤ να πραγματοποιεί την πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, αν και δίνουν μία στις τέσσερις πιθανότητες η πρώτη κίνηση να γίνει τον Απρίλιο, σημειώνει το Bloomberg. Παράλληλα, δίνουν πιθανότητα περίπου 70% η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Fed να γίνει τον Ιούνιο.

Κινδύνους βλέπει ο Χόλτσμαν

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ προειδοποίησε εξάλλου για κινδύνους στο outlook του πληθωρισμού που απορρέουν από τις εξελίξεις στους μισθούς, αλλά και από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κατάσταση εκεί “μπορεί ακόμα να εκραγεί”, είπε, προειδοποιώντας ότι τα στοιχήματα στην αγορά για χαλάρωση κατά 90 μονάδες βάσης φέτος “μπορεί να είναι πολύ υψηλά”.

“Δεν έχουμε ειρηνευτικό σχέδιο, δεν έχουμε λύση”, είπε ο Χόλτσμαν. “Ως αποτέλεσμα, η σύγκρουση μπορεί να σιγοβράζει και να εκραγεί σε μια στιγμή. Και αν συμβεί – ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα δεξαμενόπλοιο καθηλωμένο στον Κόλπο του Ορμούζ, οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν. Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, αλλά είναι μια πραγματικότητα”.

Συνέστησε υπομονή και επισήμανε ότι είναι ασφαλέστερο να μην γίνουν βιαστικές μειώσεις των επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι μόλις ξεκινήσουν, ένας ταχύτερος ρυθμός θα μπορούσε να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος. “Θα ήμουν πρόθυμος για μια μεγαλύτερη περικοπή και να ακολουθήσουν και άλλες, αν το δικαιολογούν οι συνθήκες”.

Related posts

Εκκένωση φλεγόμενου πλοίου στα ανατολικά του Άντεν μετά από επίθεση των Χούθι

James Rollner

ΗΠΑ: Εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα θα θαυμάσουν την ολική έκλειψη ηλίου

protothema.gr

Ρωσία: Καταρρίψαμε 117 ουκρανικά drone τη νύχτα, τα 37 πάνω από την περιφέρεια Κουρσκ

wp-needuser

Η Ουγγαρία μπλόκαρε την έκδοση κοινής έκκλησης της ΕΕ στο Ισραήλ να μην εισβάλει στη Ράφα

timesadmin

Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι “δεν θα δεχθεί” τις απαιτήσεις της Χαμάς

timesadmin

Δημοτικές εκλογές – Τουρκία: Θριαμβευτής Ιμάμογλου, ανατροπή στην επικράτεια – Ήττα για τον “αήττητο” Ερντογάν

wp-needuser