ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς συστάσεις πέρασε ο προϋπολογισμός του 2024 την αξιολόγηση της Κομισιόν

-|- 

Χωρίς παρατηρήσεις ή σημειώσεις για διορθώσεις περνά από την εξέταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το τελικό σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού του 2024, με τη σημείωση ότι εκπληρώνει τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις του περασμένου Ιουνίου. 

Οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας, της Λιθουανίας και της Κύπρου, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Επιτροπής, εκπληρώνουν τις κατευθύνσεις που ανακοινώθηκαν για κάθε κράτος μέλος το καλοκαίρι.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θεωρεί στην αξιολόγησή της ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας είναι σύμφωνο με τη σύσταση του Συμβουλίου της 14ης Ιουλίου 2023. Όπως τονίζεται, η Ελλάδα έχει αποσύρει και θα συνεχίσει να αποσύρει μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα οποία θα μειωθούν στο 0,1% του ΑΕΠ (περίπου 230 εκατ. ευρώ) το 2024, αν και προτείνει τα μέτρα να είναι καλά στοχευμένα στην προστασία των οικονομικά ασθενέστερων.

Στο δημοσιονομικό πεδίο σημειώνει τη μείωση του ελλείμματος από το 2,1% του ΑΕΠ φέτος, στο 0,9% το 2024, θεωρώντας ότι η έτσι η Ελλάδα, σε συνδυασμό και με τη μείωση του χρέους, καταφέρνει να έχει συνετή δημοσιονομική πολιτική συστήνοντας και εδώ μεγαλύτερη προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, παρατηρεί ότι τα εθνικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα μειώνονται από το 2,6% του ΑΕΠ φέτος, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2024, κυρίως λόγω του προγραμματισμού των έργων με τα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία συνδέονται. Συνεπώς, βάζει καλό βαθμό και στην προώθηση των δημοσίων επενδύσεων. 
 
Η Επιτροπή είναι, επίσης, της γνώμης ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά τα διαρθρωτικά στοιχεία των δημοσιονομικών συστάσεων που διατύπωσε το Συμβούλιο στις 14 Ιουλίου 2023, και ως εκ τούτου καλεί τις ελληνικές αρχές να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο.

Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της προόδου που σημειώθηκε με την εφαρμογή των συστάσεων του Συμβουλίου για συγκεκριμένες χώρες θα συμπεριληφθεί στην Έκθεση Χώρας του 2024 και θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο των συστάσεων του Συμβουλίου για συγκεκριμένες χώρες που θα προτείνει η Επιτροπή την άνοιξη του 2024.

Συστάσεις και στους “μεγάλους” 

Αντίθετα, η Επιτροπή καλεί το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Φιλανδία να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι προϋπολογισμοί τους ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις που έκανε η Κομισιόν. H Ιταλία, η Λετονία και η Ολλανδία θα πρέπει να είναι επίσης έτοιμες να πάρουν πρόσθετα μέτρα. 

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, η Επιτροπή ζητά σαφώς να μειώσουν τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης για το 2023 και το 2024, ενώ καλεί το Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία να προσαρμόσουν τα σχέδια για τις ενισχύσεις που έχουν καταρτίσει στις συστάσεις δημοσιονομικής πολιτικής. 

Ωστόσο, στις παρατηρήσεις της η Επιτροπή σημειώνει ότι καμία από τις χώρες που φαίνεται να αποκλίνουν από τους κανόνες δεν υπάρχει κίνδυνος να παραβιάσουν τις ρήτρες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Related posts

Γ. Πιτσιλής Το πρώτο δίμηνο του έτους για επιστροφές φόρων αποδώσαμε 1,2 δισ. ευρώ

protothema.gr

Επενδύσεις στα λιμάνια από το ΤΑΙΠΕΔ – Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

protothema.gr

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αναγκαία μία μεταβατική περίοδος για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς στα POS

timesadmin

Δημιουργήθηκαν 57.272 νέες επιχειρήσεις το 2023, σύμφωνα με τo ΓΕΜΗ

timesadmin

Στα €3,15 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου – Φοροέσοδα 6,2% υψηλότερα του στόχου

James Rollner

Αύριο, Τετάρτη, η καταβολή 307.291.008 ευρώ σε 1.208.520 δικαιούχους επιδομάτων

James Rollner