ΥΓΕΙΑ

Χειρουργοί εκτύπωσαν τρισδιάστατη μύτη – Την προσάρμοσαν στο χέρι της ασθενούς μέχρι να μεταμοσχευθεί στο πρόσωπό της

Μια γυναίκα στη Γαλλία που έχασε μέρος του προσώπου της από καρκίνο έλαβε μια σπάνια μεταμόσχευση μύτης, η οποία εκτυπώθηκε σε 3D. Η εκτυπωμένη μύτη κατασκευάστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο.

Για να δώσουν στη μύτη την πολυπόθητη παροχή αίματος, οι χειρουργοί την προσάρμοσαν σε μια ιδιαίτερα αγγειοβριθής περιοχή του σώματος: το αντιβράχιο της ασθενούς. Μετά από δύο μήνες ανάπτυξης στο χέρι της, η μύτη μεταφέρθηκε στο πρόσωπο της γυναίκας κατά τη διάρκεια μιας εξάωρης μικροχειρουργικής επέμβασης. Οι χειρουργοί προσπάθησαν να συνδέσουν προσεκτικά τα νέα αιμοφόρα αγγεία της μύτης με τον κρόταφο της ασθενούς.

Τον Νοέμβριο του 2022, μετά από δέκα ημέρες στο νοσοκομείο και τρεις εβδομάδες αντιβιοτικών, οι χειρουργοί του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρκίνου της Τουλούζης στη Γαλλία ανακοίνωσαν ότι η ασθενής τους «τα πάει πολύ καλά». «Όταν ξύπνησα την επόμενη μέρα, ήμουν εντελώς συγκλονισμένη», δήλωσε η ασθενής στη γαλλική εφημερίδα Le Monde στα τέλη του 2022, σύμφωνα με το sciencealert.com. «Είχα δέκα χρόνια να βγω έξω και ο σύζυγός μου και εγώ αποφασίσαμε να βγούμε ξανά σύντομα σε ένα εστιατόριο!».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια από τους επικεφαλής χειρουργούς της υπόθεσης, η Agnès Dupret-Bories, εμπνεύστηκε να δοκιμάσει να εμφυτεύσει την τρισδιάστατα εκτυπωμένη μύτη, μετά από συζήτηση με έναν διδακτορικό φοιτητή στο Βέλγιο πριν από αρκετά χρόνια. Ο φοιτητής αυτός ήταν επιστήμονας βιοϋλικών, ο οποίος είχε προηγουμένως δοκιμάσει βιοσυνθετικά εμφυτεύματα σε ζυγωματικά, ενώ εργαζόταν σε μια εταιρεία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Το 2021, η Dupret-Bories, μαζί με τον συνάδελφό της, Benjamin Vairel, χρησιμοποίησαν τη βοήθεια της εταιρείας τρισδιάστατης εκτύπωσης για να εκτυπώσουν ένα αντίγραφο μύτης, χρησιμοποιώντας υδροξυαπατίτη, ένα φυσικό ορυκτό που βοηθά, μεταξύ άλλων, στη διαμόρφωση των δοντιών και των οστών.

Στη συνέχεια, το δέρμα και ο χόνδρος ελήφθησαν από το σώμα της ασθενούς και χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν τη λεπτομέρεια στη μύτη. Τέλος, μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία από το αντιβράχιο του ασθενούς αφέθηκαν να εισχωρήσουν φυσικά στο εμφύτευμα, μια διαδικασία που κράτησε δύο μήνες.

Μετά από εννέα χρόνια και αρκετές αποτυχημένες ρινικές ανακατασκευές, η ασθενής έχει επιτέλους τη μύτη της πίσω. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να μυρίζει καλύτερα από ποτέ. Οι χειρουργοί στη Γαλλία ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την επαναστατική τεχνική για να βελτιώσουν την εμφύτευση άλλων σημείων σώματος στο μέλλον.

- -

Related posts

Μύθος ότι το στρες είναι η αιτία για το έλκος στο στομάχι: Τι ισχύει στην πραγματικότητα

timesadmin

Χημικές ουσίες που προκαλούν αλλεργίες: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα καθημερινά προϊόντα

timesadmin

Nόσος Πάρκινσον: Όλα τα συμπτώματα που προκαλεί η πάθηση

timesadmin

Φωτιά στον Βαρνάβα: Οδηγίες από τους πνευμονολόγους για τους ασθενείς με ΧΑΠ, άσθμα

timesadmin

Η ελληνική επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη με απόφαση Μητσοτάκη – Επικεφαλής ο καθηγητής στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

timesadmin

Γιατί νιώθουμε ότι γερνάμε γρηγορότερα στα 40 και στα 60

timesadmin