Χάνει-το-στοίχημα-του-φθινοπώρου-η-Μύκονος-στους-ξένους-επιβάτες-–-Αντίθετη-πορεία-για-Σαντορίνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάνει το στοίχημα του φθινοπώρου η Μύκονος στους ξένους επιβάτες – Αντίθετη πορεία για Σαντορίνη

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Το στοίχημα του φθινοπώρου φαίνεται ότι χάνει η Μύκονος σε επίπεδο επιβατικής κίνησης ξένων επισκεπτών. Αντίθετα με την περσινή χρονιά στην οποία οι απώλειες ων καλοκαιρινών μηνών αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις καλές επιδόσεις που εμφάνισαν Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, φέτος αυτό δε συμβαίνει καθώς η πτωτική πορεία συνεχίζεται. 

Μάλιστα, η μείωση που καταγράφεται για τον Σεπτέμβριο κινείται σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καθοδική τάση για τη Μύκονο δεν είναι κάτι το παροδικό. Τα τελευταία χρόνια και πιο συγκεκριμένα μετά την επάνοδο στην κανονικότητα, το “νησί των Ανέμων” δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες. Ο υπερτουρισμός έχει οδηγήσει σε υψηλές τιμές, πλήθος τουριστών και υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, αποθαρρύνοντας όσους αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες. Παράλληλα, οι αυξημένες χρεώσεις σε καταλύματα και εστιατόρια, σε συνδυασμό με τη συμφόρηση στις παραλίες και στα αξιοθέατα, μειώνουν την ελκυστικότητα του νησιού. Οι επισκέπτες στρέφονται πλέον σε πιο προσιτούς και ήσυχους προορισμούς, που προσφέρουν την εμπειρία των Κυκλάδων χωρίς υπερβολές.

Πτώση σε διπλό ταμπλό για Μύκονο 

Αυτό αποτυπώνεται και στα νούμερα. Ειδικότερα, κατά τον φετινό Σεπτέμβριο ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στο αεροδρόμιο της Μυκόνου στο δίκτυο του εξωτερικού έφθασε σε 171.560 από 188.461, μειωμένος κατά -9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αθροιστικά κατά τους εννέα μήνες της φετινής χρονιάς, διακινήθηκαν  1,019 εκατ. ξένοι επισκέπτες έναντι 1,064 εκατ., σημειώνοντας πτώση -4,2%. 

Επίσης, για έναν ακόμη μήνα πτωτικά κινήθηκε και η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εσωτερικού. Ειδικότερα, διαμορφώθηκε σε 81.031 από 82.798, υποχωρώντας κατά -2,1% ενώ θυμίζουμε ότι οι επιβάτες εσωτερικού εμφάνισαν μείωση επίσης τον Απρίλιο(-6,6%) και τον Ιούλιο (–0,8%). Στο εννεάμηνο, το δίκτυο εσωτερικού είδε τους επιβάτες του να αυξάνονται κατά 2,2% σε 475.714 από 465.492 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Αντίθετη διαδρομή διαγράφει η Σαντορίνη, για την οποία η φετινή χρονιά εμφανίζει θετικό πρόσημο μετά από τις κάπως αδύναμες επιδόσεις του περσινού έτους. Για τον μήνα Σεπτέμβριο, οι διακινηθέντες ξένοι επιβάτες ανήλθαν σε 254.550 έναντι 244.815, ενισχυμένοι κατά 4% σε σύγκριση με πέρυσι ενώ στο δίκτυο εσωτερικού η επιβατική κίνηση έφθασε σε 170.793, παραμένοντας στα ίδια επίπεδο με τον Σεπτέμβριο του 2023. Συνολικά, στο εννεάμηνο, οι διεθνείς επιβάτες άγγιξαν τους 1,401 εκατ. από 1,381 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Οι επιβάτες εσωτερικού διαμορφώθηκαν σε 1,079 από 1,017 εκατ., σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 6%. 

Στην πλευρά των κερδισμένων παρέμειναν η Ρόδος, η Κέρκυρα και τα Χανιά. Πιο αναλυτικά, στο δίκτυο εξωτερικού, οι διακινηθέντες επιβάτες έφθασαν σε 974.081 τον Σεπτέμβριο και σε 5,267 εκατ. στο εννεάμηνο, καταγράφοντας άνοδο 8,3% και 13,3% σε σχέση με πέρυσι. Υψηλές πτήσεις και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, στο οποίο διακινήθηκαν 672.693 διεθνείς επιβάτες τον Σεπτέμβριο (+2,7%)  και 3,569 εκατ. στους εννέα μήνες (+5,8%).  Το αεροδρόμιο των Χανίων είδε τους διεθνείς ταξιδιώτες να αγγίζουν τους 508.653 τον Σεπτέμβριο και τα 2,714 εκατ. στο εννεάμηνο, ενισχυμένους κατά 6,3% και 7,6% αντίστοιχα. 

Related posts

Κ. Χατζηδάκης: Οι πέντε άξονες της στρατηγικής μας για τις τράπεζες

timesadmin

Κ. Χατζηδάκης: “Ελλάδα και Κύπρος υπέρ του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης” – Τι συζήτησε με τον Κύπριο ομόλογό του

protothema.gr

Στ. Γκίκας: Χρηματοδοτείται μελέτη με κόστος μεγαλύτερο του 1.2 εκατ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση της Ναυτιλίας

James Rollner

Πρώτη Αρωγή: 174 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί για τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023

James Rollner

Ισχυρή ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο

timesadmin

ΙΝΚΑ: Κατά, περίπου, 20 %, ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, θα κοστίσει φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων

timesadmin