‘Φύλο-και-Ταυτότητα’:-Το-άχαστο-queer-κινηματογραφικό-αφιέρωμα-της-ΕΡΤ3
ΣΙΝΕΜΑ

‘Φύλο και Ταυτότητα’: Το άχαστο queer κινηματογραφικό αφιέρωμα της ΕΡΤ3

Τρεις ταινίες μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ για το φύλο, την ταυτότητα και το δικαίωμα στην ορατότητα, έρχονται στην ΕΡΤ3, εως το Σάββατο 29/6.

Great Freedom Great Freedom

Μεγάλη Απόδραση (Grosse Freiheit/Great Freedom, 2021)

Στη μεταπολεμική Γερμανία ο Χανς φυλακίζεται επανειλημμένα γιατί είναι ομοφυλόφιλος. Η μόνη σταθερή σχέση στη ζωή του γίνεται εκείνη με τον επί σειρά ετών συγκρατούμενό του Βίκτορ, έναν καταδικασμένο δολοφόνο. Βραβευμένος από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία και το Φεστιβάλ Κανών ύμνος στην ασίγαστη ανθρώπινη ανάγκη για ελευθερία. Ωμή, ντοκιμαντερίστικη καταγραφή, σπαρακτικό ψυχολογικό πορτρέτο και μια αντισυμβατική ερωτική ιστορία με πολιτικές αναφορές, από τον Γερμανό Σεμπάστιαν Μάιζε.
Προβάλλεται την Τετάρτη 26/6 στις 00.00

The Miseducation of Cameron Post

The Miseducation of Cameron Post

Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ (The Miseducation of Cameron Post, 2018)

Μια γκέι ορφανή έφηβη εξαναγκάζεται από τη συντηρητική θεία της να εισαχθεί σε θρησκευτικό ίδρυμα για να υποβληθεί σε “θεραπεία ομοφυλοφιλικής μετατροπής”. Με μια ειλικρινή, mainstream απλότητα, η Ντεζιρέ Ακαβάν όσο καταγγελτικά τοποθετείται απέναντι στις αγκυλώσεις της θρησκείας τόσο τρυφερά αντιμετωπίζει τα συναισθηματικά αδιέξοδα της απότομης ενηλικίωσης της ηρωίδας. Η ζεστή καρδιά της ταινίας και η διεισδυτική ματιά της χαρίζουν μια φωτεινή στιγμή στο σύγχρονο queer σινεμά.
Προβάλλεται την Πέμπτη 27/6 στις 00.00

Deux

Deux

Εμείς οι Δύο (Deux, 2019)

Δύο ερωτευμένες γυναίκες που κρύβουν για χρόνια τη σχέση τους, παρότι κατοικούν σε διπλανά διαμερίσματα, αποφασίζουν να μετακομίσουν, ώστε να ζήσουν μαζί. Τότε όμως ένα απροσδόκητο συμβάν τινάζει στον αέρα τα σχέδιά τους προκαλώντας τη λήψη δραστικών αποφάσεων. Μια σπάνιας πάστας ανθρωπιά διατρέχει το φιλμ του Φίλιπο Μενεγκέτι, που αποφεύγοντας τα κλισέ και τις δραματικές υπερβολές, καθηλώνει με την υποβλητική ατμόσφαιρα, τα ατόφια συναισθήματα που εγείρει και τον χαμηλότονο ποιητικό λυρισμό, σε ένα σφιχτογραμμένο σενάριο όπου τίποτα δε βρίσκεται εκτός τόπου.
Προβάλλεται την Παρασκευή 28/6 στις 00.00

Blue ID

Blue ID

Blue ID (2022)

Γνωστός ως μία πρώην όμορφη, πασίγνωστη ηθοποιός σε όλη την Τουρκία, ο Ρουζγκάρ ήλπιζε ότι η αλλαγή φύλου του θα ήταν ένα ιδιωτικό θέμα. Έχοντας πιάσει νέα δουλειά σε φούρνο και με την υποστήριξη της οικογένειάς του, όλα φαίνονται να πηγαίνουν μια χαρά. Μέχρι που ένας πρώην παραγωγός τον εξέθεσε στους 1,2 εκατομμύρια ακόλουθούς του στο Twitter και ξαφνικά η μετάβαση φύλου του Ρουζγκάρ έγινε πρωτοσέλιδο. Ακολουθεί η φρενίτιδα των ΜΜΕ, με το ζήτημα των δικαιωμάτων των τρανς να κατακλύζει την Τουρκία, και τον Ρουζγκάρ να πρωταγωνιστεί χωρίς τη θέλησή του – σε σκηνοθεσία Vuslat Karan και Burcu Melekoglu.
Προβάλλεται το Σάββατο 29/6 στις 00.00

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Το νέο

Related posts

Από το Champions League στο Σινεμά

James Rollner

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, περιπέτεια και η «Μαμά Γκλόρια» (Videos)

timesadmin

Ζούμπερι Τι κρίμα… Δεν άνοιξε φέτος το θερινό ”Φλώριδα”

James Rollner

Σινεμά στην Τέχνη Κιλκίς με το ερωτικό θρίλερ «Οι δύο όψεις του ξυραφιού»

James Rollner

‘A complete unknown’: Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Bob Dylan

wp-needuser

Netflix: Οι ταινίες που έρχονται στην πλατφόρμα – Οκτώβριος 2024

James Rollner