Wednesday, March 4, 2026
spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Φιντάν: “Απίστευτα λανθασμένη στρατηγική” η επίθεση του Ιράν στις χώρες του Κόλπου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23.54

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, κατηγόρησε την Τρίτη το Ιράν ότι επιτέθηκε σε γείτονες χώρες του Κόλπου που είχαν προσπαθήσει να αποτρέψουν τον πόλεμο.

Χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον χωρών που μεσολάβησαν μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον ως “απίστευτα λανθασμένη στρατηγική” και προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να διευρυνθεί αν οι χώρες του Κόλπου ανταποδώσουν τα πυρά.

“Οι περισσότερες χώρες του Κόλπου προσπάθησαν να αποφύγουν αυτόν τον πόλεμο. Η επίθεση του Ιράν στις χώρες του Κόλπου είναι μια λανθασμένη στρατηγική. Διανύουμε πολύ κρίσιμες ημέρες, ειδικά για την περιοχή μας. Τα τελευταία 20 χρόνια, η περιοχή έχει βιώσει μεγάλες ταραχές και πολέμους, και ο μεγάλος πόλεμος που βιώνουμε σήμερα είναι ο πόλεμος με το Ιράν. Φυσικά, όταν εξετάζουμε τις επιπτώσεις του πολέμου, αυτές δεν περιορίζονται στο Ιράν. Όπως προβλέψαμε εδώ και καιρό, εξαπλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή”.

Σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TRT, ο Φιντάν είπε ότι οι χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, πίεσαν για διπλωματικές λύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη της σύρραξης μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ και Ιράν το Σάββατο.

“Πιστεύω ότι αν οι Ιρανοί είχαν κατανοήσει καλύτερα την πίεση που αντιμετώπιζε ο πρόεδρος Τραμπ και του είχαν δώσει κάτι εκ των προτέρων, η πίεση από το Ισραήλ ίσως να μην ήταν τόσο αποτελεσματική”, είπε.

Ο Φιντάν υποστήριξε ότι η Τεχεράνη υιοθετεί στρατηγική, στοχεύοντας κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, ώστε να αυξήσει το κόστος για τους αντιπάλους της.

“Βλέπουμε ότι το Ιράν ακολουθεί μια στρατηγική: τη στιγμή που εκτιμά ότι θα δεχτεί τελική επίθεση, υιοθετεί τη στρατηγική “αν φύγω, θα πάρω μαζί μου και την περιοχή” απέναντι σε άλλες χώρες της περιοχής, στοχεύοντας ειδικά σε ενεργειακές υποδομές… Το Ιράν γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντικές είναι οι ενεργειακές υποδομές σε χώρες της περιοχής που είναι κρίσιμες για την παγκόσμια οικονομία, τη σταθερότητα και την ενεργειακή ασφάλεια. Διεξάγει επιθέσεις εναντίον αυτών των στόχων. Καθώς δέχεται επίθεση, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα στοιχείο πίεσης”.

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε σε δύο βασικά σενάρια που, όπως είπε, καθορίζουν τη διάρκεια και την ένταση της σύγκρουσης: την εξάλειψη των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ιράν ή την επιδίωξη αλλαγής καθεστώτος.

“Τώρα, φυσικά, το ερώτημα πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος και τί θα συμβεί είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, ανοιχτό σε διάφορες εκτιμήσεις. Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι το εξής: ποιοι είναι οι στόχοι των επιτιθέμενων μερών; Τι στοχεύουν; Όταν το εξετάζουμε, προκύπτουν δύο κύριες ομάδες στόχων. Στην πρώτη ομάδα υπάρχει μια στρατιωτική επαγγελματική εκτίμηση που σχετίζεται με την εξάλειψη των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ιράν. Υπάρχει η άποψη ότι “θα συνεχίσουμε αυτή την επιχείρηση μέχρι να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο”. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια προοπτική στρατιωτικής επιχείρησης που στοχεύει σε αλλαγή καθεστώτος”.

Και πρόσθεσε: “Ανάλογα με το ποιος από τους δύο στόχους επιδιώκεται, αλλάζει η διάρκεια του πολέμου, αλλάζει ο χαρακτήρας του. Αλλάζει επίσης ο τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται και οι κίνδυνοι που δημιουργεί, καθώς πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικές έννοιες”.

Ο Φιντάν ανέφερε ότι η Αγκυρα έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με άλλες χώρες με στόχο την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης. “Ήδη εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης, συνενώνοντας τις δυνάμεις μας”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Popular Articles