Φινλανδία:-Ψήφισε-νόμο-που-εμποδίζει-τη-διέλευση-μεταναστών-από-τη-Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Ψήφισε νόμο που εμποδίζει τη διέλευση μεταναστών από τη Ρωσία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:51

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ψήφισε σήμερα νόμο που παρέχει στους συνοριοφύλακες την εξουσία να εμποδίζουν αιτούντες άσυλο που διέρχονται από τη Ρωσία, αφού περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα και εισήλθαν στη χώρα, αναγκάζοντας το Ελσίνκι να κλείσει τα σύνορά του.

Η Φινλανδία κατηγόρησε τη γειτονική Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως όπλο, ενθαρρύνοντας πολλούς μετανάστες από χώρες όπως η Συρία και η Σομαλία να περάσουν τα σύνορα, ισχυρισμό που το Κρεμλίνο αρνείται.

Το Ελσίνκι πιστεύει ότι η Μόσχα προωθεί τις διελεύσεις αυτές ως αντίποινα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο στηρίζει την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέτρι Όρπο δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσουν οι μελλοντικές αφίξεις, παρά το γεγονός ότι ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν έχουν υπάρξει νέες αφίξεις αιτούντων άσυλο από τον Μάρτιο. Η Φινλανδία έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με τη Ρωσία στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο προσωρινός νόμος θα επιτρέψει στη Φινλανδία να εμποδίζει τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο στα ανατολικά της σύνορα ή κοντά σε αυτά, χωρίς τη δυνατότητα προσφυγής.

“Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία και τους συμμάχους μας ότι η Φινλανδία φροντίζει για τη δική της ασφάλεια καθώς και για την ασφάλεια των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε ο Όρπο στους δημοσιογράφους στο Ελσίνκι σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε τον Ιούνιο στο φινλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MTV ότι η Ρωσία είναι σε θέση να αναπτύξει περισσότερους από χίλιους μετανάστες στα σύνορα μέσα σε λίγες ώρες.

Ο νόμος, ο οποίος θα έχει ισχύ για ένα έτος, επιτρέπει επίσης στη Φινλανδία να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας ορισμένων σημείων ελέγχου στα μακρύτερα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Related posts

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 8,7 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

James Rollner

Ο Πάπας χοροστάτησε στην πασχαλινή αγρυπνία στο Βατικανό – Ανησυχία για την υγεία του

James Rollner

Ζελένσκι: Η δυτική βοήθεια προς το Κίεβο είναι πολύ αργή

protothema.gr

Επικεφαλής του SPD για τις ευρωεκλογές: Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης δικών της πυρηνικών όπλων

timesadmin

Μαχμούντ Αμπάς: Θα πάω στη Γάζα και στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ

wp-needuser

Ιράν: Αν το Ισραήλ “κάνει το λάθος” να μας επιτεθεί θα πλήξουμε τις ενεργειακές του εγκαταστάσεις

protothema.gr